Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Türkiye'de yasaklı site sayısı 50 bini geçti

Türkiye'de yasaklı site sayısı 50 bini geçti

Ağustos ayı itibariyle Türkiye'de erişime engellenen internet sitelerinin sayısı 50 bini geçti. Engelli Web'in verilerine göre erişime engellenen sitelerin çoğunluğunu müstehcen siteler oluşturuyor. Engelli Web yetkilisi yapılan engellemelerin yüzde 91.4'ünün TİB tarafından yapıldığını, diğer engellemelerin ise mahkemeler, savcılıklar ve YSK tarafından gerçekleştirildiğini söylüyor

Öte yandan başka bir dikkat çekici konu ise TİB'in 2008'de engellediği site sayısı 835'ken, bu sayı 2011'de 6,506'yı, 2013'te 15,418'i buldu. The Wall Street Journal Türkiye'nin sorularını yanıtlayan bir Engelli Web yetkilisi bu sayının her yıl artış trendi gösterme nedenini "Gezi Hareketi'nde halkın internet üzerinden örgütlenmesi de etkili oldu. Ayrıca bildiğiniz gibi yakın zamanda torba yasa tasarısı ile TİB'in yetkileri de genişletildi" diye açıkladı

Engelleme sayısının her sene giderek artmasının bir diğer sebebi ise TİB'in engelleme yöntemini değiştirmesi olarak görülüyor. TİB'in 2012'den beri artık her web sitesine tek tek girip içerik kontrolü yapmadığını ve erişime engellenecek web sitelerini otomatik olarak bulduğunu açıklayan yetkili bunun son dönemlerde hatalı erişim engellemelerine sebep olduğunu da iddia etti. Engelli Web'de yer alan bilgilere göre TİB, hatalı bir erişime kapatma kararı aldığında, itirazlar sonucu bunu fark edince siteyi yeniden erişime açıyor.

Bu yıl için erişime engellenen internet site sayısını 50,918 olarak açıklanırken bu siteler hakkında şimdiye kadar 51,043 erişime engelleme kararı verildiği belirtiliyor.

6 kişiden oluşan ve anonim kalmak isteyen Engelli Web ekibi siteyi Türkiye'de çeşitli sebeplerle erişime engellenmiş internet sitelerini ve IP adreslerini listelemek amacıyla 2008 yılının sonunda kuruldu. Engelli Web yetkilisi listenin ziyaretçilerin katkılarıyla oluşturulduğunu ve her web sitesini tek tek kontrol ederek veri tabanına eklediklerini belirtti.

 
Sistem şöyle işliyor: Bir site erişime engellendiğinde Engelli Web'e alan adı bildirimi yapılıyor. Bu bildirimin ardından site engellemenin hangi kurum tarafından, hangi karar tarihi ve numarası ile yapıldığını kayıt altına alıyor. Bazı durumlarda engellerin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) sitesinden de kontrolü sağlanıyor. Ekip erişim engelinin kaldırıldığını bildiği siteleri veri tabanlarından kaldırıyor.
 
wsj.com, 18.08.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.