Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Draghi, Euro Bölgesi devlet tahvillerinde balon riski görmüyor

 Draghi, Euro Bölgesi devlet tahvillerinde balon riski görmüyor
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi cumartesi günü Euro Bölgesi’ndeki devlet tahvili piyasasında bir balon riski görmediğini söyleyerek, böyle bir faktörün AMB’nin devlet tahvili alımı önünde engel oluşturmayacağına işaret etti.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) haftasonu düzenlenen yıllık toplantısında konuşan Draghi, “Euro Bölgesi’nde devlet tahvilleri piyasasında ciddi bir balon riski görmüyoruz” dedi.

Draghi, AMB’nin para arzını artırmak ve yıllık enflasyonu yüzde 2 hedefine yaklaştırmak için daha fazla önlem alınmasının gerekmesi durumunda bankanın, yüksek miktarda devlet tahvili alabilmesi için açık kapı bıraktı.

Fed, İngiltere Merkez Bankası (BOE) ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) gibi diğer büyük merkez bankaları uzun vadeli faizleri aşağı itmek ve ekonomilerinde borçlanma ve harcamayı artırmak için yüksek miktarlarda devlet tahvili satın aldı.

Ancak AMB, parasal genişleme olarak bilinen bu hamleden kaçındı. AMB’nin kuralları bu olasılığı muaf tutmasa da, parasaş genişleme, enflasyon korkusu olan Almanya için bir hayli tartışmalı bir konu.

AMB, Eylül’de başta varlık destekli menkul kıymetler ve ipotekli faizler olmak üzere özel sektör tahvillerini almak üzere bir plan açıkladı.

Almanya Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann bu hamleye karşı çıktı. AMB geçtiğimiz ay Haziran’da onaylanan teşvik planı kapsamında 83 milyar euro değerinde 4 yıllık kredi verdi. Rakam ekonomistlerin beklentisinin altında kalsa da, Draghi, AMB’nin tahminlerine atıfta bulunarak, Aralık’taki kredi taleplerinin daha güçlü olmasını beklediklerini söyledi.

Draghi, “AMB Yönetim Kurulu, kendi görev tanımına uygun olan her şeyi yapmaya hazır” açıklamasında bulunarak, devlet tahvili alımlarının da bir seçenek olduğuna işart etti.

AMB Başkanı Draghi’nin Temmuz 2012’de euroyu korumak için “ne gerekirse yapacağını” söylemesinin ardından Avrupa’da devlet tahvillerinin faizleri düşyü.

Almanya’nın 10 yıllık tahvillerinin getirisi yüzde 0.85, Fransa’nın yüzde 1.25, İspanya’nın yüzde 2’lerde seyrediyor. Devlet tahvili/GSYH oranı dünyanın en yüksek seviyelerinde seyreden İtalya’da bile 10 yıllık tahvillerinin faizi yüzde 2.3 ile ABD’ninkine yakın.

Cumartesi günü bir başka basın konferansında konuşan Almanya Merkez Bankası Başkanı Weidmann ise AMB’nin devlet tahvili satın almasının ekonomi üzerindeki etkileri konusunda şüpheli olduğunun sinyalini verdi. Devlet ve kurumsal tahvillerin faizlerinin rekor düşüklere yakın olduğunu söyleyen Weidmann, faizleri daha da aşağı çekmenin ekonomiyi çok fazla desteklemeyebileceğini savundu.

Draghi, dünya genelinde maliye yetkililerinin, ekonomilerinin büyüme potansiyelini geliştirmek için yapısal reformların gerektiği konusunda anlaşması gerektiğini söyledi. AMB Başkanı, bu ihtiyacın özellikle istihdam piyasalarının daha az esnek, vergilerinse daha yüksek olduğu Avrupa için geçerli olduğuna değindi.

IMF’nin Euro Bölgesi’ndeki deflasyon riskinin yüzde 30’larda olduğu uyarısına karşı çıkan Draghi, AMB ve IMF’nin bu risk tahminlerinde farklı metodlar kullandıklarını söyledi.

Deflasyon riskinin hâlâ sınırlı olduğunu savunan Draghi, “Ancak düşük enflasyon döneminden geçiyoruz ve eğer bu uzun sürerse, riskler artabilir” dedi.

 

wsj.com.tr, 12.10.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.