Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > İhale mevzuatı delik deşik

İhale mevzuatı delik deşik

Hükümet İhale Mevzuatında 39 maddelik değişiklik yaptı. İhale kazanabilmek için aranan şartlar arasında ‘teknolojik ürün deneyim belgesi’ sunma şartı da getirildi

Hükümet delik deşik edilen ihale mevzuatıyla oynamayı dün de sürdürdü ve Kamu İhale Genel Tebliği ile Malım Alım İhaleleri ve Hizmet Alım İhaleleri Uygulama yönetmeliklerinde toplam 39 maddelik değişiklik yaptı. Buna göre; artık ihale kazanabilmek için aranan şartlar arasında ‘iş bitirme belgesi’nin yanı sıra ‘teknolojik ürün deneyim belgesi’ sunma şartı da getirildi. Bakanlığın vereceği bu belgeyi alan ihaleyi de kapacak. Yeni ihale düzeninde pilot ortağa kıyak da çıktı; artık teknolojik ürün deneyim belgesi sunacak olan pilot ortaklar için ‘asgari iş deneyim tutarının en az yüzde 20’sini sağlama ve diğer ortaklardan her birinin iş deneyim tutarından fazla olması” koşulları aranmayacak.

Kamu İhale Kurumu’nun (KİK) İhale mevzuatında yaptığı yeni değişiklikler dünkü resmi gazetede yayımlandı. Buna göre, her üçü de en son 7 Haziran 2014 tarihinde değişikliğe tabi tutulan mevzuattaki değişiklikler ‘Kamu İhale Genel Tebliği’nde 8 madde, ‘Mal Alım İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nde 19 madde, ‘Hizmet Alım İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nde ise 12 maddede toplandı.

İŞ BİTİRMEDE YENİ PAROLA

Bu değişiklikler içinde dikkat çekenlerden biri Mal Alım İhaleleri Uygulama Yönetmeliği ile Hizmet Alım İhaleleri Uygulama Yönetmeliklerindeki değişiklikler oldu. Buna göre, her iki yönetmelikte düzenlenen ‘iş bitirme belgesi’ dahil ihalenin alınma koşullarına ‘teknolojik ürün deyenim belgesi’ de eklendi. Bunun için 3.maddenin 1/d bendinde yer alan ‘ “iş bitirme belgesi” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve teknolojik ürün deneyim belgesi” ibaresi eklendi. Ardından yönetmeliğin diğer ilgili maddelerine de iş bitirme belgesinin ardından bu belgenin de ismine yer verildi. Böylece Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın vereceği bu belgeyi almaya hak kazananlar, mevcut durumda ‘iş bitirme belgesi’ bulunan teklif sahiplerinden bir adım öne geçecek. Yani artık, ihale pastalarından büyük paylar alabilmek için bugüne kadar olduğu gibi iş bitirme belgesine sahip olmak yetmeyecek, teknolojik ürün deneyim belgesi olan istekliler aslan payını kapabilecek.

PİLOT ORTAK YAŞADI

Değişiklikler bu durumla bağlı olarak mal alımı ihalelerinde pilot ortaklara da avantaj sağlıyor. Buna göre, Pilot ortağın teknolojik ürün deneyim belgesi sunması durumunda, pilot ortağın asgari iş deneyim tutarının en az yüzde 20’sini sağlaması ve diğer ortaklardan her birinin iş deneyim tutarından fazla olması” koşulları aranmayacak. Ayrıca asgari işdeneyim tutarının kalan kısmının diğer ortaklardan biri, birkaçı veya tamamı tarafından karşılanması zorun olacak.


KORSONSİYUM ORTAKLARI SEVİNSİN: Yeni yönetmelik ihalelere katılan konsorsiyum ortaklarını da sevindirecek. Öncelikle adaylar veya isteklilerin teknolojik ürün deneyim belgesini sunması halinde ‘iş deneyimine ilişkin yeterlik kriterini sağladığı’ kabul edilecek. İş ortaklıklarında teknolojik ürün deneyim belgesini sunan ortağın ise, hissesi oranında asgari iş deneyim tutarını karşıladığı kabul edilecek.
Konsorsiyum ortağı tarafından teknolojik ürün deneyim belgesinin sunulması durumunda ise belgenin düzenlendiği malın teklif edildiği kısım veya kısımlar için iş deneyimine ilişkin yeterlik kriterini sağladığı kabul edilecek.

