Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > OECD: Küresel enflasyon Ağustos'ta da geriledi

 OECD: Küresel enflasyon Ağustos'ta da geriledi
Dünyanın en büyük ekonomilerinde enflasyon oranının Ağustos ayında üçüncü ay arka arkaya olmak üzere gerilemesi, ekonomik büyümenin yarattığı hayal kırıklığını yansıtmanın yanı sıra merkez bankalarının politikalarında sıkılaştırmaya gitmekte de aceleci davranmayacaklarına işaret etti.

OECD'den yapılan açıklamada 34 üye ülkede Temmuz ayında yüzde 1,9 olan yıllık enflasyonun Ağustos ayında yüzde 1,8'e gerilediği, G-20 ülkelerinde ise yüzde 2,8'den yüzde 2,7'ye düştüğü belirtildi. G-20 ülkeleri küresel ekonomik aktivitenin yüzde 90'ından sorumlu.

Enflasyon oranlarındaki yavaşlama, küresel ekonominin 2014'te hayal kırıklığı yaratacak kadar zayıf bir performans gösterdiğini yansıttı.

Enerji fiyatlarındaki artış hızının düşük olmaı nedeniyle gelişmiş ülkelerin birçoğunda enflasyon geriledi. Enerji fiyatları Ağustos ayında yıllık olarak yüzde 0,7 yükseldi, Temmuz ayında ise yüzde 2,3 yükselmişti.

OECD'ye göre dokuz üye ülkede tüketici fiyatları bir yıl önceye kıyasla geriledi. Bu ülkeler: Estonya, Yunanistan, İtalya, Polonya, Portekiz, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya, İspanya ve İsveç. Temmuz ayında ise fiyatların gerilediği ülke sayısı altıydı.

Avrupa'da enflasyonun düşük olmasının en büyük nedenlerinden biri gıda ve enerji fiyatları. Gıda fiyatları Ağustos ayında yıllık bazda 18 üyeli Euro Bölgesi'nde yüzde 0,9 azalırken ABD'de yüzde 2,9 oranında arttı. Enerji fiyatları ise Euro Bölgesi'nde yüzde 2,0 azalırken ABD'de yüzde 0,4 yükseldi.

Çekirdek enflasyonda ise fark bu kadar büyük değil. Çekirdek enflasyon ABD'de yüzde 1,7, Euro Bölgesi'nde ise yüzde 0,9 artış gösterdi.

Enflasyonun düşük olduğu dönemlerde şirketler, hane halkı ve hatta hükümetler dahi borç yükünü azaltmakta zorlanıyor.

Fiyatların gerilediği dönemlerde tüketiciler paralarının değerinin gelecekte artacağı beklentisi ile satın alma işlemlerini erteleyebiliyor. Bu da karşılığında ekonomik aktiviteyi zayıflatarak deflasyonist baskıları artırabilir. Japonya'nın yaşadığı uzun deflasyon sürecinden çıkmakta yaşadığı zorluklar nedeniyle diğer ülkelerin merkez bankaları da benzer sorunlar yaşamaktan kaçınmaya çalışıyor.

OECD; ABD, Japonya ve İngiltere'nin yanı sıra Çin, Endonezya ve Güney Afrika gibi gelişmekte olan büyük ekonomilerde de yıllık enflasyonun gerilediğini açıkladı.

wsj.com.tr, 30.09.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.