Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > ‘Yasal boşluk doğdu’

 ‘Yasal boşluk doğdu’

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Anayasa Mahkemesi’nin TİB’in internet sitesi kapatma yetkisi veren maddeyi iptal etmesine “Yasal boşluk doğdu” diyerek yanıt verdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Anayasa Mahkemesi tarafından Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına (TİB) ilişkin verilen karara yönelik açıklamalarda bulundu. Lütfi Elvan, “TİB ile ilgili hükümet olarak bir karar vereceğiz” dedi. Anayasa Mahkemesi, torba yasadaki çok tartışılan bazı düzenlemelere yönelik kritik kararlar aldı. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na, mahkeme kararı olmadan 4 saat içinde internet sitesi kapatma yetkisi veren madde iptal edildi. TİB’in “milli güvenlik”, “kamu düzeninin korunması” ve “suç işlenmesinin önlenmesi” gibi nedenlerle ve “gecikmesinde sakınca bulunan hallerde” bir internet sitesini 4 saat içinde kapatma yetkisini, Anayasaya aykırı bularak iptal etti. Bu karar üzerine açıklamada bulunan Bakan Elvan, "AYM'nin bu kararı ile yeni bir yasal boşluk doğmuştur" dedi. Hükümetlerinin hem ulusal güvenliği ve insan haklarını güvence altına almak hem de iletişim özgürlüğü başta olmak üzere bütün özgürlükleri güvence altında tutma amacına yönelik adımlar attığını, atmaya da devam ettiğini dile getiren Elvan, bu adımların adalet, özgürlük, güvenlik dengesi göz önünde bulundurularak atıldığını belirtti.

TİB KURUM OLARAK YIPRANDI

AYM'nin iptal kararını internetten duyurduğunu ancak iptale ilişkin gerekçeleri açıklamadığını ifade eden Elvan, şöyle konuştu:"Bizim yaptığımız düzenleme tamamıyla, kelimesi kelimesine Anayasa'nın 22. maddesinden alınmış olan bir düzenlemedir. Dolayısıyla hangi gerekçelerle bu maddenin iptal edildiğini çok merak ediyorum. TİB'in kurum olarak bir yıpranmışlığı da söz konusu. TİB'le ilgili bir sıkıntı (yasa dışı dinlemeler) yaşanmıştır. Bu sıkıntıları ortadan kaldıracak, sorunu kökten çözebilecek, güvenilir bir ortam yaratılabilecek çalışmayı yapıyoruz. Anayasamızın 153. Maddesi; 'Anayasa kararları kesindir iptal kararları gerekçesi yazılmadan açıklanamaz' ifadesine yer veriyor. Ancak şu an iptal kararı açıklanmasına rağmen gerekçesi açıklanmamıştır. Özellikle en son yapmış olduğumuz düzenleme ile almış olduğumuz önlem, yargı kararı ile teyit edilmek üzere ya da ortadan kaldırılmak üzere alınan bir karar özelliğini taşımaktadır. Dolayısıyla geçici bir karardır, sansür ya da yayını engelleme veya iletişim özgürlüğüne müdahale anlamını taşıyan bir düzenleme asla değildir. Bu konuda TİB yetkilendirilmiştir, ancak AYM'nin bu kararı ile yeni bir yasal boşluk doğmuştur. Yayın yoluyla gerçekleştirilecek ulusal güvenliğimiz tehdit eden konular konusunda, özellikle internet ortamında yapılan yayınlar alanında ciddi bir boşluk oluşmuştur diye düşünüyorum."

cnbce.com, 03.10.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.