İŞ DENEYİMİ ŞART DEĞİL

Teknolojik ürün deneyim belgesi, açık ihalelerde de sahiplerine ciddi avantajlar sağlayacak. Buna göre; kısmi teklife açık ihalelerde, teknolojik ürün deneyim belgesi sunulduğunda; belgenin düzenlendiği malın teklif edildiği kısma yönelik iş deneyimine ilişkin yeterlik kriterinin sağlandığı kabul edilecek. Yalnızca, bu belgenin düzenlendiği malın teklif edilmediği kısımlar içinse ayrıca iş bitirme belgesi veya bu Yönetmeliğin 46.maddesinde belirtilen belgelerin sunulması gerekecek.

BU BELGEYİ NEYE GÖRE VERİLECEK

Kamudan ihale alacak olanlarda yeni dönemde aranacak teknolojik ürün deneyim belgesinin düzenlenmesinde göz önünde bulundurulacak esaslar da sıralandı. Bu sistem şöyle işleyecek:

“Teknoloji merkezi işletmelerinde, Ar-Ge merkezlerinde, kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan vakıflar tarafından veya uluslararası fonlarca desteklenen Ar-Ge ve yenilik projelerinde, rekabet öncesi iş birliği projelerinde ve teknogirişim sermaye desteklerinden yararlananlara, yararlandıkları destekler çerçevesinde yürüttükleri proje sonucu ortaya çıkan ve yerli malı belgesine sahip malın piyasaya arz edilmesinden sonra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından teknolojik ürün deneyim belgesi düzenlenecek”

HER ÜRÜN İÇİN AYRI: Düzenlemeye göre, Teknolojik ürün deneyim belgesi, proje sonucunda ortaya çıkan her bir ürün için ayrı ayrı düzenlenecek. Ayrıca, birden fazla kişinin birlikte yararlandığı rekabet öncesi işbirliği projeleri ile destekler çerçevesinde yürüttükleri projelerde, teknolojik ürün deneyim belgesi her bir kişi için ayrı ayrı düzenleneceği gibi, bu belgeyi alabilmek için her bir başvuru sahibinin proje sonucu ortaya çıkan malı piyasaya arz etmesi gerekecek. ) Teknolojik ürün deneyim belgesi için yapılacak başvurulara eklenecek belgeler ve başvurunun sonuçlandırılma süresi gibi hususlar Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenecek.

BEŞ YIL GEÇERLİ

Yönetmeliğe göre, teknolojik ürün deneyim belgesi, düzenlendiği malın piyasaya arz tarihinden itibaren beş yıl süreyle kullanılabilecek.

Yerli malı yurdun malı

Bu arada, her iki yönetmelikte de ihalelerde yerli malı teklif edenler lehine tanınacak fiyat avantajları sistemiyle ilgili düzenlemeler de elden geçirildi.

SERBEST BÖLGECİLERE HABER: Uygulama yönetmelikleri dışında Kamu İhale Genel Tebliği’nde de değişiklikler yapıldı. Buna göre, Serbest bölgelerde faaliyet gösteren T.C vatandaşı gerçek kişiler ile T.C kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişilik niteliğini haiz aday ve isteklilerin tümü, Kamu İhale Kanunu’nun 4.maddesindeki yerli istekli tanımı gereğince yerli istekli kabul edilecek.

BELGELİ OLACAK: İstekli tarafından teklif ettiği malın yerli malı olduğu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak düzenlenen yerli malı belgesi ile belgelendirilecek.

ENGLELLİ İŞÇİLER

Kamu İhale Genel tebliğinde ayrıca, ihale konusu işlerde çalıştırılacak engelli işçi sayı ve ücretleriyle ilgili de ayrıntılı düzenlemeler yapıldı

Taraf, 18.08.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.