Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > İzmir’le İstanbul sanayide kapıştı

İzmir’le İstanbul sanayide kapıştı

İzmirli sanayiciler yatırımlarda İstanbul’a ağırlık tanımasına isyan etti. Sanayiciler, G-20 toplantılarının bir kısmının İzmir’e alınmasını istiyor

Son dönemlerde 3. köprü, Marmaray, 3. havalimanı gibi prestij projelerinin merkezinde olan İstanbul’a gösterilen ilgi, İzmirli sanayicileri kızdırdı. İzmirli 9 ticaret odası, bir sanayi ve iki ticaret odasının katkılarıyla hazırlanan raporda, devletin büyükşehirler arasında İstanbul’a daha fazla yoğunlaşmasına tepki gösterilerek, “İzmir ne yazık ki büyük yatırım çekememektedir. Başbakanlık Yatırım Ajansı, gelen bütün büyük yatırım talepleri için İstanbul’u adres göstermektedir” denildi.
İzmirli sanayiciler, büyük yatırımlar konusunda hep İstanbul’u işaret eden devlet kurumlarına isyan etti.
TOBB’un, İzmirli 9 ticaret odası, bir sanayi odası ve iki de ticaret odasının katkılarıyla, 7. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası çerçevesinde hazırlanan raporda İzmir’in, Türkiye’nin toplam katma değerinin ve en büyük 1000 sanayi kuruluşunun yüzde 7’sini temsil ettiği belirtildi.
Raporda, ekonomi yönetiminin yatırım politikası eleştirilerek “İzmir ne yazık ki büyük yatırım çekememektedir. Başbakanlık Yatırım Ajansı, gelen bütün büyük yatırım talepleri için İstanbul’u adres göstermektedir” ifadesine yer verildi. Yatırım Ajansı’nın İzmir’e de şube açması istenilen raporda, bu kente de, İstanbul ve
Antalya’nın aldığı gibi Tanıtma Fonu’ndan büyük pay ayrılması talebi de gündeme getirildi.

Çeşme’ye devlet oteli
Önümüzdeki yıl Türkiye’de yapılacak G-20 toplantılarının bir kısmının İzmir’e alınması talep edilen raporda,
Çeşme’ye devlet ortaklığında, yap-işlet-devret modeliyle 5 yıldızlı otel yapılması istendi.
Raporda,
GAP bölgesinin yararlandığı hayvancılık desteklerinin İzmir için de sağlanması, İzmir’de direkt uluslararası uçuşlar yapılması, opera binası ve “mega müze” inşası, Paris tipi sebze-meyve hali kurulması talepleri de gündeme getirildi. Raporda, İzmir’de 3.5 km. yarıçapındaki alanda 4 farklı teşvik kuşağı bulunmasının da adaletsizlik yarattığı belirtildi.

Marka niteliğinde yeşil alan istendi
İzmirli sanayiciler, şura raporunda İstanbul’a yatırımlar konrusunda ayrıcalıkrlı davranıldığından şikayetçi olurken, İstanbullu sanayiciler de, devletten bazı yeni taleplerde bulundu. İşte bu talepler:
- Sıkışık trafiğe karşı ulaşımın denize kaydırılması.
- Otomobillerin arkasında römork taşınmasının teşvik edilmesi, römork teknelerinin denize indirilebileceği alanlar tasarlanması.
- İstanbul’a yeni bir fuar merkezi.
- Marka niteliği taşıyan yeni yeşil alanlar ve büyükşehir parkları.
- Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede İstanbul’a özel önem verilmesi

Milliyet, 09.08.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.