Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Kamuda araç tasarrufu

Kamuda araç tasarrufu

Maliye Bakanı Şimşek, yeni düzenleme ile kamuda taşıt kiralamalarında tasarruf unsurlarının ön planda olacağını söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamudaki araç kiralama modelinin tasarruf amacı ile yeniden gözden geçirildiğini bildirdi. Kamunun son dört yıldaki araç kiralama maliyetlerinde neredeyse yüzde 100'lük artış olduğuna dikkati çeken Şimşek, "Araçların kira bedellerine ve şoför ücretlerine artık üst sınır gelecek ve kiralamalar bundan sonra yakıt hariç yapılacak. 2015 bütçesinde bu kriterlere yer verilecek" dedi.

Bakan Şimşek, yaptığı açıklamada, merkezi yönetim kapsamındaki idarelerde 15 bin civarında kiralık araç olduğunu ifade ederek, yeni düzenleme ile bundan sonra taşıt kiralamalarında tasarruf unsurlarının ön planda olacağını söyledi.

Kamuya taşıt alımına ilişkin 2005 yılında bir karar alındığını ve bu kararla kiralama modelinin esas olduğunu hatırlatan Şimşek, bununla esas olarak kamu yararı gözetildiğini ancak son zamanlarda uygulamalara baktıklarında kiralama modelinin kamuya ciddi yükler getirdiğini ifade etti. Şimşek, bunun için de yeni kararlar aldıklarını söyledi.

Kiralama modeline, tasarrufu ön plana çıkartan ekonomik kriterler getireceklerini anlatan Şimşek, şu bilgileri verdi:

"Yapacağımız yeni düzenlemeyle bütçe dengelerini daha fazla gözetmiş olacağız. Araçların kira bedellerine ve şoför ücretlerine üst sınır gelecek. Ayrıca, kiralamalar bundan sonra yakıt hariç yapılacak. Kriterleri tam olarak ifade edecek olursak, bunları üç başlık altında topladık. Mevcut mevzuata göre, taşıt kiralamaları akaryakıt dahil ve hariç ile şoför ücreti dahil ve hariç olarak yapılabiliyor. Yapacağımız düzenlemeden sonra ise kiralamalar artık yakıt hariç yapılacak. İkinci başlık ise taşıt kira bedellerine ilişkin. Bunlara bir üst sınır getiriyoruz. Artık kiralama bedelleri, aracın kasko değerinin belirli bir oranını aşamayacak. Öte yandan, şoförlü taşıt kiralamalarında da şoför ücretlerine üst limit getirilecek. Söz konusu ücretler, brüt asgari ücretin belirli bir oranını aşamayacak."

'KADEME KADEME SATIN ALMA MODELİNE GEÇİLECEK'

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, söz konusu kriterlerin önümüzdeki yıldan itibaren uygulanmaya başlanacağını belirterek, 2015 yılı bütçesi hazırlanırken bu hususlara dikkat edileceğini söyledi.

Öte yandan, kiralama modelini yavaş yavaş terk etmeyi düşündüklerini ve kademe kademe satın alma modeline geçileceğini anlatan Şimşek, "Bunun ilk adımı ise kira bedellerine üst sınır getirmek oldu. Belirlenen üst sınır aşılıyorsa da satın alma yöntemi tercih edilecek" dedi.

'DEVLETİN BU ALANDAKİ YÜKÜNÜ YÜZDE 50 CİVARINDA DÜŞÜRMEYİ PLANLIYORUZ'

Merkezi yönetim kapsamındaki idarelerin son 4 yıldaki taşıt harcamalarına bakıldığında, buradaki artışın kendilerini böyle bir düzenlemeye yönlendirdiğini dile getiren Şimşek, 2010 yılında 111 milyon lira olan söz konusu harcamanın, geçen yıl 212 milyon liraya yükseldiğini ifade etti.

Yeni mevzuatın yürürlüğe girmesiyle, devletin bu alandaki yükünü yüzde 50 civarında düşürmeyi planladıklarını belirten Şimşek, "Rakamlara bakıldığında, kamunun son dört yıldaki araç kiralama maliyetlerinde neredeyse yüzde 100'lük artış olduğu görülüyor. Geçen yılın rakamları göz önüne alındığında, yapacağımız bu düzenlemeyle 100 milyon lira gibi bir rakamın devletin cebinde kalacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

cnbce.com, 23.08.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.