Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Seçim sonucu uluslararası basında

 Seçim sonucu uluslararası basında
Türkiye’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın zaferiyle sonuçlanan cumhurbaşkanlığı seçimi uluslararası basında da geniş yankı buldu.
 

Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro, Erdoğan'ın zaferini “Erdoğan, mutlak başkan. Zaferi ülkenin en üst noktasındaki otokratik egemenliğini beş yıl daha uzatıyor” ifadeleriyle değerlendirdi. Liberation gazetesi, “Erdoğan, sıradışı bir siyasi yetenek” ifadelerini kullanırken, Le Parisien'de ise “Yeni Cumhurbaşkanı'nın otokratik eğilimleri huzursuz edici” yorumu dikkat çekiyor.
İngiltere'nin önde gelen gazeteleri de Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimine geniş yer ayırdı. Independent gazetesi seçim sonucunu, “Yeni Sultan-Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçiminden zaferle çıkması otokratizme doğru bir gerilemeyi daha da olası hale getiriyor” sözleriyle değerlendirdi. The Times gazetesinde ise “Erdoğan dönemi: Suriye'nin geleceğindeki kilit rolü, Hamas üzerindeki nüfuzu ve Kürdistan'la kurulan çok daha iyi ilişkiler Türkiye'nin Putinizm'e sürüklenmesini engellemeli” değerlendirmesi yer aldı.
İtalya'nın Corriera della Serra gazetesi, “Sultan'ın zaferinden sonra, muhalefette alarm zilleri çalıyor. Ülke pratikte başkanlıkla yönetilen bir cumhuriyete dönüşüyor ve İslamcı bir sisteme doğru kayıştan endişe ediliyor” ifadelerine yer verdi.
La Reppublica gazetesinde ise “Erdoğan'ın iktidarı sağlam, siyasi duyarlılığı benzersiz. Karizması tüm seçimleri kazanmasını sağlıyor, halk onu seçkin bir topluluktan biri olarak değil, sokaktaki biri gibi görüyor" yorumu dikkat çekiyor.


'2023'e kadar iktidarda kalacak'

İspanya'nın El Pais gazetesinde ise şu yorum göze çarpıyor: “Erdoğan, en azından cumhuriyetin kuruluşunun yüzüncü yılının kutlanacağı 2023 yılına kadar iktidarda kalacak.”
El Periodico de Catalunya gazetesindeki yorum ise şöyle: “Türkiye için daha fazla Erdoğan. Yeni Sultan, otokratik ve popülist politikaları ile ülkeyi büyüme sürecine soktu.”
Avusturya'nın Die Presse gazetesinde seçim sonuçları şu sözlerle değerlendirildi: “Türkiye bir diktatörlük tehdidiyle karşı karşıya değil. Ancak geçen yıllarda izlediği yolu takip etmeyi sürdürürse, kendisini seve seve ‘seçilmiş bir lider' olarak lanse eden Erdoğan, Ortadoğu'daki alışıldık ‘hükümdar'lardan biri olacak.”
Aynı ülkede yayımlanan Der Standard gazetesi ise Selahattin Demirtaş'a değiniyor yorumunda: “Üçüncü aday Selahattin Demirtaş, sol liberal politikası ile Kürtlerin dışında da bir seçmen kitlesine hitap etti. Ne olursa olsun bu da ülke için bir perspektif.”
Rusya'nın Kommersant gazetesinde ise şu satırlar göze çarpıyor: “Erdoğan için bu daha çok sembolik bir zafer. Yürürlükteki anayasaya göre gerçek anlamda yetkilerin tamamını elinde toplayamıyor. Türkiye'de seçim yarışı esas şimdi başlıyor.”
İsrail'de yayımlanan Jerusalem Post şu yoruma yer veriyor: "Sonucu baştan belli bir Ortadoğu seçimi daha… Erdoğan'ın vizyonu, bölgenin tümünde etkili olan Müslüman Kardeşler ile örtüşüyor."
ynet internet portalında ise “Türkiye'nin müstakbel başbakanının kim olacağı, İsrail-Türkiye ilişkilerini de etkileyecektir" değerlendirmesine yer veriliyor.

dw.de, 11.08.2014

Otoriterliğe giden yol açılmış görünüyor
Türkiye'de dün yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini dünya basını da yakından takip etti. Birçok basın ve yayın kuruluşu Başbakan ve Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimlerde ilk sırada olduğunu yazarak Erdoğan'ı erken zaferini ilan ettiğini aktardı.

WALL STREET JOURNAL

Amerika'da yayınlanan Wall Street Journal gazetesi oyların yüzde 50'den fazlasını alan Erdoğan'ın zaferini ilan ederek gücünü pekiştireceğinin olası olduğunu yazdı.

Gazete Erdoğan'ın yerel siyasette düşük bir profili olan diplomat Ekmeleddin İhsanoğlu ile Kürt nüfusunun umudu genç siyasetçi Selahattin Demirtaş'a karşı yarıştığını ifade ederek 60 yaşındaki Erdoğan'ın kamuoyunu bölmesine karşın Türkiye'nin bugüne kadar gelen en popüler politikacısı olduğunu yazdı.

