Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > 15 Ekim’e iki gün kala “Çözüm Süreci” mesajı Baluken’den: Şubat'ta geri çekilme

 15 Ekim’e iki gün kala “Çözüm Süreci” mesajı Baluken’den: Şubat'ta geri çekilme
HDP’nin İmralı Heyeti’nde yer alan TBMM Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Yol haritasının bir taslak sayfasını gördük” dedi.

Baluken’in kamuoyu ile paylaştığı bilginin, Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan aracılığıyla geçtiğimiz hafta yaptığı “Çözüm için 15 Ekim’e kadar biz bekleriz...Ondan sonra da yapacağımız bir şey kalmaz” açıklamasında vurguladığı “15 Ekim” tarihine iki gün kala gelmesi dikkat çekti. Hükümetin çözüm süreci taslağında “PKK’nın Türkiye dışına çıkışının” yol haritasının önemli ayaklarından biri olarak yer aldığı öğrenildi. PKK’lı grupların Türkiye dışına çıkışının, Şubat ayında başlayabileceği, çıkışın tamamlanmasının ardından, örgütün “Etkin eylemsizlik” kararı alması öngörülüyor.

TASLAK SAYFASINI GÖRDÜK
Baluken, TBMM’de düzenlendiği basın toplantısında, “Çözüm sürecinin bitmesiyle ilgili bir durum söz konusu değil. Hükümetle görüşmelerimiz devam ediyor. Yol haritasının çok ayrıntılı bir şekilde bizimle paylaşıldığını söylersek doğru olmaz. Ancak oluşturulmuş olan bir taslak sayfasını gördük, bizimle paylaşıldı. Detayları, bununla ilgili yasal zeminde yapılacakları, Kürt meselesinin çözümü için önümüze gelecek olan hususları bugüne kadar bizle paylaşma durumları söz konusu olmadı” dedi. HDP milletvekilleri de Baluken’in basın toplantısı sonrasında, metni değerlendirmek amacıyla bir araya geldi. İmralı heyetinin önümüzdeki günlerde Kandil’e giderek KCK yönetimiyle de metni değerlendireceği belirtiliyor.


TASLAK SAYFADA NELER VAR?
PKK’lı grupların Türkiye dışına çıkışının, Şubat ayında başlayabileceği, çıkışın tamamlanmasının ardından, örgütün “Etkin eylemsizlik” kararı alması öngörülüyor. “Aralarında Irak Kürdistan Bölgesi ile Avrupa’da yaşayan bazı PKK’lı üst düzey yöneticilerin de olduğu isimlerin Türkiye’ye dönmeleri, geri dönenlerin rehabilitasyonu, geri dönenlerin bazılarına aktif siyaset yolunun açılması” başlıklarının da taslakta olduğu vurgulanıyor. Ayrıca TBMM’de Öcalan’ın sıklıkla vurgu yaptığı “Hakikatlari Araştırma Komisyonu” benzeri bir komisyon ile süreci izleyecek İzleme Komisyonu kurulması da planlanıyor.


ATEŞE BENZİN DÖKMEK
Öte yandan Baluken, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Meclis’e sunulacağını açıkladığı yeni güvenlik paketiyle ilgili ise “Ateşe benzin dökmektir. Eğer bu Cumhurbaşkanı’nın belirtmiş olduğu hususlar Meclis’e gelirse bu Türkiye’yi tam bir kaosa ve iç savaşa götürecek çok ciddi toplumsal olaylara yol açabilecek durumlar olarak tarafımızdan değerlendirilir” dedi.


BİNGÖL OLAYI
Baluken, Bingöl’de emniyet müdürüne yönelik silahlı saldırı ve saldırıyla ilişkili olduğu belirtilen 4 kişinin Bingöl’ün Genç ilçesinde öldürülmesini de “Birbirinden bağımsız iki vahim olayla karşı karşıya olunduğunu, bu iki bağımsız olayın birbiriyle ilişkilendirilerek bu bağlantılar üzerinden de çözüm sürecinin bitirilmesine yönelik bir faaliyet olduğu izlenimini edindik. Bunu açığa çıkarma, hangi istihbarat merkezleriyle bağlantılıdır bunları ortaya koyma görevi hükümete aittir. ‘JİTEM, kontrgerilla’ derken devlet içerisine ciddi örgütlenmesi olan bazı mekanizmaları kastettiğimizi herhalde tahmin ediyorsunuzdur” sözleriyle değerlendirdi.

Hürriyet, 14.10.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.