Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Sanayide yavaşlama belirginleşiyor

Sanayide yavaşlama belirginleşiyor

Büyümenin önemli göstergelerinden zayıf sinyaller geliyor. Temmuz'da İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 48.5 ile 5 yılın en düşük seviyesine indi. PMI Haziran'da büyüme bölgesi olan 50 seviyesinin altına inmişti. Verinin 50'nin altında olması sektörde iş ortamının kötüleştiğine işaret ediyor.

Alt verilere bakıldığında yeni siparişlerin düşmeye devam ettiği görüldü. Son 3 ayda yeni siparişler azaldı. Bu durum son 5 yıldır ilk kez görülüyor.

"İmalat sanayinde zayıf seyir devam ediyor" diyen HSBCHSBA.LN -1.12% Türkiye Ekonomisti Melis Metiner verileri şöyle yorumladı: "Alınan yeni mal siparişleri üç aydır, ihracat için alınan yeni siparişler ise iki aydır düşmekte. Temmuz ayında bekleyen siparişleri ve girdi alımları endeksleri de 50 seviyesinin altında kaldı. Şirketlerin ileriye dönük beklentileri hakkında fikir veren yeni siparişler eksi envanterler göstergesi ise 2012 yılının Mart ayından beri en düşük seviyede."

Ekonomistler sanayi üretim verilerinde de benzer bir durumun olduğunu belirterek sanayideki yavaşlamaya dikkat çekiyor. Metiner, "Açıklanan resmi veriler de benzer bir resim çiziyor. Mevsimsellikten arındırılmış verilerdeki aylık artışlara göre imalat sanayi birinci çeyrekte yüzde 0,1 büyüme kaydederken, Nisan ve Mayıs aylarında ise üretim ortalama yüzde 0,3 düştü. Haziran ayı ve üçüncü çeyrekte de imalat sanayi üretiminin ivme kaybedeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Odeabank Ekonomisti İnanç Sözer, PMI verilerindeki düşüşün devam ettiğini hatırlatarak üretimde yavaşlamanın belirginleştiğini belirtti. Sözer, "2014 yılı için yüzde 3,1'lik büyüme tahminimizi koruyor ve risklerin dengeli olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi ise henüz verilerin "korkutucu" olmadığını belirterek, "İhracat geçen seneye göre aynı düzeyde. Hala zayıf değil. O nedenle üretimi destekliyordur. İç talep ise eskisi kadar daralmıyor. O nedenle bu veriyi küçülmenin bir göstergesi olarak okumamak gerekiyor. Yılsonu yüzde 3 büyüme beklentimizi koruyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,3 oranında büyümüştü. Hükümet yılsonunda yüzde 4 büyüme hedefliyor.

İşdünyası temsilcileri iç talepteki zayıflığın artık rakamlara yansıdığını düşünüyor. Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan konuyu şöyle değerlendirdi: "Bizim 7-8 aydır hissettiğimiz etki artık rakamlara da yansıdı. Tüketim malı üreten ve dağıtan şirketlerle konuşunca bunu duyuyorduk. Kaldı ki biz de öyleyiz, hissediyorduk. İç talep düşüyor. Bu da üretimi etkiliyor. İhracatta dönemsel artışlar olsa da bu da istikrarlı bir artış değil".

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi Temmuz'da bayram nedeniyle 3 günlük iş kaybı yaşandığını ve bunun hazırgiyim sektöründe ihracat kaybına neden olduğunu belirtti. Buna karşın Tanrıverdi, ihracatta son dönemde artan jeopolitik risklerin ihracatı olumsuz etkilediğini bunun da üretime yandığını kaydetti. Tanrıverdi, "Suriye ve Irak nedeniyle Orta Doğu satışlarımız etkilendi. Ya sipariş azalıyor, ya da sorun var diye buradan mal göndermeye çekinebiliyorlar. Pazarda jeopolitik olaylar herşeyi etkileyebiliyor." dedi.

TİM verilerine göre Temmuz'da ihracat geçen yılın aynı ayına göre değişmeyerek 12,5 milyar dolarda kaldı. Buna karşın siyasi tansiyonun arttığı Irak'a ihracat yıllık yüzde 46,4, Rusya'ya yüzde 12,6, Mısır'a yüzde 16, Ukrayna'ya yüzde 24,5, İsrail'e yüzde 9,4 oranında geriledi.

wsj.com.tr, 01.08.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.