Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Atalay: Süreçte yanlış yapan darbeyi yer

Atalay: Süreçte yanlış yapan darbeyi yer
AKP Sözcüsü Atalay, çözüm sürecinin devam ettiğini belirterek "Kim çözüm sürecinde yanlış yaparsa, olumsuzluklar getirirse en büyük darbeyi o yer" dedi. Atalay'a göre Kobani eylemlerinde en büyük darbeyi HDP aldı.

Adalet ve Kalkınma Partisi Sözcüsü Beşir Atalay, çözüm sürecinin kendi mecrasında yürüdüğünü söyledi. Atalay, 6-7 Ekim olaylarının en büyük darbeyi, sokağa çıkma çağrısı yapan HDP'nin yediğini belirterek, "Dünkü tekrar çağrıları vs biraz da öncekini telafi edici strateji olarak değerlendirilebilir. Genel Başkanı ve HDP demokratik bakış açısından, özgürlükçü bakış açısından büyük darbe yediler, telafi edemezler. Şiddeti çağıran şiddet gölgesinde siyaset isteyenler asla mesafe alamazlar, çok zarar gördüler" dedi.

Beşir Atalay, AKP kampının sürdüğü Afyonkarasihar'da basın mensuplarıyla bir araya geldi. Gazetecilerin çözüm sürecine ilişkin sorularını yanıtlayan Atalay, çözüm sürecinin dinamik bir süreç olduğunu ve hükümetin bu konuda sürekli kararlılık vurgusu yaptığını söyledi. Atalay şöyle konuştu:

"Bu tür süreçler her ülkede yürüdüğü yerlerde düz bir çizgi olarak yürümez. Zaman zaman kırılma noktaları olur. Büyük sabır ve kararlılıkla yürütmek lazım. Sorun varsa sorun çözülecek."

Bölgeden sürece destek daha fazla

Atalay, milletvekilleriyle yaptıkları istişarelerden bölgeden daha fazla güvenlik talebi olduğunu ancak sürece desteğin de arttığını söyledi. Atalay, "Bölgede hem örgüt kendi yandaşlarından, hem parti, eski desteği alamayacak. İnsanlar çözüm sürecini yaşadılar, bunun sürmesini istiyorlar. Kim çözüm sürecinde yanlış yaparsa, olumsuzluklar getirirse en büyük darbeyi o yer. Böyle dalgalanmalarla çözüm sürecine birşey olmaz. Kararlı ve samimi çabamız var" dedi.

aljazeera.com.tr, 02.11.2014

'En büyük darbeyi HDP yedi'
AK Parti Sözcüsü Beşir Atalay, 6-7 Ekim olaylarında en büyük darbeyi HDP'nin yediğini belirterek, "Onun zararını telafi etmek için uğraşıyorlar. Dünkü tekrar çağrıları biraz da öncekini telafi edici bir strateji olarak da değerlendirilebilir" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, partisinin 23. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın yapıldığı Ayonkarahisar'da bir otelde basın toplantısı düzenledi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     
Atalay, "Özellikle HDP'yle ilgili sormak istiyorum açıklamalar son dönemde 'Kobani düşerse çözüm süreci biter' yönündeydi, Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da HDP'ye yönelik bir mesajı oldu 'Sabrımızın da bir sonu var' ifadesini kullandı. Tüm bunları düşündüğümüzde HDP'ye yönelik hükümetin tavrında bir değişiklik var mı, çözüm süreci tüm bu olumsuzluklara rağmen sürecek mi?" şeklindeki soruyu da şöyle yanıtladı:

"Kararlılık vurgusunu sürekli hükümet yapıyor biliyorsunuz. Yani onda bir şüphe yok ama çözüm süreci hiçbir zaman güvenlikle ilgili bölgede hukukdışılıkla ilgili gelişmelere vesaire zemin hazırlayan, müsaade eden bir süreç değil. Bunu bahane olarak kullananlar olabilir. İkisine birlikte bakmak lazım yani özgürlük, güvenlik dengesi bilirsiniz hepiniz bunun ikisini dengeli götürmek lazım. Bu ikisi dengeli gitmezse o zaman sorunlar başlar. Biraz da doğrusu çözüm sürecini yıpratıcı da bir şey tabii bu güvenlikle ilgili gelişmeler. Yani biraz da çözüm sürecini yıpratan da bir şey oluyor, ona da meydan vermemek lazım.

