Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Çevre ve Şehircilik Bakanı: Siirt'teki baraj faciasında bilgi kirliliği var

 Çevre ve Şehircilik Bakanı: Siirt'teki baraj faciasında bilgi kirliliği var
Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce, Siirt'te Botan Çayı üzerinde yaşanan baraj faciasıyla ilgili 'bilgi kirliliği' yaşandığını belirtti. Güllüce, "Şu anda flu bir durum var. Seçilmiş Cumhurbaşkanımız talimat verdi, inceleme yapılıyor" dedi.
 

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Laboratuvar, Ölçüm ve İzleme Dairesi Başkanlığı’nda, 81 ilde hava kalitesinin izlenmesi sürecine ilişkin düzenlediği basın toplantısında, Siirt'te yaşanan baraj faciasını değerlendirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı "Siirt Tillo'da baraj kapaklarının açılması sonucu yaşanan olayın" sorulması üzerine "Bir sürü bilgi kirliliği var. Basın 'yasak bölge' diye yazıyor, 'siren çalındı' deniyor, '15 dakika önce haber verildi' deniyor, 'verilmedi' deniyor. Bunların hangisinin doğru, hangisinin ne durumda olduğunu bilmiyorum. Zaten müfettişler gönderildi, inceleniyor. Onlar çıktıktan sonra net bir şey söylemek lazım. Şu anda flu bir durum var. Seçilmiş Cumhurbaşkanımız bu konuda talimat verdi, inceleme yapılıyor" diye konuştu.

Güllüce, basın toplantısında, Türkiye ’nin çevre konusunda bazı noktalarda dünya standartlarını birebir yakaladığını söyledi. Şu anda 50 milyon kişiye yönelik hava kirliliği ölçümü yaptıklarını dile getiren Güllüce, 2015’in sonunda 75 milyon için hava kirliliğini ölçecek duruma geleceklerini bildirdi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÇEVREYE ENDİREKT FAYDASI
Yapılan birçok şeyin çevreye endirekt olarak fayda oluşturduğunu belirten Güllüce, kentsel dönüşümü örnek gösterdi. Kentsel dönüşümün hava kirliliğine önemli katkısı bulunduğunu ifade eden Güllüce, çöküntü ve gecekondu alanlarında, kötü yerleşim yerlerinde yakıttan, ısıdan kaynaklanan hava kirliliği miktarının, modern yapı ve çevrelerde çok daha aşağıya indiğini bilirdi.
Güllüce, TOKİ’nin yaptığı işlerle Bakanlığa destek olduğuna işaret ederek, “Türkiye’de 600 bin konut yapmış, çok büyük hizmetler vermiş bir kurumumuz. Çok ucuz, çok az taksitlerle ev sahibi yapmak gibi önemli bir hizmeti yerine getiriyor. Aynı zamanda yaptığı semtlerle, binalarla hava kirliliğinin azalmasına katkıda bulunuyor” değerlendirmesinde bulundu.
Bakanlık olarak çevrenin korunması, bu konuda dünya, AB standartlarına ulaşma, varsa eksiklikleri tamamlama noktasında azami gayret gösterdiklerini vurgulayan Güllüce, “Sanıldığı gibi değil. Dünya standartlarında iyi bir yerdeyiz. Ama bazı menfi, olumsuz gözle bakıldığında, Türkiye’de çevrenin sanki önemsizleştirildiği gibi bir anlayış var, bu doğru değil” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE HAVA KİRLİLİĞİ ÖLÇÜMÜ

Bakan Güllüce, daha sonra Kalibrasyon Laboratuvar ve Mobil Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu’nu inceleyerek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ait istasyon sayısı, AB uyum sürecinde yürütülen Marmara Bölgesinde Hava Kalitesi Alanında Kurumsal Yapılandırma Projesi kapsamında Marmara Temiz Hava Merkezi’ne bağlı 39 istasyon kurulmasıyla 169’a yükseldi.
- Değerlendirilen verilerle aylık ve yıllık raporlar hazırlanıyor. İzleme ağından elde edilen ham veriler “www.havaizleme.gov.tr” adresinde eşzamanlı yayınlanıyor.
- Ülke genelinde hava kalitesi izleme istasyon sayısının en az 330 olması gerekiyor.

Radikal, 26.08.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.