Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > TBB Başkanı Aydın: Siyasi belirsizlik yok

TBB Başkanı Aydın: Siyasi belirsizlik yok
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerin ilk yarıda işe yaradığını belirterek, “Ekonomide bir dengelenme olduğunu görüyoruz. Doğal olarak bankacılık sektörü de kendisinden beklenenleri yerine getirdi” dedi.

Ekonomideki bütün oyuncularla görüştüklerini belirten Aydın, “Aslolan ekonomide bir dengeleme sağlamaktır” ifadelerini kullandı.

TBB Başkanı aynı zamanda  Fitch ve Moody’s tarafından yapılan “siyasi belirsizlik” açıklamalarına da değinerek “Yok öyle siyasi belirsizlik falan onların kafası belirsiz” ifadelerini kullandı.

TBB’nin Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri değerlendirdiği ve bankacılık sektörünün güncel rakamlarını aktardığı toplantı Aydın ve TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin’in ev sahipliğinde düzenlendi.

Başkan Aydın, toplantının açılışında yaptığı kısa konuşmada, “yılın ilk yarısında ekonomi yönetiminin aldığı önlemlerin işe yaradığı” yorumunda bulunarak, “Ekonomide bir dengelenme olduğunu görüyoruz. Doğal olarak bankacılık sektörü de kendisinden beklenenleri yerine getirdi. Bu düzenlemelerin karlılığımıza negatif etkisi olduğu hem açıkladığımız bilançolarda hem de kamuoyunda bilinmektedir” diye konuştu.

Genel Sekreter Keskin de yaptığı sunumla, ilk yarı bankacılık sektörü göstergelerine ilişkin detayları paylaşmadan önce, bu performansı etkileyen koşullardan bahsetti.

Küresel ekonomide yaşananlara değinen Keskin, şunları anlattı:

“Küresel ekonomide toparlanma yavaş da olsa sürüyor. Fakat toparlanma dünya genelinde tüm ülkelerde ve ekonomilerde aynı ölçüde değil. Bazı bölgeler, özellikle ABD’de beklenenden daha iyi bir toparlanma var ama bizim asıl ticaret ortağımız olan AB’de toparlanma beklenenden yavaş. Küresel anlamda bir toparlanmadan bahsetmek için henüz erken, kırılganlıklar devam ediyor.”

Keskin ABD’deki beklenenden iyi toparlanmanın faiz artırımıyla ilgili beklentileri öne çektiğini dile getirerek, rezerv para niteliğindeki ABD Doları’ndaki faizlerin yükselmesinin ise dünya ekonomisini ve beklentileri önemli ölçüde etkilediğini söyledi.

Jeopolitik alanda bölgede yaşanan gelişmelerin, bölgesel ekonomik ilişkileri olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Keskin, Türkiye’nin ikili ekonomik ilişkilerinin olumsuz etkilendiğine işaret etti.

Türkiye ekonomisine ilişkin gözlemlerine de değinen Keskin, şunları kaydetti:

“Türkiye 2014 yılı içerisinde 2 önemli seçim atmosferi yaşamasına rağmen ekonomi, normal seyrinde ve performansında devam etti. Büyüme öngörü doğrultusunda devam ediyor ama küresel ekonomideki belirsizlikler dolayısıyla şu an aşağı yönlü bir baskı var. Yine de beklentimiz 4’e yakın bir büyüme olacağı şeklinde. Bu büyümeyi aşağı çekecek temel 2 faktör var, bir tanesi AB ekonomisindeki toparlanmanın beklenenden yavaş olması bir tanesi de bölgedeki gelişmeler dolayısıyla ikili ticaretimizi etkileyen olumsuzluklar.”

Keskin, enflasyonun beklenenin üzerinde seyrettiğine atıfta bulunarak, kaynak maliyetinin ilk yarıda daha yüksek kaldığına, para ve bankacılık politikasında sıkılaştırıcı bir politika izlendiğine, cari açığın milli gelire oranında ise gözle görülür bir düşüş olduğuna vurgu yaptı.

“Geçen yıl sonunda yüzde 7,9 olan cari açığın milli gelire oranının, kendi yaptığımız milli gelir tahminlerini dikkate alırsak ilk yarı sonunda yüzde 6,4 gibi bir yerde olacağını düşünüyoruz” diyen Keskin, ekonomi politikasının ağırlıklı noktasının da bu oranın düşürülmesi olduğunu söyledi.

realtime.wsj.com, 19.08.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.