Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Stres testi geride kaldı, Euro Bölgesi ekonomisi düzeltilebilir mi?

Stres testi geride kaldı, Euro Bölgesi ekonomisi düzeltilebilir mi?

The Wall Street Journal

Stres testleri ile varlık kalite incelemesinin geride kalmasıyla Avrupa Merkez Bankası (AMB) son dönemde aldığı politika tedbirlerinin bölge ekonomisini arzu ettikleri şekilde etkilemeye başlamasını bekliyor.

AMB ile Avrupa Bankacılık Otoritesi’nin ulusal regülatörlerin katkılarıyla yaptığı testler, geçtiğimiz Kasım ayında açıklanmalarından bu yana Euro Bölgesi’nin finans sektörünü etkiliyordu. Euro Bölgesi’ndeki bankaların finansal regülatörlüğünü üstlenmeden önce 130 bankayı teste tabi tutan AMB’nin testleri güvenilir olacak kadar zor ancak yeni bir finans krizine yol açacak kadar sert olmaması için dengeyi yakalamak zorunda olacağı en başından beri biliniyordu.

Önceki stres testlerinde Euro Bölgesi bankacılık sermaye gereksinimlerinin hafife alınması kredibilite sorununu arttırmıştı. 2010’da yapılan stres testini yalnızca 7; 2011’de yapılan stres testini ise 20 banka geçememişti.

Bankaların bilançolarını yeniden inşa etme istekliliği de son birkaç yıl içinde ağır darbe aldı. Testler aşırı derecede zor yapılırsa banka kredileri çökebilir. Euro Bölgesi’nde kredi yaratılmasının yüzde 80’i bankaların kredi vermesi şeklinde gerçekleşiyor.

Geçtiğimiz hafta yapılan açıklamalara göre analistler 10 milyar euro sermayeye gereksinim duyulacağını öngörüyordu. Pazar günü açıklanan test sonuçları 25 bankanın testi geçemediğini gösterdi. 31 Aralık 2013 itibariyle sermaye eksiği 24.6 milyar euro idi. Bu yıl yapılan sermaye artırımları düşünüldüğünde eksik 9.5 milyar euroya geriledi. Dokuz banka ile en kötü sonuç İtalya’da alındı ancak Fransa, Almanya, Yunanistan, Güney Kıbrıs, Belçika, Avusturya, İspanya, Slovenya, Portekiz ve İrlanda’da da testi geçemeyen bankalar oldu.

AMB, yeterli sermaye olup olmadığına ilişkin endişeleri nedeniyle bankaların son dönemde alınan likidite tedbirleri sayesinde yeniden kredi vermeye başlayacaklarını umuyor.

Alınan tedbirler arasından hedefli uzun vadeli yeniden finansman operasyonu (TLTRO) da yer alıyor. Bu tedbir ile ticari bankalara ucuz kredi sağlanması, sağlanan kredinin de en ağır darbeyi alan küçük ve orta büyüklükteki şirketlere transfer edilmesi umut ediliyor. Operasyonun ilk turuna gelen talep beklentilerin oldukça altındaydı ancak bunun nedeni bankaların stres testlerine hazırlanmaları olabilir.

TLTRO’nun AMB’nin özel sektör varlıklarında yapacağı alım ile daha da desteklenmesi bekleniyor. AMB, İpotekli tahvillerde alım yaparak finansmanın ekonomi içinde sirküle edilmesini umut ediyor.

Şimdiye kadar alınmış olan tedbirler yetersiz kalırsa AMB’nin şirket tahvillerinde de alım yapacağına dair beklentiler var.

AMB sisteme 500 milyar euro ile 1 trilyon euro arasında fonlama sağlamayı amaçlıyor.

Ancak yapılanlar kredilere talep yaratmıyor. Bankalar kredi miktarını artırmaya isteksiz olabilir ancak benzer şekilde şirketler ile hane halkı da ekonomik büyümenin zayıf olduğu, gelirin nereden sağlanacağına ilişkin belirsizliklerin bulunduğu ve reforma tabi tutulmamış vergi ve düzenleme rejimlerinin uygulandığı bir ortamda borçlanma konusunda endişeli.

Aberdeen Varlık Yönetimi Kredi Araştırma Başkan Yardımcısı Neil Williamson Pazar günü açıklanan stres testi sonuçlarının ardından, “Testlerin başarısı, bankaları sermaye yaratmak zorunda bırakmasıydı. Artık bankaların gelecekteki krizlere karşı daha dayanıklı oldukları konusunda daha rahatız. Ancak bunun kredi talebini nasıl canlandıracağını anlamak zor,” yorumunda bulundu.

Bankaların, kredi vermenin haricinde de odaklanmaları gereken konular var. PwC’den Colin Brereton stres testlerinin sonuçlarının açıklanmasının ardından, “Stres testi sonuçları piyasaya bir miktar güven ve istikrar sağlasa da bankacılık krizinin ve bankacılık sektörünün karşı karşıya olduğu sorunların çözümlenmesine hala çok uzağız,” değerlendirmesinde bulundu.

Stres testlerinin ödeme gücü yetkinliğini ölçen tek seferlik bir uygulama olduğunu söyleyen Brereton, uzun vadeli dayanıklılık testlerinden geçilebilmesinin uzak bir ihtimal olduğunu söyledi. Bunun için ekonomi koşullarının zayıf olacağı ve düşük faiz uygulamalarının devam edeceği beklentileri, operasyon, uyumluluk ve yeniden yapılandırma maliyetleri gibi bankacılığa özel konular ile rekabet gücüne yönelik tehditlerin giderek artması gibi nedenler öne süren Brereton’a göre stres testleri Avrupa bankalarına zaman kazandırdı.

AMB sorunun bir tarafını belki çözebilir ama tamamını çözemez.

wsj.com.tr, 27.10.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.