FINANCIAL TIMES

İngiltere'de yayınlanan Financal Times gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın ilk cumhurbaşkanlığı seçimlerinde önde gittiğine vurgu yaparak ilk sonuçlara göre Erdoğan'ın yarışı önde götürdüğü ve oyların yüzde 50'sinden fazlasına sahip olarak ikinci tura kalmasına gerek olmayacağını yazdı.

Seçimlerin ülke için potansiyel bir dönüm noktası olarak görüldüğü yorumunu yapan gazete, Ortadoğu ve Avrupa'nın ortasında kalan Türkiye'nin Amerika ve Avrupa Birliği ilişkilerinin soğuk olduğunu yazdı.

WASHINGTON POST

Amerikan Washington Post gazetesi de henüz resmi olmayan sonuçlara göre Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ülkenin ilk doğrudan yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde önde olduğunu belirterek Erdoğan'ın Türkiye'nin güçlü lideri olarak yerini sağlamlaştırdığını yazdı.

Gazete, Türkiye'deki haber ajanslarına dayanarak açılan oyların yarısından fazlasını alan Erdoğan'ın karşısındaki rakibi İhsanoğlu'nun yüzde 35, Selahattin Demirtaş'ın ise yüzde 8 oranında oya sahip olduğunu aktardı.

DEUTSCHE WELLE

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle ise oylarının neredeyse tamamının açıldığı Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan'ın lider gittiğini belirtti.

Yayın kuruluşu, 60 yaşındaki Başbakan Erdoğan'ın oyların yüzde 53'ünden fazlasını alarak beş yıllık cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasının büyük olası olduğunu aktardı.

ALMAN BASINI: “ERDOĞAN AÇIK BİR ZAFER KAZANDI”

Alman basını Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlarını ilk haber olarak duyurdu. Haberlerde Recep Tayyip Erdoğan'ın açık bir zafer kazanarak Türkiye'nin yeni cumhurbaşkanı olduğu bildirildi.

Die Welt: "Erdoğan Cumhurbaşkanlığını Yüzde 50'den Fazla Oyla Kazandı"

Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimi bitti. Başbakan Erdoğan seçimi birinci turda net bir sonuçla kazanarak yeni cumhurbaşkanı oldu.

Die Zeit: "Erdoğan Yeni Cumhurbaşkanı Oluyor"

Sonuçlara göre Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçimini ilk turda kazandı. Erdoğan seçim zaferinin ardından İstanbul'da bir camide dua ettikten sonra Ankara'ya gidecek.

taz: "Erdoğan İlk Turda Zafer Kazandı"

Başbakan seçimde oyların büyük kısmını aldı. Seçimin ikinci turu yapılmayacak.

n-tv: “İlk Turda Açık Başarı”

Erdoğan Türkiye'nin cumhurbaşkanı oluyor. Erdoğan seçimi ilk turda kazandı. Muhalefet seçim kampanyasındaki engellerden şikayet etti.

Der Stern: "Tartışmasız ve kutuplaştırıcı: Güç adamı Erdoğan"

Cumhurbaşkanlığı seçimleri yeni bir Türkiye vaat eden Erdoğan'ın gücüne güç katacaktır. 2002 yılından bu yana AKP hiç bir seçimi kaybetmedi. Erdoğan'ın seçimi ilk turda kazandı. Erdoğan uzlaşma arayan bir diplomat değil. Aksine: O savaştan korkmayan ve Türkiye'yi kutuplaştıran bir güç adamı.

Frankfurter Allgemeine: "Erdoğan'ın zaferi"

Bu onun siyasi kariyerinin doruk noktası. Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin ilk doğrudan seçilmiş cumhurbaşkanı olarak hayatının en önemli hedefine ulaşmıştı.

Der Spiegel: "Türkiye güçlü adamdan yana oy kullandı"

Türkler, Başbakan Erdoğan'ı salt çoğunluk ile ilk turda yeni cumhurbaşkanı seçti. Erdoğan gelecekte muhafazakâr İslami fikirlerini uygulamaya devam edecek. Başkanlık sistemi, onun daha otoriter olmasına yol açacak.

Bild: "Sultan Kazandı"

Cumhurbaşkanlığı seçiminin favorisi önde. Otoriter devlete giden yol açılmış görünüyor. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan mutlak çoğunlukla seçimi kazandı.

INDEPENDENT: OTORİTERLEŞMEYİ DAHA OLASI HALE GETİRDİ

Bugün İngiliz Independent gazetesinin başyazısı, "Yeni Sultan: Erdoğan'ın zaferi otoriterleşmeyi daha olası hale getirdi" başlığıyla çıktı.

