Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Japonya ekonomisi %6,8 daraldı

 Japonya ekonomisi %6,8 daraldı
Japonya'da Nisan ayında yürürlüğe giren vergi artışının hane halkı harcamasını tepe taklak etmesiyle ekonomi ikinci çeyrekte sert şekilde daraldı. Ekonomistler bu durumun hükümeti ek canlandırma tedbirleri almaya itebileceğini düşünüyor.

Reel gayri safi milli hasıla Haziran ayında sona eren üç aylık dönemde bir önceki çeyreğe kıyasla yıllık bazda yüzde 6,8 daraldı.

The Wall Street Journal'ın anketine katılan ekonomistlerin beklentisi ise yüzde 7,1'lik daralma olacağı yönündeydi ancak ekonomistler bireysel harcamalarda beklenenden büyük düşüş yaşanması ile stoklardaki sert artışın Japonya'nın ekonomik toparlanması hakkında endişelere neden olduğunu belirtti.

Satış vergisinin Nisan ayında yüzde 5'ten yüzde 8'e yükseltilmesinin ardından ekonomik üretimin düşmesi bekleniyordu. Başbakan Shinzo Abe ile diğer politika yapıcılar düşüşün kısa ömürlü olmasını beklediklerini söylemişti.

Ekonomistler söz konusu tahminin fazlasıyla iyimser olduğunun anlaşılması durumunda hükümetin daha fazla ekonomik canlandırma tedbirleri almak zorunda kalabileceği ve satış vergisinin Ekim 2015'te yüzde 10'a yükseltilebileceği görüşünde.

Mizuho Menkul Değerler baş ekonomisti Yasunari Ueno, yatırımcıların yerel ekonominin beklenenden daha uzun süre zayıf kalıp kalmayacağını dikkatle izlemeleri gerektiğini söyledi.

Ueno konu hakkında, "Bir sonraki odak nokta ekonominin Temmuz-Eylül döneminde ne kadar toparlandığı olacak," diye konuştu.

Hane halkının satış vergisinin artırılmasından önce çamaşır makinesi gibi büyük parçalarda yoğun bir şekilde alım yapması nedeniyle ekonomi ilk çeyrekte yüzde 6,1 büyümüştü.

Hükümet yetkilileri Çarşamba günü açıklanan veri hakkında daha iyimserdi. Ekonomi Bakanı Akira Amari, verilerin hükümetin ekonominin istikrarlı bir şekilde iyileşmeye devam ettiği görüşünü değiştirmediğini belirtti. Hükümetin esnek bir şekilde duruma cevap verebileceğini söyleyen Amari öte yandan şu an için ek bütçe yaratmaya gerek olduğunu düşünmediğini ifade etti.

Ekonomistlerin birçoğu Nisan-Haziran döneminde bireysel harcamalardaki yüzde 5'lik düşüşün kendilerini endişelendirdiğini belirtiyor. Ekonomistler, satış vergisindeki artışın hane halkının günlük harcamalarını artırdığını ancak gelirde artış olmaması nedeniyle bu durumun halkı sıkıştırıyor olabileceği görüşünde.

Endişe verici bir diğer işaret ise stokların çeyrek bazda yüzde 1 yükselmiş olması.

Mizuho Araştırma Enstitüsü kıdemli ekonomisti Yasuo Yamamoto, "Bu durum Temmuz-Eylül dönemi için iyiye işaret değil. Stokların ayarlanma ihtiyacı üretimin artmayabileceği anlamına geliyor," diye konuştu.

Abe'nin göreve geldiği dönemden bu yana yenin değer kaybetmesine rağmen ihracat talebi de birçok ekonomistin beklentisinden zayıf.

Japon şirketlerin birçoğu üretimlerini yurtdışına taşımış durumda. Bu durum da araba üreticileri gibi büyük imalatçıların bilanço rakamlarının yurtiçinde talep zayıf olmasına rağmen ikinci çeyrekte nasıl güçlü gelebildiğini açıklıyor.

Öte yandan satış vergisinin etkilerinin azalıyor olabileceğini gösteren bazı işaretler de var. Pazartesi günü açıklanan verilere göre Haziran ayında 41.1 olan tüketici güveni Temmuz ayında 41.5'e yükseldi. Veride üç aydır iyileşme kaydediliyor.

Sharp Co. Başkanı Kozo Takahashi konu hakkında, "Vergi artışının arkasından satışlarda yaşanan azalma beklediğimizden düşük oldu," diye konuşmuştu.

wsj.com, 13.08.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.