Ama diğer HDP'yle ilgili vesaire hükümetin görüşmeleridir onlar, onlarla benim ileri bir şey söylemem gerekmiyor. O konularla ilgili çok açıklamalar yapıldı ama şunu kendileri de gördü; 6-7 Ekim olayları kendilerine çok büyük bir darbe vurdu. En büyük darbeyi HDP yedi orada ve onun zararını telafi etmek için uğraşıyorlar. Dünkü tekrar çağrıları vesaire biraz da öncekini telafi edici bir strateji olarak da değerlendirilebilir. Genel Başkanı ve HDP demokrasi bakışı açısından, sivil bakışı açısından, özgürlükçü bakış açısından büyük darbe yedi onlar telafi edemezler. Şiddeti çağıran, şiddetin gölgesinde, korumasında siyaset yapmayı isteyenler Türkiye'de asla mesafe alamazlar. Onlar bu manada doğrusu çok zarar gördüler."

'EN YÜKSEK KATILIM ÇÖZÜM SÜRECİYLE İLGİLİ TOPLANTIYA'
Atalay, kampın en çok ilgi gören ve katılımcının en fazla olduğu toplantının çözüm süreciyle ilgili bölümün olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"300 kişiyi buldu sonra, 150 kişiyle devam etti. 150'nin altına da pek düşmedi. 26 kişi söz istedi, başta. 26 kişi konuştu. Oldukça iyi bir dinleme vardı, katılım vardı. Ben söyle hissettim, yani maksat hasıl oldu, bu format değişikliğinden. Gerçekten dörtgen şeklinde oturma düzeni,  herkesin birbirini gördüğü ortamda sağlandı. Dikkatli dinleme vardı. Dikkatli notlar alınıyordu. Bu manada ben verimli gördüm. 4 bakanımız, iki başbakan yardımcısı, Başbakan Yardımcılarımız Bülent Arınç ve Yalçın Akdoğan, çözüm süreciyle ilgili başından bu yana olup bitenlerle ilgili katılanları bilgilendirdi. Sunumları 10'ar dakika tuttuk. Konuşmacılara zaman kalsın istedik. İçişleri Bakanı daha çok 6, 7 Ekim'de meydana gelen olaylar sonrası gözaltılar, tutuklamalar, zararların telafisi gibi konularında bilgi verdi. Bir de yeni Başbakanlığa gönderilen ve Meclis'te herhalde yakında tasarı olacak iç güvenlik reformu paketiyle ilgili geniş bilgi verdi. Adalet Bakanımız ise yeni bir teklif, yasa teklifi, biliyorsunuz Yargıtay ve Danıştay ile ilgili bir de zaten Mecliste görüşülmekte olan bir konu var, biliyorsunuz daha önce teklifle gitmişti, orada yine ceza muhakemeleri usulünde bazı değişiklikler yapılıyor, bütün o yasal düzenlemelerle ilgili bilgilendirdi. Bir de HSYK seçimleriyle ilgili, yeni oluşumuyla ilgili bilgilendirilmiş oldu. Söz isteyenlere söz verildi. Zamanı hesap ettik. Genel olarak 3 dakika, 5 dakika tartışıldı. Ben oyumu 5'ten yana kullandım. Hiç kimsenin sözü kesilmedi, söyleyeceğini söyledi."

ÇÖZÜM SÜRECİ TOPLANTISI 5 SAAT SÜRDÜ
Çözüm süreciyle ilgili toplantının yaklaşık 5 saat sürdüğüne dikkati çeken Atalay, "Düşüncelere, öne çıkanlara baktığımızda doğrusu çözüm süreci burada, Doğu ve Güneydoğu bölgesinden milletvekillerimiz ağırlıkta öncelikli söz alanlar. Genelde çözüm süreciyle ilgili bölgedeki güvenlikle ilgili, partimizin genel politikasıyla ilgili söz aldı. Çözüm sürecinin önemine hepimiz inanıyoruz. Bölgede güvenliğin artırılması, tam anlamıyla orada hem şehir kesiminde hem kırsal kesiminde vatandaşın güvenliğinin sağlanması, hukuk dışılığa meydan verilmemesi yönünde olan konuşmalar, orada da gündeme getirilmiş oldu" diye konuştu.

Çözüm sürecinin, hukuk dışılığa müsaade edilecek bir şey olmadığını dile getiren Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:   

"Çözüm süreciyle bunu birbirine karıştırmamak lazım. Hepimiz bunun farkındayız. Genel manada da şunu gördüm; yasal düzenlemelerle ilgili de özellikle bu molotofkokteyli, yüzünün kapatılması mitinglerde vesaire, buna benzer konularda yeni düzenlemeler yapılacak. Bunlara da olumlu bakılıyor, grubumuzda.  Bu konuların çabuklaştırılması yönünde taleplerin olduğunu görmüş olduk. En sonunda da bir saat tekrar bütün sorular sorulduktan sonra, düşünceler alındıktan sonra yine bakanlarımız  bu defa sorulara, cevap verdiler. Ben de genel toparlamayla toplantıyı kapatmış oldum. Bu çerçevede de bugün ayrıntısıyla genele toplantıda bir sunum yapacağım."