Yazıda, Batı medyasının Ortadoğu'da yaşanan krizler nedeniyle Türkiye'deki seçime hak ettiği önemi vermediği belirtiliyor ve "Türkiye'de tektonik plakalar hızla yerinden oynuyor. Doğu ile Batı'yı birleştiren ülkede yaşanan değişimler hem kalıcı hem de rahatsız edici olabilir" ifadeleri yer alıyor.

Erdoğan'ın rakipleri Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş'a büyük fark attığı ifade edilen yazıda, "Bu hiç de sürpriz olmadı. Devlet televizyonu TRT geçtiğimiz ay Erdoğan'a 533 dakika yer verirken İhsanoğlu ve Demirtaş'a sırasıyla 3 dakika ve 45 saniye yer verdi" deniliyor.

Independent'ın yazısı şöyle devam ediyor:

"Yayın süreleri arasındaki uçurum Türkiye'nin giderek Rusya tipi içi boşaltılmış bir demokrasiye doğru ilerlediğinin sadece bir göstergesi. Özenle idare edilen seçimler, neredeyse hiç denetim mekanizması olmayan otokratik bir sistemi maskeliyor. Türkiye'nin lideri aynı Putin gibi 'Biz ve onlar' söylemini çok iyi kullanıyor. Erdoğan'ın özelinde 'onlar' Yahudiler ve kendisini yok etmek istediğini iddia ettiği Fethullah Gülen hareketi oldu."

'ERDOĞAN, SESİNİ YÜKSELTEBİLENLERİ AZALIYOR'

Erdoğan'ın Türkiye'deki askeri vesayete karşı mücadele ettiği yıllarda Batılı ülkelerin alkışladığı belirtilen yazıda, "Ancak ülkedeki gözaltılar ve tutuklamalar öyle bir noktaya geldi ki, Erdoğan'a karşı sesini sadece yargıçlar yükseltebildi. Anayasa Mahkemesi Nisan ayında aldığı kararla sosyal medya sitelerine erişimin yasaklanması kararını bozdu" deniyor.

Türkiye'nin Batılı dostlarının da tam bu noktada endişelenmesi gerektiği de yazıda ifade ediliyor. "Erdoğan Cumhurbaşkanı olunca yüksek yargı üyelerini atayacak güce de erişecek ve Anayasa Mahkemesi'nin kendisine karşı çıkmasını önleyebilecek" ifadelerinin yer aldığı yazı şöyle devam ediyor:

"Erdoğan önceden büyük ölçüde sembolik olarak görülen Cumhurbaşkanlığı'nı, yürütmenin merkezine oturtmak istiyor. Erdoğan'ın yıllardır süren başarısının ardında büyük bir ekonomik kalkınma ve ülkenin Sünni Müslüman kimliğinin yeniden uyandırılması yatıyor. Erdoğan'ın fevri çıkışları Batı'da da hoşgörülüyor çünkü ülkede istikrarı sağlayan kişi olduğu görüşü hakim. Washington için bu istikrar paha biçilemez."

BBC: 'TAYYİP ERDOĞAN CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİ KAZANDI'

Tayyip Erdoğan resmi olmayan sonuçlara göre ülkenin ilk doğrudan seçilen cumhurbaşkanlığı seçimini kazandı. Tüm oyların sayıldığı seçimlerde Erdoğan rakibinin aldığı yüzde 38 oya karşılık oyların yüzde 52'sini aldı. Başbakan 'insanlar arzularını gösterdi' dedi. Seçimden önce Erdoğan, ülkenin sembolik başkanlığını güçlendirmek istediğini söylemişti.

GUARDIAN: 'DÜŞÜK KATILIM ARASINDA ERDOĞAN GALİP ÇIKTI'

Dönüm noktası sayılan cumhurbaşkanlığı seçimleri düşük katılımlı kalırken Türkiye'nin başbakanı gücünü pekiştirdi. Başbakan Tayyip Erdoğan ülkenin ilk doğrudan seçilen cumhurbaşkanı olacak gibi görünüyor.

DAILY TELEGRAPH: 'ERDOĞAN GÜCÜNÜ ARTIRMAYI GARANTİLEDİ'

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye'de beş yıllık liderliğini sağlamlaştırırken ilk kez doğrudan yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı. Oyların neredeyse tamamı sayılırken Erdoğan oyların yüzde 52'sini alarak rakibi Ekmeleddin İhsanoğlu'nun 13 puan ilerisinde yer aldı. Türk diplomat İhsanoğlu, oyların yüzde 38.8'ini aldı.

HUFFINGTON POST: 'ERDOĞAN CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNİ KAZANDI'

Türkiye'nin Başbakanı Tayyip Erdoğan, pazar günü yapılan ülkenin ilk doğrudan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı. Resmi olmayan sonuçlar Erdoğan'ın en az beş yıl daha ülkenin idaresinde kalacağını gösteriyor.

EL CEZİRE: 'ERDOĞAN CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİ KAZANDI'

Başbakan Erdoğan resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 52'sini alarak Türkiye'nin ilk doğrudan seçilen cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı. Pazar günkü seçimler Erdoğan'ın 10 yıldan fazla süren iktidarını beş yıl daha garantiliyor.

