Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Harcamayıp biriktiriyoruz

Harcamayıp biriktiriyoruz

Son yıllarda düşüş eğiliminde olan tasarruf oranları bu yılın ilk çeyreğinde, son 2.5 yılın en yüksek seviyesine çıkarak yüzde 15.1 oldu. Geçen yılın son çeyreğinde bu oran yüzde 11.6 düzeyindeydi

Türkiye’de tasarruf oranları 2.5 yılın en yüksek seviyesine çıktı. ING Bank’ın 2011 yılı Ekim ayından bu yana yürüttüğü ‘Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’ 2014 yılı ilk çeyrek verilerine göre, kentsel nüfusta tasarruf oranı 2014’ün ilk çeyreğinde önceki döneme kıyasla 2.5 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak yüzde 15.1 oldu. 2013 dördüncü çeyrekte bu oran yüzde 11.6 düzeyindeydi. Tasarruf yapmayan ancak gelecekte tasarruf yapmak isteyenlerin oranı da yüzde 39 ile önceki yılın ortalaması olan yüzde 31’in üzerinde gerçekleşti. Çalışma, 26 ilde her ay tesadüfi olarak seçilen 800 kişi ile yapılan görüşmeler şeklinde yapılıyor.

‘GELİR YETERSİZLİĞİ’ ENGEL

İlk çeyrek sonuçlarına göre, tasarruf yapmanın önündeki en önemli engel daha önceki anket dönemlerinde olduğu gibi yüzde 53 ile ‘gelir yetersizliği’ olarak gösteriliyor. Gelir yetersizliğinden sonraki en önemli neden yüzde 21 ile ‘borçların/ödemelerin olması’ olarak gösteriliyor. Çocuksuz bireylerin tasarruf sahipliği oranı çocuklu bireylere göre daha yüksek orana sahip. Ancak bir önceki çeyrek sonuçlarına göre, iki grup arasındaki fark 7 puandan 4 puana geriledi.

Tasarrufu olmayan çocuklu bireylerin yüzde 36’sı gelecekte tasarruf yapmayı planlarken, bu oran tasarrufu olmayan çocuksuz bireylerde yüzde 44 seviyesine çıkıyor. Tasarruf yapma niyetinde olanların bu niyetlerini 3 ay içinde gerçekleştirme istekleriyse her iki grup için yüzde 15 olarak gerçekleşti. Tasarruf sahibi olan çocuklu bireylerin neredeyse yarısının 0-5 yaş arasında çocuğu varken tasarruf sahibi olmayan çocuklu bireylerin ise yarısına yakınının 11-18 yaşında çocuğu var. Tasarruf sahibi olmaktaki en önemli neden yüzde 34 ile “çocuklar”olarak gösterilirken, bunu yüzde 32 ile geleceğe yatırım, yüzde 11 ile ev sahibi olmak nedenleri takip ediyor.

TL, ALTIN VE YASTIK ALTI NAKİT

Bu dönemde TL vadeli hesapların payı geçen çeyreğe kıyasla 2 puan düşse de hâlâ yüzde 25 oranıyla en çok tercih edilen araçların başında geliyor. Buna karşılık, yastık altı altın (yüzde 14) ve yastık altı nakit (yüzde 12) (TL ve Döviz), toplamda yüzde 26’lık pay ile bir diğer tasarruf aracı olarak öne çıktı.

Taraf, 07.07.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.