Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > TUSKON Başkanı Rızanur Meral'den ekonomide alarm uyarısı

TUSKON Başkanı Rızanur Meral'den ekonomide alarm uyarısı

Türkiye’nin makro ekonomik göstergelerinin alarm verdiği uyarısı yapan Tuskon Başkanı Meral, yeni dönemde kısır gündemlerin yerini ekonomi gündeminin alması gerektiğini vurguladı

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, “Ülkemiz en kısa zamanda dar ve gergin gündeminden sıyrılıp tüm enerjisini birlik içinde kalkınmaya yönlendirmelidir” dedi. Türkiye’nin sıcak sularda seyrettiğini, ekonomiye yönelik ciddi ikazlar ve sinyaller geldiği tespitini yapan Meral, “Bunlara odaklanmamız gerekiyor. İçeride ve dışarıda atılması gereken çok önemli adımlar var. Son dönemdeki gelişmeler ışığında özellikle dış politikada alınacak kararların orta ve uzun vadede ekonomimize etkilerinin öngörülmesi gerektiğini düşünüyoruz” ifadesini kullandı.

Balkon mesajının gereği yapılmalı

Cumhurbaşkanlığı seçimi
sonrası ülke gündemi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Rızanur Meral, "Seçim neticesinin milletimize hayırlar getirmesini niyaz ediyoruz. Seçim akşamı Başbakan’ın yaptığı konuşmada verdiği kapsayıcı mesajları izledik. Daha önceki balkon konuşmalarda da yer alan kapsayıcı olma taahhüdünün bu sefer yerine getirilmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Makro ekonomik risklere dikkat!

Önümüzdeki sürecin önemli ekonomik riskler içerdiğine dikkat çeken Meral, makro-ekonomik verilerin alarm verdiğini belirterek, "Bir yıl içerisinde kamu ve özel sektör olarak yurtdışına ödenecek 240 milyar dolarlık ödeme için yeni kaynak bulunması ve bu kaynağın siyasi riskler yüzünden yükselen bir faize maruz kalmaması çok önemli" dedi.

Aylık 5 milyar dolar şart

Türkiye'nin sürekli olarak sadece senelik 60 milyar doları bulan cari açığı kapamak için bile aylık 5 milyar dolar net para girdisi sağlamak zorunda olduğuna vurgu yapan Meral, uyarılarını şöyle sıraladı:

Sermaye inşaata akıyor

"Bu girdiler yatırıma dönüşse ve ciddi bir katma değer sağlayarak cari açığı kapatmaya yardımcı olsa belki daha iyimser olabiliriz ancak maalesef tam tersine katma değeri sağlayacak sanayi üretimimizin milli gelirdeki payı sürekli düşüyor ve şu anda yüzde 21 seviyelerinde.
Ekonomimizin büyüme motoru olarak görülen inşaat sektörü, yüksek kârlılık sebebiyle bütün sermayeyi kendisinde topluyor ve özellikle sanayiye yapılması gereken yatırımlar bu sektöre kanalize ediliyor."

Pek çok kesim güvende hissetmiyor

Rı­za­nur Me­ral, eko­no­mi­de ön­ce­li­ğin iş dün­ya­sın­da­ki te­dir­gin­li­ğin gi­de­ri­le­rek gü­ven or­ta­mı­nın ye­ni­den te­si­si ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni be­lir­te­rek, “Ül­ke­miz­de son dö­nem­de pek çok ke­si­min ken­di­si­ni gü­ven­de his­set­me­di­ği­ni açık­ça göz­lem­li­yo­ruz.

Son dö­nem­de ağır ha­sar gö­ren ve ne­re­dey­se or­ta­dan kal­kan, güç­ler ay­rı­lı­ğı­nı oluş­tu­ran ku­rum­la­rı ta­raf­sız ve ba­ğım­sız şe­kil­de ça­lı­şır ha­le ge­tir­me­li­yiz. Hu­ku­ka gü­ven te­sis edil­me­li. Her­kes hu­kuk önün­de eşit ol­ma­lı, mah­ke­me­ler­de hak adil ve hız­lı da­ğı­tıl­ma­lı­dır" de­di.