FINANCIAL TIMES: 'ERDOĞAN SEÇİMİN KAZANANI OLARAK SESLENİYOR'

Türkiye'nin başbakanı Tayyip Erdoğan pazar günkü seçimlerde ülkenin ilk doğrudan seçilen cumhurbaşkanı olarak zaferini ilan etti.

İTALYA BASINI; ERDOĞAN´IN ZAFERİ BATILI LİDERLERİ DE KORKUTUYOR

İtalya'nın ana akım gazetelerinden La Repubblica'daki, "Erdoğan'ın başarısı sadece laik muhalefeti değil, uzun zamandır onu sevmeyi bırakan Batılı liderleri de korkutuyor" ile Corriere della Sera'nın Türkiye uzmanı yazarı Antonio Ferrari'nin, "Hollande'dan değil Putin'den esinlenen Sultan'ın baştan çıkarıcılığı" yorumları dikkat çekiyor. Söz konusu iki gazete, seçim sonuçlarını özetle şöyle sayfalarına taşıdı:

* La Republica: Erdoğan'ın zaferi, Ankara'nın sultanı- Sultan olarak adlandırılmak onu kızdırıyor, ama 8'inci seçim zaferinden sonra Osmanlı hükümdarlarının gücü elde etmeden önce yaptığı gibi camiye giderek dua etti. Recep Tayyip Erdoğan, şimdi gerçekten Türkiye'yi ele geçirdi. 3 kez başbakanlık yaptıktan sonra şimdi Atatürk'ün halefi olarak rakiplerini hezimete uğratıp, birinci turda devletin başına seçildi. Siyasi duruşlara göre kimileri ona Sultan kimileri Diktatör diyor, her hâlükârda kıskanılacak bir politik yolculuğu var. Türkiye onun ellerlinde değişime uğradı ve dünyayı şaşırttı. Anadolu, bin bir kaynağıyla Uzak Batı oldu, ekonomi Çin'deki ekonomik büyüme ritminden daha hızla büyüyor, ordunun gücü, siyasette değil askeri güce indirgendi.

HOŞGÖRÜSÜZ

Eleştirileri her geçen gün daha fazla hoşgörüsüz, yerel ve dış basına demir yumruk gösteriyor, hızla hoşgörüsüzlük ve otoriterliğe doğru sürükleniyor. Dini temalara daha fazla değiniyor, yolsuzlukla suçlandı, gazeteleri ve sosyal medyayı susturuyor, barışçı Gezi Parkı ayaklanmasını kanla bastırdı, Hamas ve Müslüman Kardeşler davalarıyla evlendi, Avrupa, İsrail ve ABD'yi düşman edindi. Ancak onun gücü ülkesinde epey sağlam. Siyasi içgüdüsünün olağanüstü olması, halk nezdindeki karizması, elit kesimin bir üyesi değil sokaktan gelen halkın adamı olması gibi unsurlar onu cumhurbaşkanlığı zaferine taşıdı. Öte yandan, onun başarısı sadece laik muhalefeti değil, uzun zamandır onu sevmeyi bırakan Batılı liderleri de korkutuyor. Yeni bir Türkiye sözü veren Erdoğan 2023'e kadar kalmak istiyor.

* Corriere Della Sera: Türkiye'de Erdoğan için plebisit. Birinci turda kazandı.- Eski Başbakan, dün Üsküdar'da, başörtülü eşiyle birlikte oy kullandı. Tesadüf mü yoksa kaderin bir cilvesi mi, sandık görevlilerinin çoğu kadındı ve Türklerin kadın giysilerinin temsili vardı: üç denetçi başörtülü, üçü başı açık, bir tanesinin kolları tamamen kapalıydı. Halkın üniforması, uzun zamandır rüyasını gördüğü devletin ve hükümetin başı olmak için gereken gücü Erdoğan'a verdi. Bunu sonuna kadar kullanmak istiyorsa, bu açıkçası çok yakın zamanda olacak.

Başbakanlık için halefini ise kendisi seçecek. Bunu kendine bağlı insanlar arasından seçebilir: örneğin, çok dilli iletişim sağlayabilen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ya da iş dünyasında hoş karşılanan Binali Yıldırım olabilir. Ya da tümünü bir tarafa bırakarak, Abdullah Gül'ü de belirleyebilir. Ancak ikisi arasındaki arkadaşlık bir süre önce bitti ve Gül, bazıları yeni bir parti kuracak dese de sahneden çıkmaya hazırlanıyor gibi görünüyor.

