Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > 200 bin Suriyeli sokakta kaldı

200 bin Suriyeli sokakta kaldı
3 yılda Türkiye’ye 1 milyon 200 bin Suriyeli sığındı.

SURİYE’de 3 yıldır süren içsavaşın ardından Türkiye’ye 1 milyon 200 bin Suriyeli sığındı. Bunlardan 220 bini Türkiye sınırları içerisinde kurulan 24 kampta kalırken, 250 bini ise Türkiye’deki akrabalarının yanına yerleşti. 530 bin Suriyeli kendi imkânlarıyla Türkiye’de ev tutup barınırken, kampların dışında sokakta, derme çatma naylon çadırlarda, parklarda veya inşaatlarda ise 200 bin Suriyelinin yaşadığı belirtiliyor. 

SUÇ ORANLARI HIZLA ARTIYOR

KAMPLARDA, akrabalarının yanında kalanlar ile kendi imkanlarıyla barınan Suriyelilerin yanı sıra metropollerde kontrolsüz bir şekilde yaşayan Suriyeli sayısının 200 bine ulaştığı belirtiliyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD)  alınan bilgilere göre sokakta yaşayan Suriyelilerin başı çektiği il ise İstanbul. İstanbul’da 250 bin Suriyelinin yaşadığı ve bunların 50 binin ise sokaklarda barındığı kaydedildi. Metropollerde kontrolsüz yaşayan Suriyeliler, güvenlik birimlerini kaygılandırıyor. Ellerindeki paraları tükenen bazı Suriyelilerin, hırsızlık, dolandırıcılık ve yankesicilik gibi suçlara yönelerek kendi aralarında çeteler kurduğu öne sürülüyor. Büyük şehirlerde dilencilik yaparak geçinen Suriyelilerin sayısı ise ramazan ayının gelmesiyle birlikte tavan yaptı. Özellikle İstanbul ve Ankara’da artık her köşe başında bir Suriyeli dilenciyle karşılaşmak mümkün. Dilenen mülteciler için yasal yaptırım bulunmuyor. Sorunlu Suriyeli mülteciler sınır dışı edilemediği gibi, kamplara yerleşmeyi de kabul etmiyorlar.

KAYIT ALTINA ALTINA ALINACAKLAR

SOKAKTAKİ Suriyelilere sağlık hizmeti verilmesi için  kayıt altına alma çalışmaları sürdürülüyor. Valilikler ve AFAD il müdürlüklerinin yürüttüğü bu çalışmalarda kayıt altına alınan Suriyeli mültecier kabul etmeleri halinde kamplara yerleştirilecek. Bulundukları illerde ayrılmak istemeyen mültecilere ise valilikler ve AFAD üzerinde yardım yapılıyor.

SUÇ İŞLEYEN İKİNCİ KEZ GELEMEYECEK

EMNİYET Genel Müdürlüğü (EGM), Türkiye’de suç işledikten sonra Suriye’ye kaçanların ikinci kez Türkiye’ye girişlerinin önüne geçmek için çalışma başlattı. Sınır kapılarından yurda vizesiz giriş yapanların parmak izi alınacak. Veriler AFİS’e (Otomatik Parmak İzi Sistemi) yüklenecek. Parmak izi sorgulamasında suç kaydı çıkan Suriyeliler ülkeye sokulmayacak ve Türkiye’ye ikinci kez girişleri parmak izi sorgulamasıyla önlenecek. Bir diğer önlem ise sınır kapılarına yüz tanıma sisteminin kurulması. Bu yönde çalışma yürüten EGM, sistem devreye girdiğinde suç işleyen birinin görüntüleri yüz tanıma sisteminde karşılaştırılarak kimliğine ulaşılması sağlanacak. Yüz tanıma sistemiyle hırsızlık yapan ve güvenlik ile MOBESE kameralarında görüntülerine ulaşılan Suriyelilerin kimliklerine ulaşılması kolaylaşacak.

Yürek burkan uyuma

Datça sahilinde durdurulan Suriyeli kaçak göçmenlerle dolu teknedeki küçük kızın karaya çıkınca babasına sarılarak uyuması yürek burktu.

12 sınır yardım merkezi

KAMPLARIN dışında ayrıca Gaziantep-Karkamış, Kilis-Öncüpınar, Kilis-Çobanbey, Hatay-Yayladağı, Hatay-Şanlı, Hatay-Cilvegözü, Hatay-Bükülmez, Altınözü-Suruç Şanlıurfa- Mürşitpınar, Şanlıurfa-Ceylanpınar, Şanlıurfa-Akçakale ve Mardin-Şenyurt olmak üzere toplam 12 yerde Sınır Yardım Merkezi kuruldu. Sınırda barınanlara ve olası bir saldırı sırasında bu merkezler üzerinden yardım yapılıyor.

Milyarlarca dolarlık yardım

KAMPLARDA kalanlara Dünya Gıda Programının finansmanını sağladığı Kızılay Gıda Kartlarıyla bugüne kadar 14 milyon 844 bin lira yardım yapıldı. Bu rakamlara AFAD ve sivil toplum kuruluşlarının yaptığı yardımlarda eklendiği milyarlarca doları buluyor.

10 İLDE 24 KAMP

10 ilde oluşturulan ve 220 bin kişinin kaldığı  24 mülteci kampında kalanların ihtiyaçları iğneden ipliğe karşılanıyor.  Kamplar şöyle;  Hatay (Altınözü, Boynuyoğun, Apaydın, Yayladağı-1, Yayladağı-2), Gaziantep (İslâhiye, Karkamış, Nizip-1, Nizip-2),  Kilis (Öncüpınar, Elbeyli, Seve), Şanlıurfa (Ceylanpınar, Akçakale, Harran, Viranşehir), Osmaniye (Cevdetiye, Düziçi),  Kahramanmaraş, Mardin (Midyat, Nusaybin), Adıyaman, Adana (Sarıçam), Malatya.


1 milyon 200 bin
Türkiye’deki Suriyeli mülteci sayısı

530 bin
Kendi imkanlarıyla ev tutan Suriyeli sayısı

220 bin
Kampta yaşayan Suriyeli sayısı

250 bin
Akrabalarının yanına yerleşen Suriyeli sayısı

200 bin
Sokaklarda yaşayan Suriyeli sayısı

250 bin
İstanbul’da bulunan Suriyeli sayısı

67 bin
İstanbul’da kayıtlı Suriyeli sayısı

50 bin
İstanbul’da sokalarda yaşayan Suriyeli sayısı

24
Türkiye’deki kamp sayısı

Hürriyet, 11.04.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.