Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Saray yetişsin diye 550 milyon TL hızlandırma ödeneği verilmiş

Saray yetişsin diye 550 milyon TL hızlandırma ödeneği verilmiş

Bin odalı saraya harcanan para miktarına dair tartışmalar devam ederken Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, saray için 2012’de 150 milyon, 2014’te ise 400 milyon lira hızlandırma ödeneği verdiklerini açıkladı. Projenin toplam maliyeti ise kamulaştırma dahil 1 milyar 370 milyon TL.

Zaman, 14.11.2014

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Sarayı için 2012 yılında 150 milyon, 2014’te ise 400 milyon lira yatırımı hızlandırma ödeneği verdiklerini söyledi. Yılmaz, sarayın ekim sonu harcamasının da 964 milyon TL göründüğünü bildirdi.

Yılmaz, Kalkınma Bakanlığı’nın 2015 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki sunumunda, muhalefet milletvekillerinin, ‘Ak Saray’ olarak bilinen Cumhurbaşkanlığı Sarayı binasına ilişkin sorularını cevaplandırdı. Projenin toplam maliyetinin kamulaştırma dahil 1 milyar 370 milyon olduğunu yineleyen Yılmaz, ekim sonu harcamasının da 964 milyon TL göründüğünü bildirdi. Yılmaz, ilave yapılacak harcamalarla da projenin tamamlanacağını dile getirdi. Açıklamaların ardından Bakan Yılmaz ve muhalefet milletvekilleri arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı. ‘Bu bir yatırım mı?’ diye soran vekillere Yılmaz, “Elbette yatırım. Uluslararası yatırım tanımları vardır ve bu da yatırım elbette. Sabit sermaye yatırımıdır. Bu bina, 1 yılda kullanılıp tüketilmeyen birden fazla yıl hizmet veren mal hizmet yatırımına dönük harcama yatırımdır. Mal üretimine dönük unsurlar değil, hizmet üretimine dönük 1 yılı aşkın ve sürekli hizmet üretimini sağlayan her türlü bina da yatırımdır.” diye karşılık verdi.

İstihdam hareketlerini iyi okuyamadık

İşsizliğin artmasına da değinen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, son dönemde işsizliğin artmasında kendilerinden kaynaklanan bir eksikliğin olduğunu söyledi. İstihdam hareketlerini iyi okuyamadıklarını itiraf eden Yılmaz, “Her şeye rağmen çok doyurucu bir istihdam analizinin yapılabildiğini söyleyemem.” şeklinde konuştu. Meclis’te Kalkınma Bakanlığı’na ait 2015 bütçesi görüşmelerine katılan Bakan Yılmaz, işsizlik ile ilgili bir miktar artış gördüklerini belirtti.

Yılmaz, katılım oranı arttığından dolayı bu artışın yaşandığını anlattı. İş gücünün katılım oranının artmasının iyi bir şey olduğunu, fakat işsizlik göstergesi bakımından olumsuzluk yaşandığını savunan Yılmaz, “Son yıllarda istihdam hareketlerini çok iyi açıklayabildiğimizi söyleyemem.” dedi. Bu konuya, hep birlikte kafa yormak gerektiğini belirten Bakan Yılmaz, “İşsizliği azaltmak istiyorsak, reformları önümüze koymamız gerekiyor. Dünya rekabet endeksine baktığımızda Türkiye maalesef 130. sırada, iş gücü katılığı açısından çok kötü bir durumda. Buna dönük çabalarımızı artırabiliriz.” ifadelerini kullandı.


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.