* Antonio Ferrari: Hollande'dan değil Putin'den esinlenen Sultan'ın baştan çıkarıcılığı-Recep Tayyip Erdoğan, 3'üncü 1000 yılın ilk cumhuriyetçi sultanı. Kazandı, aksine silip süpürdü. Kendisinin deyimiyle, sükunetle bir çığ etkisi yaparak, yeni Türkiye'nin ilk seçilmiş cumhurbaşkanı oldu. Onun adaylığı, geçtiğimiz yıllardaki gibi mecliste oylansaydı teorik olarak bazı sürprizler yaşanabilirdi. İyi ya da kötü 10 yılı aşkın süredir ülkeyi yöneten adam, halkına güvenerek riske girmeyeceğini biliyordu. Oy coğrafyası da belirgin bir sinyal. İstanbul ve Ankara'yı almak demek, mecburiyet ya da yorgunluktan olsun, birçok laik muhalif, çoğunluğun iradesinden kaçamadı. Erdoğan, saygı duyulması gereken demokratik kurallar sayesinde kazandı. Atatürk'ün son halefi olarak Çankaya Köşkü'ne çıkacak olan adama da saygı duyulmalı. Erdoğan tartışılmaz bir lider, ancak bir yıldan fazla bir süredir, tam bir demokraside kabul edilemeyecek eylem ve istismarlarda bulundu. Gezi Parkı eylemcilerine karşı acımasız baskıdan, yolsuzluğa, adam kayırmadan, rahatsızlık veren yargıçların ve polislerin uzaklaştırılması ve atanmalarına, felaket hataların yapıldığı dış politikadan, kamu ve özel hayatta kadınları ‘doğru davranışlarda' bulunmasına ilişkin gülünç ölçülere. Bir dizi ‘kaza', çok sayıda gözlemcinin rahatsız edici senaryolar yazmasına neden oldu.

PUTİN’E BENZİYOR

Le Monde'un yazdığı gibi 'Erdoğan otoriter bir rejim yaratmaya çalışıyor.' Niyeti Hollande'dan çok Putin'e benzemek olan bu kadar kibirli ve bölücü bir liderin başkanlığının nasıl mümkün olabileceğini soruyordu. Gerçek olan, Erdoğan Türklerin çoğunu baştan çıkarmış, onlar Erdoğan'da kendilerini görüyor ve ona güveniyor. Devletin yeni cumhurbaşkanı, hükümeti, özellikle Müslüman dünyasına yakın duran ‘yeni Osmanlı' çizgisindeki kendisine sadık olan Ahmet Davutoğlu'na emanet ederek, Avrupa rayından daha fazla uzaklaşmaya karar verebilir. AB ve özelikle ABD, Erdoğan'ın otoriter ve insan haklarına daha az saygılı tutumlarından memnun olmasa da gerek ikili gerekse de NATO bakımından Ankara'yla uzun zamandır sıkı ilişkiler içinde. Ankara, yapılan hatalara rağmen bölgede yaşanan ciddi kargaşalar konusunda önemli bir rol alabilir.
Cumhurbaşkanlığı seçimleri, İtalya basınında da geniş yer buldu. Ülke basınında sıcağı sıcağına verilen haberlerdeki bazı yorumlar şöyle:

ANSA:

Erdoğan, birinci turda seçildi. Ankara basınına göre İslami Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin birinci turunda oyların yüzde 50'sinden fazlasını aldı.

LA STAMPA

Erdoğan öngörüldüğü üzere cumhurbaşkanlığı seçimlerinin birinci turunda seçildi. Devletin tepesi için ilk kez yapılan seçimler, 2012'den beri gücün sahibi olan ılımlı İslam partisi AKP'nin lideri, 21'inci yüzyılın yeni sultanını taçlandırdı. Erdoğan ilk olarak sembolik değeri yüksek bir eylemde bulunarak, Eyüp Sultan Camisi'ne gitti: Konstantinopol'ü alan 2. Mehmet'in isteği üzerine inşa edilen camide yeni sultanlar, gücü elde etmeden önce buraya geliyordu.

Yeni cumhurbaşkanı, Atatürk'ün, Osmanlı'nın kalıntıları üzerine kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılına denk gelen 2023'e kadar bu görevde kalma isteğini dile getirdi. 60 yaşındaki İslami lider Erdoğan, 12 yıldır laik muhalefete karşı 8'inci kez zafer elde ediyor. Bu başarı, İslami ve otoriter bir sürüklenişten korkan muhalefeti alarma geçirdi.

Erdoğan devletin tepesine, sultanların zamanından beri görülmemiş bir güçler bütünüyle geliyor: parlamentoyu, yargı gücünü, ana akım medyayı, polisi, orduyu ve gizli servisi kontrol ediyor, ekonomiyi domine ediyor.

Erdoğan'ın yeni zaferine, ülke için büyük belirsizlik karışıyor, Suriye ve Irak sınırına yayılan IŞİD cihatçıları, İstanbul'u 'kurtarmakla' tehdit ediyorlar. Ankara'nın sultanı için bir bumerang, muhalefet birçok kez onu, Suriye'deki silahlı cihatçı gruplara, Beşar Esad ve Suriyeli Kürtlere karşı yardım ederek ateşle oynamakla suçladı.


