Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Temmuz'un kralı altın

 Temmuz'un kralı altın
Altın, Şubat ve Mart aylarından sonra, Temmuz'da da en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu.
 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları verilerine göre, Temmuz ayında en yüksek aylık reel getiri, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 1.97, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 2.25 ile külçe altında gerçekleşti.

Altın geçen yıl Ağustos ayında da ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 7.16 ve TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 7.31 ile en çok kazandıran yatırım aracı olmuştu.


EURO, DOLAR VE MEVDUAT KAYBETTİRDİ


Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; Temmuz'da Borsa İstanbul Endeksi yüzde 0.99 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 0.01 oranında reel getiri sağladı. Buna karşılık, euro yüzde 0.74, dolar yüzde 0.,57 ve mevduat faizi yüzde 0.,32 kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde Borsa İstanbul Endeksi yüzde 1.27 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri yüzde 0.29 reel getiri sağlarken, euro yüzde 0.47, dolar yüzde 0.29 ve mevduat faizi yüzde 0.04 kaybettirdi.


ÜÇ VE ALTI AYLIKTA BORSA ÖNDE

Borsa Endeksi üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 23.01, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 20.07 ile en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 8.02, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 10.22 ile en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Altı aylık değerlendirmeye göre Borsa Endeksi; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 6.11, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5.53 ile en yüksek kazancı sağladı. Aynı dönemde Euro, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 3.13, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 3.66 ile en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.


YILLIKTA EURO BİRİNCİLİĞİ BIRAKMIYOR


Yıllık değerlendirmede ise yine en yüksek reel getiri euroda gerçekleşti. Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde euro, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4.82 ve TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5.39 ile en fazla reel getiriyi sağladı.

Buna karşılık, Borsa Endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 5.90 ve TÜFE.08le indirgendiğinde ise yüzde 5.40 ile en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Radikal, 07.08.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.