Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Bank Asya’nın kârı, devlet eliyle eritildi

 Bank Asya’nın kârı, devlet eliyle eritildi
Yolsuzluk ve rüşvet skandallarının ortaya çıkmasının ardından AKP Hükümeti’nin hedefi olan Bank Asya’nın kârında sert düşüş yaşandı
 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bakanların dahil olduğu iddia edilen yolsuzluk ve rüşvet skandalının ortaya çıkmasının ardından Hükümet’in hedefi hâline gelen Bank Asya’nın solo net kârı yüzde 81 azaldı. Yasalara göre suç teşkil etmesine karşın başta Erdoğan tarafından olmak üzere Bank Asya hakkında spekülasyonlar yaratılırken, bankanın vergi ve SGK tahsilatına ilişkin yetkileri kaldırılmıştı.

Aralık ayında patlak veren rüşvet ve yolsuzluk iddialarının ardından AKP Hükümeti ile Fethullah Gülen Cemaati arasında başlayan çatışma Bank Asya’yı sert vurdu. Bank Asya’nın ikinci çeyrek solo net kârı; kredi hacmi, net kâr payı ile ücret ve komisyon gelirlerindeki daralmaya bağlı olarak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 81 düşüşle 10.6 milyon lira oldu. Bankanın KAP’a bildirdiği solo finansal sonuçlarına göre, ikinci çeyrekte net ücret ve komisyon gelirleri yüzde 33 gerileyerek 55.1 milyon lira, net kâr payı gelirleri de yüzde 41.4 düşüşle 142.4 milyon lira oldu. Bankanın ikinci çeyrek sonunda kredi ve alacakları ise, 2013 yıl sonuna göre yüzde 28 düşüşle 14.99 milyar lira olarak gerçekleşti. Bank Asya’nın ikinci çeyrek sonunda toplanan fonları geçen yılsonuna göre yüzde 26.3 düşerek 13.6 milyar liraya geriledi.

Bank Asya; 17 Aralık’ta başlatılan yolsuzluk operasyonunun ardından Hükümet tarafınan hedef alınmıştı. THY gibi kamu şirketleri, bir gecede Bank Asya’daki mevduatlarını, vadesi gelmediği halde zarar etme uğruna çekmişti.

Hükümet manipüle etti

Son dönemde de Recep Tayyip Erdoğan tarafından, mali durumuna ilişkin olumsuz yorumlar yapılan katılım bankasının önce hisseleri düşürülmüş ve daha sonra Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Başbakanlık Başdanışmanı Yiğit Bulut’un spekülatif açıklamaları ile hisselerde dalgalanma yaratılmıştı. Mali durumu ve satışına ilişkin Hükümet kanadından gelen açıklamalarla zor duruma düşürülen Bank Asya’nın hisseleri borsada işleme kapatılmıştı.

“Hükümete satılacaklar”

9 Temmuz 2014 tarihli Taraf Gazetesi’nde, “100 bin şirkete ‘paralel’ kıskaç” başlığıyla verilen haberde; AKP hükümetinin, 17 ve 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonun ardından start verdiği “paralel yapı” operasyonuyla binlerce esnaf, KOBİ ve büyük ölçekli şirketin mercek altına alındığı dile getirilmişti. Haberde, yaklaşık 100 bine ulaşan bir işletme listesi oluşturulduğu ve bu şirketlerin Maliye tarafından baskı altına alındığı dile getirilmişti. Bursa Girişimci İşadamları Derneği Başkanı Ali Fuat Er ise bu gelişmeleri; “Kendilerine göre muhalif addettikleri şirketlerin 10 aşamada hükümete yakın bir şirket haline getirilmesi ya da hükümete yakın bir şirkete satılmasının sağlanması kararlaştırıldı. Yol haritası belirlendi” sözleriyle anlatmıştı.

Taraf, 13.08.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.