DANİMARKA BASINI

Jyllands Posten Gazetesi : "Erdoğan kazandı"

Oyların hepsi sayıldığında çok açık bir şekilde Erdoğan ülkenin halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı oldu. En yakın rakibinden yüzde 13 daha fazla oy olan Erdoğan rakiplerinin söylediği gibi daha çok otoriter olacaktır. Erdoğan Cumhurbaşkanlığı makamından yararlanacaktır. Destekçisi dini muhafazakârlar Erdoğan'ın Türkiye'yi değiştirme çabalarının doruk noktasını görecekler. Ilımlı İslamcı Başbakan Erdoğan, Atatürk'ün Osmanlı İmparatorluğu yıkıntıları üzerine kurduğu modern Türkiye'de elitler ve laiklerin hâkimiyetini kırmayı başardı. Bu nedenle rakipleri onu Modern Sultan olarak ve NATO, AB gibi kuruluşlardan Türkiye'yi uzaklaştıran kişi olarak görüyor.

Politiken Gazetesi: "Erdoğan oyların yarıdan fazlasını alarak Cumhurbaşkanı Seçildi"

Erdoğan ülkeyi Atatürk'ün laik hedeflerinden uzaklaştırdı. Cumhurbaşkanlığı makamı bugüne kadar tören makamı gibi kullanıldı ama Erdoğan yapmak istediklerini doruk noktasında gerçekleştirmek için kullanacak. Erdoğan anayasayı kendisine daha çok yetki verilecek şekilde değiştirecek, Putin modelini uygulayacaktır.

Berlingske gazetesi: "Erdoğan Türk Cumhurbaşkanlığı seçimini kazandı"

Recep Tayyip Erdoğan Pazar akşamı kendisini Türkiye'nin halk tarafından seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı ilan etti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Twitter hesabından Erdoğan'ın en yakın rakibine yüzde 13 oy farkı atarak, yüzde 52 ile Cumhurbaşkanı seçildiğini duyurdu. Erdoğan halkın arzusunun yerine geldiğini söyledi.

Ekstra Bladet gazetesi: "Erdoğan bundan sonraki Cumhurbaşkanı seçildi"

Türkiye'nin Başbakanı Pazar günü yapılan seçimde oyların yarıdan fazlasını kazanarak Cumhurbaşkanı seçildi. Bekir Bozdağ, AK Partili Başbakan'ın oyların yüzde 52'sini alarak Cumhurbaşkanı seçildiğini duyurdu. Rakipleri Erdoğan'ı 'Modern Sultan' olarak görüyorlar. Erdoğan 1923 yılından sonra Osmanlı yıkıntıları üzerine Atatürk'ün kurduğu modern Türkiye'de laikler ve elitlerin etkisini kırdı. Türkiye'yi Atatürk'ün ilkelerinden, NATO ve AB'den uzaklaştırdı.

NORVEÇ BASINI

VG Gazetesi: "Erdoğan'ın zaferi ilan edildi"

Tayyip Erdoğan Türkiye'den doğrudan halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı oldu. Erdoğan'ın resmi ofisinden seçimi kazandığı haberi duyuruldu. Rakipleri 2003 yılından beri Başbakanlık yapan Erdoğan'ın makamını ve yetkilerini kötüye kullanacağı endişesini taşıyorlar. Bir yıl önce Gezi parkı gösterile ile başlayan tepkiler devam ediyor.

Aftenposten Gazetesi: "Erdoğan istediği makamı elde etti"

Pazar günü yapılan seçimlerde zafer elde eden Erdoğan Atatürk'ü oynamak istiyor. Her şey, Erdoğan'ın 10 yıl Cumhurbaşkanlığı makamında oturarak Atatürk'ten daha çok yetki sahibi olacağını gösteriyor. Erdoğan Gülen Cemaatine yüklenerek yolsuzlukları örtbas etmek istiyor. Erdoğan politikasında değişiklik yapmayacağının sinyalini verdi. Türkiye uzmanı Einar Wigen, 'Erdoğan'a Cumhurbaşkanlığı makamını muhalefet hediye etti' diyor.

YUNAN MEDYASI: SULTAN ERDOĞAN SEÇİMLERİ KAZANDI

Yunanistan’ın resmi Atina-Makedonya Haber Ajansı (AMNA), Türkiye’de gün gerçekleşen cumhurbaşkanı seçimlerini "Sultan Erdoğan seçimleri kazandı" şeklinde duyurdu. Seçimleri yakından izleyen Yunan medyası, ilk defa halk tarafından seçilen cumhurbaşkanının Recep Tayyip Erdoğan olduğunu bildirdi.

AMNA, oyların yüzde 98’inin sayıldığı seçimlerde, “Türkiye’de doğrudan yapılan ilk cumhurbaşkanı seçimlerini birinci turda 'Sultan Erdoğan' kazandı.” yorumunda bulundu. Ethnos Gazetesi ise internet sitesinde, “Erdoğan, ilk turda halkın oyuyla Sultan seçildi” başlığını kullandığı haberinde, Erdoğan’ın yüzde 50’den fazla oy alarak cumhurbaşkanı seçildiğini yazdı.

