Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Şemdinli'nin dördüncü yılında sanık askerler hâlâ görev başında

Şemdinli'nin dördüncü yılında sanık askerler hâlâ görev başında

Bugün Şemdinli'de Umut Kitapevi'nin bombalanmasının 4. yıldönümü. Sivil mahkemenin 39 yıl hapse mahkum ettiği ancak davanın bozularak askerî mahkemeye verilmesiyle tutuksuz yargılanan astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz hâlâ görevlerinin başında.

8 aydır tutuklu olduğu halde Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz'ü görevden almayan Genelkurmay'ın Şemdinli sanıklarına da aynı ayrıcalığı gösterdiği ortaya çıktı. Astsubayların avukatı Vedat Gülşen, Özcan İldeniz'in Aydın Jandarma Komutanlığı'nda, Ali Kaya'nın ise Muğla Jandarma Komutanlığı'nda görev yaptığını bildirdi. Sanıkların yargılanma masraflarını da Genelkurmay karşılıyor. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt, Ali Kaya için "Tanırım, iyi çocuktur." diyerek sahip çıkmıştı. Olayla ilgili iddianame hazırlayan Van Savcısı Ferhat Sarıkaya ise meslekten ihraç edilmişti.

9 Kasım 2005'te Şemdinli'de PKK üyesi olmaktan daha önce yargılanmış olan Seferi Yılmaz'a ait Umut Kitapevi'ne bomba atıldı. Mehmet Zahir Korkmaz adlı vatandaş öldü. Vatandaşlar fail olarak 3 kişiyi yakalayarak polise teslim etti. Savcı olay yerinde inceleme yaparken kalabalığın ve savcının üzerine Jandarma Uzman Çavuş Tanju Çavuş tarafından ateş açıldı. Ali Yılmaz adlı bir kişi daha öldü. Tanju Çavuş, 68 günlük tutukluluktan sonra serbest bırakıldı. Vatandaşların polise teslim ettiği zanlılardan ikisi jandarma astsubay, diğeri PKK itirafçısı çıktı. Kullandıkları cephanelik dolu sivil aracın ise Jandarma envanterine kayıtlı olduğu belirlendi. 8 Kasım 2005 tarihinde astsubay Özcan İldeniz, astsubay Ali Kaya ve PKK itirafçısı Veysel Ateş tutuklanarak cezaevine konuldu. Saldırıyla ilgili iddianameyi hazırlayan Van Savcısı Ferhat Sarıkaya meslekten ihraç edildi. TBMM soruşturma komisyonuna verdiği ifadede 'Hırsız evin içinde' diyen Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun görevinden alındı. Olayın yaşandığı dönemde dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın sanıklardan Ali Kaya için söylediği "Tanırım, iyi çocuktur." sözü literatüre geçti. Ali Kaya, Özcan İldeniz ve Veysel Ateş, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 'çete kurmak, adam öldürmek, adam öldürmeye teşebbüs ve yaralama' suçundan 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapse mahkûm edildi. İtiraz üzerine dosya Yargıtay'a gönderildi. Yargıtay'ın kararı bozması üzerine dava askerî mahkemeye gitti. Askerî mahkeme, üç sanığı da 15 Aralık 2007 tarihli ilk celsede tutuksuz yargılanmak üzere tahliye etti. Bu karar üzerine davaya müdahil olan 330 avukat hukuki bir yargılama zemini kalmadığı gerekçesi ile davadan çekildi.

Haziran 2009'da CMK'nın 250'nci maddesinde yapılan değişiklikle davanın yeniden sivil mahkemede görülmesinin yolu açıldı. Değişiklikten sonra 10 Ekim 2009'da yapılan duruşmada yeniden müdahil olan avukatlar dosyanın sivil mahkemeye gönderilmesini talep etti. Askerî savcı sözlü mütalaasında talebin reddini istedi. Askerî hâkim sivil mahkeme talebini reddetti. Savcı, yazılı mütalaasını Aralık 2009'daki duruşmada verecek. Mahkemenin ısrarında devam edip etmeyeceği merak ediliyor.

Davanın müdahil avukatlarından Metin Timur, Şemdinli sanıklarına isnat edilen suçun CMK 250'nci madde kapsamında olduğunu belirtiyor. Haziran ayında yapılan değişiklikle dosyanın artık sivil yargı konusu olduğunun kesinleştiğinin altını çiziyor. Timur, "Yasa çok açık. Hukuksal anlamda tereddüt doğuracak hiçbir durum yok. Artık sivil mahkemenin görevli olduğunu söylüyor. Davanın hâlâ askerî mahkemede tutulması çok zorlama bir yorumdur. Görevli olmayan bir mahkemenin ısrarcı olması doğru değildir." ifadelerinde bulunuyor. Emekli Yargıtay Hakimi Ahmet Gündel de dosyanın sivil mahkemeye gönderilmesi gerektiğini belirtiyor.

Zaman, 09.11.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.