Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Türk-İş: Madende yaşam odasına gerek yok

Türk-İş: Madende yaşam odasına gerek yok
Türk-İş Genel Başkanı Atalay, yeraltı kömür madenlerinde yaşam odaları yerine, çalışanları kaza sonrasında yeryüzüne ulaştıracak, yeterli sayı ve uygun mesafelerde kullanılmaya hazır durumda yaşam destek malzeme istasyonlarının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

 

ANKARA - Türk- İş Genel Başkanı Ergün Atalay, yeraltı galeri açıklığının çok geniş olduğu ve çok sayıda personelin bulunduğu kömür madenlerinde, yaşam odalarının etkili olamayacağını savunarak, bu madenlerde yaşam odaları yerine, yeraltında çalışanları kaza sonrasında yeryüzüne ulaştıracak, yeterli sayıda yaşam destek malzeme istasyonunun bulunmasının zorunlu hale getirilmesini istedi.

Atalay yaptığı yazılı açıklamada; yeraltı kömür madenciliğinin, içerdiği riskler nedeniyle çok tehlikeli bir iş kolu olduğuna dikkati çekerek, bu risklerin başında gaz ve toz patlamaları, patlama sonrası oluşan yangınlar, zehirli-boğucu gazlar ve göçüklerin yer aldığını kaydetti.

5 TONLUK VAGONLAR KAĞIT GİBİ BURUŞTU

Soma kazasından sonra "yaşam odaları"nın gündeme geldiğini ve bununla ilgili kanun teklifi verildiğini hatırlatan Atalay, kömür madenlerindeki gaz ve toz patlamaları sonucunda ortaya çok yüksek basınç ve ısı çıktığını, bu basınç sonucunda 5 tonluk vagonların bile kağıt gibi buruştuğunun görüldüğünü belirtti.
Patlamalar çok ani oluştuğundan, patlamanın merkezinde veya yakınında olanların hayatlarının doğrudan tehlike altında bulunduğunu bildiren Atalay, o noktada yaşam odasının olup olmamasının anlam ifade etmeyeceğini, bu nedenle temel kuralın, ortamdaki gazların, tozların kontrol altında tutulması ve patlayıcı ortam yaratılmaması olduğunu vurguladı.

Atalay, şunları kaydetti:
"Personel yoğunluğu olmayan, vardiyalarda 30 kişi çalışan yeraltı madenlerinde oluşabilecek risklerde yaşam odaları zorunlu hale getirilmelidir. Ancak, yeraltı galeri açıklığının çok geniş olduğu ve çok sayıda personelin bulunduğu kömür madenlerinde yaşam odalarının etkili olması mümkün değildir.
Yeraltı kömür madenlerinde yaşam odaları yerine, yeraltında çalışanları kaza sonrasında yeryüzüne ulaştıracak, yeterli sayı ve uygun mesafelerde, kullanılmaya hazır durumda, oksijenli ferdi kurtarıcı (OFK), oksijen tüpleri, ilk yardım malzemeleri, içilebilecek su , tıbbi malzeme vb olan yaşam destek malzeme istasyonlarının olması zorunlu hale getirilmelidir."

Radikal, 15.07.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.