Ta Nea Gazetesi de “Erdoğan cumhurbaşkanı seçimlerini ilk turda rahat bir şekilde kazandı.” ifadelerine yer verdi.


ABD BASINI: ERDOĞAN’IN BİRLİK MESAJI, AYRIŞTIRICI SEÇİM KAMPANYASI İLE UYUŞMADI
Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın balkon konuşmasındaki birlik mesajının rakiplerini küçümsediği ve kimliklerini hedef aldığı sert ve ayrıştırıcı seçim kampanyasına nazaran büyük zıtlık gösterdiğini yazdı. Türkiye’deki cumhurbaşkanı seçimleri Irak’ta yaşanan gelişmelere odaklanan ABD basınında fazla yankı bulmadı.

Washington Post, ABC News, Newsweek, NPR ile New York Post gibi büyük yayın kuruluşları ajanslardan aldıkları haberleri vermekle yetindi. NPR ve CNN Erdoğan zaferini ve rakiplerinin oy oranını veren kısa birer haber yayınladı.

ZITLIK

ABD’de birçok yayın kuruluşu AP’nin konuya ilişkin haberini okuyucuları ile paylaştı. AP, Erdoğan'ın ilk kez doğrudan halk tarafından yapılan seçimi kazandığını yazdı. Erdoğan’ın balkon konuşmasındaki, “Sadece bana oy verenlerin değil, 77 milyonun cumhurbaşkanı olacağım” ile “Bugün bana oy verenler kadar, şahsıma oy vermeyenler de, sevenlerimiz kadar sevmeyenlerimiz de kazanmıştır” sözlerine yer veren ajans, Erdoğan’ın birlik mesajı verdiği bu sözlerinin sert ve ayrıştırıcı seçim kampanyası ile büyük zıtlık gösterdiğini yazdı.

Haberde, Erdoğan’ın seçim sürecinde rakiplerini küçümsediği ve onların Türk kimliğine yönelik şüphe uyandıracak ifadelerde bulunduğuna dikkat çekildi. Haberde, Erdoğan’ın Türk siyasetini 10 yıldan bu yana domine ettiği kaydedildi. Birçoklarınca ekonomik refah sağlayan halk adamı olarak görünse de başkalarınca giderek otoriterleşen, kendi dini ve muhafazakar görüşlerini empoze etmeye çalışan bir lider olarak algılandığı kaydedildi. AP’nin bu haberi Wahington Post ve ABC news gibi yayın kuruluşlarının internet sitelerindeki tek seçim sonucu haberi olarak yer aldı.

NY TIMES: LİBERALLER ERDOĞAN’IN OTORİTERLEŞTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR

ABD’de basınında zaferlerine bir yenisini ekleyen Erdoğan’ın bundan sonra cumhurbaşkanı yetkisini arttırmaya çalışacağı ve giderek daha da otoriterleşeceği görüşü hakimdi. New York Times (NY Times), Erdoğan’ın yüzde 52 oy aldığını belirterek; bunun Başbakan’ın siyasi hayatında aldığı en yüksek oy oranı olduğuna dikkat çekti. NY Times, seçim sonucunun bir "taç giyme" havasında olduğunu ve bunun Türk siyasetine yeni riskler getirebileceğine işaret etti. "Erdoğan’ın Türk siyasetinin doğasını alt-üst edecek olan başkanlık sistemi için baskı yapması bekleniyor" ifadesine yer veren gazete, Erdoğan’ın bu nedenle AK Parti’nin kontrolünü de elinde tutmaya çalışacağını kaydetti. Türkiye'de toplumun Erdoğan’ı destekleyenler ve karşı olanlar şeklinde ikiye bölündüğüne dikkat çeken NY Times, birçok liberal, milliyetçi ve halk tabakasının Başbakan’ı otoriterleşmekle ve dini siyasete alet etmekle suçladığına dikkat çekti.

WSJ: "YENİ TÜRKİYE" İÇİN GÜÇ VE YETKİSİNİ SÜRDÜRÜYOR

Wall Street Journal, seçimi kazanan Erdogan’ın vaat ettiği "Yeni Türkiye"yi oluşturmak için güç ve yetkisini sürdürdüğünü yazdı. Erdoğan’ın balkon konuşmasına değinilen haberde, seçim sonuçlarının Erdoğan’ın "Atatürk’ten sonraki en büyük lider" konumunu güçlendirdiği belirtildi. Haberde ayrıca, Cumhuriyet Halk Partili isimlerin Erdoğan’ın seçim zaferinin daha otoriter bir sistemin habercisi olduğu uyarısında bulunduğu ifade edildi.