'ÇÖZÜM SÜRECİ KENDİ MECRASINDA YÜRÜYOR'
Atalay, "Çözüm sürecinde yeni bir dönüm noktasındayız. Bir kopuş mu var İmralı ile görüşmelerde bir süredir yapılmıyor" şeklindeki soru üzerine de şöyle konuştu:

''Dünkü hükümet yetkililerinin, arkadaşlarımızın verdiği bilgi çözüm süreci kendi mecrasında yürüyor. Bu söylediklerinizi yansıtmıyor o. Çözüm süreci görüşmeleriyle diyaloglarıyla kendi mecrasında yürüyor ama bölgede  güvenlikte bir eksiklik varsa o hızla takviye edilecek, şu anda ediliyor zaten ayrıca bu konuda zaaf oluşturan yasal boşluk varsa onlar da yasal boşlukların doldurulması şeklinde takviye ediliyor. İşte yeni tasarı, yeni teklifler, bir kısmı Meclis'te bir kısmı yakında tasarı olarak gelecek. Özellikle iç güvenlikle ilgili geniş kapsamlı jandarmayı da vesaireyi de kapsayan bir çalışma var. Yani böyle ifadelendirmemiz daha uygun. Çözüm süreci dinamik bir süreç."

Kendisinin çözüm süreciyle ilgili düşüncelerini de aktaran Atalay, "Şöyle bakmak lazım, yani bu süreçler her ülkede, yürüdüğü yerlerde, böyle düz çizgi olarak yürümez, zaman zaman sorunlar olur, zaman zaman hatta kırılma noktaları olabilir. Kolay şeyler değil, yani bu zor konularda bunları normal karşılamak lazım ve büyük bir sabırla, büyük bir kararlıkla yürütmek lazım. Ortaya çıkan sorunlar varsa o sorunları çözeceksin. Yoksa bir provokatif eylem hemen sizi çok farklı kararlar almaya götürür, o zaman bu ciddi konuları çözemezsiniz. Yani zor konular öyle yürütülmez. Provokasyonların da farkında olacaksınız, onları da nasıl tolere edeceğinizi bütün stratejinizin içinde hesap edeceksiniz. Uzun nefesli bakacaksınız, bu konulara" ifadesini kullandı.

'ÖZGÜRLÜKLERİN EN BAŞINDA GÜVENLİK GELİR'
"Devlet burada ülkenin en kronik sorunlarından birini çözmek için kararlı tutum içinde" diyen Atalay, şunları kaydetti:

"Yeni gelişmeler olduğunda o gelişmelerle ilgili tedbirler alıyor. Şu anda bölgede, alanda güvenlikle ilgili talepler var, beklentiler var, ihtiyaç var daha fazla güvenlik için. Şu anda bunun tedbiri alınıyor. Hükümet bu konuda hem yeni güvenlik takviyesi ve tedbirleri alıyor hem de yeni yasal tedbirleri alıyor, bunları hızlandırmak herhalde önemli olan. Çünkü vatandaşın güvenliği her şeyden önemli. Özgürlüklerin en başında güvenlik gelir. Dolayısıyla ülkemizin her köşesinde, nerede olursa olsun vatandaş güvenle yaşamak durumda, bunu sağlayacak hükümet talep edilen budur."

Endişelerin daha çok hangi alanlarla ilgili olduğuna yönelik bir soruya ise Atalay, "Hukuk dışı her şey. Yani son zamanlarda duyuluyor kimi yerlerde vatandaşa baskı yapma, haraç alma, kimi yerlerde değişik şekillerde baskılar vesaire yani hukuk dışılığın hepsini. Hiçbir yerde bunların olmaması lazım, yani bunlar haklı taleplerdir" karşılığını verdi.

Alınacak tedbirler içinde güvenlik personeli sayısının artırılmasının bulunup bulunmadığına ilişkin sorusunu ise Atalay, "Yani her tür güvenlik tedbiri neticede. Personel sayısı ise o da. Ama güvenliğe bölgede özel bir önem ve ağırlık verme burada yasal boşluklar varsa onlar giderilecek, diğer başka ihtiyaçlar varsa onlar da sağlanmış olacak. Büyük bir gayretle çalışılıyor. İçişleri Bakanımız da geniş bir şekilde bilgi verdi dünkü toplantıda" şeklinde yanıtladı.

ntvmsnbc.com, 02.11.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.