Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > İş dünyasının gözü 'yaşlı nüfusun cebinde'

İş dünyasının gözü 'yaşlı nüfusun cebinde'
Dünya nüfusunun yaşlandığı bir sır değil.

Birleşmiş Milletler'e (BM) göre, 2050 yılına kadar 60 yaş üstü nüfus, mevcut rakamı ikiye katlayıp 2 milyara ulaşacak.

Dünya genelinde yaşlı nüfusunun sağlığını geliştirmeye yönelik maliyet hükümetleri kaygılandırırken iş dünyası ise bu durumu ekonomik kazanç sağlanacak bir fırsat olarak değerlendiriyor.

ABD'de 50 yaşın üstü nüfusun haklarını savunma grubu Amerikalı Emekliler Derneği AARP'den Jody Holtzman, "Verilen mesaj, 'Yaşlıların maliyetini karşılayamayız' yönünde. Ama ekonomik açıdan bu doğru değil" diyor ve ekliyor:

"ABD'de 100 milyon kişinin karşılanamayan ihtiyaçlarına değinmek yalnızca Washington’da [politikacılar arasında] mali bir yük olarak görülüyor. Özel sektörde ise buna 'fırsat' derler."

AARP'nin verilerine göre ABD'de 50 yaş üzeri nüfusun yarattığı ekonomik değer bir yılda yaklaşık 7.1 trilyon dolar olarak hesaplanıyor.

Bu rakamın içinde dolar tüketim malları için harcanan 3 trilyon dolar ve milyonlarca Amerikalıya istihdam sağlanması ve mevcut işlerin korunmasını da sağlayan sağlık hizmetleri için yapılan 1.6 trilyon dolarlık harcamalar da var.

California merkezli GreatCallk adlı firma, ileri yaştakilere yalnızca tek bir tuşla telefonun diğer ucuna sağlık veya güvenlik uzmanlarını getirebilecek bir sistem sunuyor. Bu sistemle beraber, gereksiz ve stresli hastane tedavileri de kesilirken müşterilere de belli bir oranda bağımsızlık veriliyor.

Firmanın kurucusu David Inns'in, böyle bir ürünü yaratmak ve tüketici kitlesine ulaşacak pazarlama yönetimini geliştirmek arasında büyük bir fark olduğunu görmesi çok uzun zaman almamış.

Teknolojik ürünler

İleri yaştakilerin kendilerine 'yaşlı' diye hitap edilmesinden hoşlanmadıklarını fark eden Inns, ürünlerinde olumuz etki yaratacak unsurları kaldırmış.

"Bazı kelimelere karşı içgüdüsel olarak tepki gösteriyorlar ve bu tip kelimeler kendilerini gerçekten çok rahatsız ediyor."

Bu düşünceden yola çıkan firma, 'korku' kelimesini 'özgürlük'le, 'hassasiyet' kelimesini 'güven'le değiştirmiş.

George Mason Üniversitesi'nde yaşı ilerin nüfusun sağlığı konusunda uzmanlaşan Profesör Andrew Carle, teknoloji şirketlerinin ürünlerini yaşlı nüfus için de kullanabilecekleri konusunda yeterli farkındalığa sahip olmadıklarına dikkat çekiyor.

 

Los Angeles merkezli GTX adlı 'giyilebilir teknoloji' ürünleri satan firma, sporcuların koşarken ayakkabılarına yerleştirebilecekleri bir GPS takip cihazı tasardı. Profesör Carle, firmayla bağlantıya geçip aynı teknolojinin, hafıza kaybına neden olan Alzheimer hastaları için de kullanılabileceği tavsiyesinde bulundu.

Hastaların ayakkabılarının, akrabaları veya hasta bakıcıları tarafından izlenebiliyor olması, Alzheimer hastalarının maliyetinin de düşürebilecek bir seçenek olarak görülüyor.

Firma, bu yılın başında hastalar için tasarladığı izlenebilir 'akıllı tabanları' denemeye başladı. Ürünlerin gelecek ay lanse edilmesi planlanıyor.

Firma müdürü Andew Duncan, yeni ürünle beraber 'gelecek yıl milyonlarca dolar gelir sağlayabileceklerini' söylüyor.

Bazı 'düşük teknoloji' ürünleri tasarlayan girişimciler de yaşı ileri nüfusa yönelik çalışıyor.

'Kolay giyilebilir kıyafetler'

Seattle'da yaşayan Julie ve William Buck çifti, ileri yaştakilerin hayatını kolaylaştırmak için 'kolay giyilebilir kıyafetler' tasarlıyor.

Buck&Buck adlı şirketlerini 37 yıl önce kurmuşlar ve şimdi bünyelerinde 25 kişi çalışıyor.

Çoğunlukla ABD'de üretilen kıyafetler internet üzerinden veya kataloglardan satılıyor.

Julie Buck, 'kendi kendine giyinmek isteyenler için düğmelerin arkasına çıtçıt yerleştirmenin kolaylaştırıcı' olduğunu söylüyor ve ileri yaştakilerin ihtiyaçlarının yalnızca 'basit çözümlerle karşılanabileceğini' belirtiyor.

Merill Lynch'in verilerine göre, 60 yaş üstü tüketicilerin 2020'ye kadar satın alma gücü 15 trilyon dolara ulaşacak.

İkinci Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş dönemleri arasında doğanlar yılda 120 milyar dolar harcıyor ve ABD'de kumarhanelere gidenlerin yüzde 64'ünü de 50 yaş üstü nüfus oluşturuyor.

Avrupa'da da 60 yaş üstü kadınlar, 25 yaş altı kadınlara kıyasla cilt bakım ürünlerine iki kat daha fazla para harcıyor.

BBCTurkish.com, 17.07.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.