Kanun dışına çıkan memurlar hesap verecek

İş dün­ya­sı­
nın ken­di­si­ni gü­ven­de his­set­me­di­ği­ni ifa­de eden Me­ral, şöy­le de­vam et­ti:"Ana­do­lu­’nun üret­ken, is­tih­dam sağ­la­yan, mil­le­ti­ne ve dev­le­ti­ne gö­nül­den bağ­lı mü­te­şeb­bis­le­ri­nin şid­det­li yıl­dır­ma po­li­ti­ka­la­rı­na ma­ruz kal­dı­ğı­nı her gün du­yu­yo­ruz.

İk­ti­dar­la ay­nı ba­kış açı­sı­na sa­hip ol­ma­yan iş in­san­la­rı­na mak­sat­lı ver­gi de­ne­tim­le­rin­den, iha­le­le­re sok­ma­ma­ya, çık­mış ha­ke­diş­le­ri­ni öde­me­me­ye, ge­çer­li li­sans ve ruh­sat­la­rı­nın ip­ta­li­ne ka­dar ağır bas­kı­lar ya­pıl­ma­ya de­vam edi­yor.

Öy­le ki; ver­gi de­net­çi­si, mü­te­şeb­bi­se üye ol­du­ğu STK’­dan is­ti­fa et­me­si ha­lin­de, ce­za ke­sil­me­ye­ce­ği­ni ifa­de ede­bi­le­cek ka­dar per­va­sız­lık ya­pa­bi­li­yor. Bu ka­nun ve usul dı­şı uy­gu­la­ma­la­rı ya­pan­la­rın mu­hak­kak bir gün ka­nun önün­de he­sap ve­re­cek­le­ri­ni de he­sa­ba kat­ma­la­rı ge­rek­mek­te­dir."

Baskılar beyhude

Me­ral, 100 bin KO­Bİ'nin fiş­len­me­si tar­tış­ma­la­rı­na da de­ği­ne­rek, bu şir­ket­le­ri ver­gi ve de­ne­tim ab­lu­ka­sı­na ala­rak yıl­dır­ma po­li­ti­ka­sı iz­len­di­ği­ni söy­le­di. Fet­hul­lah Gü­le­n’­i se­ven ve onun teş­vi­kiy­le ya­pı­lan hiz­met­le­re des­tek olan iş in­san­la­rı­nın bu yol­dan dön­dü­rül­me­ye gay­re­ti ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yan Me­ral, şun­la­rı söy­le­di:

Tuğla çekilirse bina çöker

“Ba­kın; gö­nül ra­hat­lı­ğı içe­ri­sin­de üye­le­ri­mi­zin ne­re­dey­se ta­ma­mı­nın bu be­ya­nı­mı des­tek­le­di­ği­ni bi­le­rek şu­nu ifa­de ede­yim. Biz Fet­hul­lah Gü­len Ho­ca­efen­di­’ye bu mil­le­te ve in­san­lı­ğa ve­ri­len çok kıy­met­li hiz­met­le­re ve­si­le ol­du­ğu için mü­te­şek­ki­riz, ken­di­si­ne bü­yük bir mu­hab­bet ve hür­met duy­mak­ta­yız.

Ne ken­di­si­ne olan sev­gi ve say­gı­mı­zı, ne de inan­dı­ğı­mız doğ­ru­la­ra bağ­lı­lı­ğı­mı­zı; dün­ya men­fa­at­le­ri kar­şı­lı­ğın­da ya da tam ter­si usul­süz ya­sal ya da ya­sa ­dı­şı bas­kı ve zu­lüm­ler ile de­ğiş­ti­re­cek de­ği­liz. Ya­pı­lan bu bas­kı­lar­dan bir de­ğiş­tir­me-dö­nüş­tür­me ar­zu edi­li­yor­sa bu ça­ba­nın bey­hu­de ol­du­ğun­dan emin ola­bi­lir­ler. Ay­rı­ca siz tuğ­la­la­rı ara­dan se­çe­rek kır­ma­ya ça­lış­tı­ğı­nı­zı dü­şü­ne­bi­lir­si­niz an­cak so­nuç­ta bi­na top­ye­kûn za­rar gö­re­cek­tir.”

bugun.com.tr, 15.08.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.