YOLSUZLUK

Los Angeles Times (LA Times) Erdoğan’ın Atatürk’ten sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin en uzun görevde kalan lideri olduğuna dikkat çekti. Erdoğan’ın yolsuzluk operasyonu ve muhaliflere karşı gösterdiği otoriter tavrı nedeniyle eleştiriler aldığına dikkat çeken LA Times, 300’den fazla madencinin öldüğü Soma’daki felaket nedeniyle de hükümetin yeterli sorumluluk üstlenmemesi nedeniyle eleştirildiğini hatırlattı. Ülkede laiklerin AKP hükümetinin devlet ve camiyi birbirine giderek yaklaştırmasından endişe duyduklarını belirten LA Times, ayrıca Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçim kampanyasında devlet imkanlarını kullanmakla eleştirildiğini yazdı.

İSPANYOL BASINI: YÜZYILIN SULTANI, ATATÜRK’Ü GEÇMEK İSTİYOR

İspanyol basını, Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk turda Cumhurbaşkanı seçilmesini birinci sayfadan verdi. El Pais gazetesi, “Erdoğan, Türkiye’deki projesini gerçekleştirmek için destek aldı” başlığını attı. El Pais'in Türkiye konusunda uzman gazetecisi Juan Carlos Sanz, seçim sonuçlarıyla ilgili “Yüzyılın Sultanı” başlıklı bir analiz yayınladı.

ERDOĞAN ALLAH'A İNANIR AMA GÜVENMEZ

Wikileaks belgesinde geçen “Tayyip Bey Allah'a inanır ama güvenmez” sözünü alıntılayarak başlayan Sanz, Türkiye’nin kuruluşunun yüzyılına denk gelen 2023’e kadar ülkeyi yönetmek isteyen Erdoğan’ın, Mustafa Kemal Atatürk’ü bile geçmek istediğini yazdı. Erdoğan’ın muhafazakar programıyla yüzde 52 oyla ilk turda cumhurbaşkanı seçildiğine vurgu yapan gazete, kendi taraftarları onu taparcasına sevse bile, muhalifler tarafından her geçen gün otoriterleşmekle suçlandığını kaydetti.

ERDOĞAN’IN CENNETİ ÇANKAYA

El Mundo gazetesinin birinci sayfasına taşıdığı haberde “Türkiye cumhurbaşkanı seçiminde Erdoğan’a mutlak güç verdi” başlığını kullandı. “İslami Atatürk” başlıklı bir portre yayınlayan El Mundo, “Çankaya Erdoğan’ın cenneti. Onun belirsiz amacı. Onun alfa ve omegası” ifadelerine yer verdi. Yüzde 52 oy alan Erdoğan’ın daha fazla yönetmek için değişikliklere hazırlandığını aktaran gazete, Erdoğan'ın 2023’e kadar iktidarda kalmak istediğini gizlemediğine dikkat çekti.

La Vanguardia gazetesi ise “Erdoğan cumhurbaşkanı seçimini mutlak çoğunlukla kazandı.” derken, İspanya Devlet Televizyonu TVE, “Erdoğan, ilk turda Türk cumhurbaşkanı seçildi” başlığını attı.

ÇİN BASINI: TÜRKİYE 10 YILLIK BİR ERDOĞAN DEVRİNE DAHA GİRİYOR

Çin medyası, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de düzenlenen ilk doğrudan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi olduğunu duyurdu.

Çin basını ve televizyonlarında yer bulan haberlerde, Başbakan'ın resmi olmayan seçim sonuçlarına göre oyların yarıdan fazlasını elde ederek Cumhurbaşkanı olmaya hak kazandığı bildirildi.

Haberlere temel kaynaklık eden resmi haber ajansı Xinhua (Şinhua) ise, seçimle ilgili gelişmeleri dünden bu yana sıkça abonelerine geçti ve daha sonra konuyla ilgili bir değerlendirme haberi yayımladı.

Erdoğan'ın zaferinde ekonomik büyüme ve geniş ölçekli sosyal yardım sisteminin yanı sıra, enerjik ve agresif seçim kampanyasının rol oynadığına dikkat çeken Xinhua, bu kampanya sırasında başbakanlık makamı ve kamu kaynaklarının istismar edildiği yönünde güçlü eleştirilerin yükseldiğine de dikkat çekti.

"Yeni Türkiye" söylemine de yer veren Xinhua, Erdoğan'ın siyasal sistemi yeniden şekillendirme iradesini daha evvel ortaya koyduğunu ve bunun parlamenter sistemden güçlü başkanlık modeline geçişi içeren bir rejim değişikliğini kapsadığını belirtti.

Ajans, söz konusu geçişin anayasa değişikliği gerektirdiği, ancak iktidardaki AKP'nin henüz parlamentoda bunun için yeterli sandalye sayısına sahip olmadığını ifade etti.

Xinhua, yerel ve ulusal medya tarafından yaygın biçimde kullanılan seçim değerlendirmesini şu şekilde noktaladı:

"Türkiye muhtemelen 10 yıllık yeni bir Erdoğan devrine daha girerken, seçim galibinin önünde, laik Türk cumhuriyetinin yüzüncü kuruluş yıldönümü olan 2023'e uzanan iki dönem var."

Taraf, 11.08.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.