Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Bakan Nihat Zeybekci Merkez Bankası'nın faiz kararını Twitter'dan eleştirdi

Bakan Nihat Zeybekci Merkez Bankası'nın faiz kararını Twitter'dan eleştirdi
Hükümet cephesinde faizle ilgili son dönemde yaşananlar ‘Survivor’ yarışmasını akıllara getirdi. Faiz yarışında fazla indirim isteyen ‘Gönüllüler’ ile karşı görüştekiler arasında bir süredir kutuplaşma yaşanıyor. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı dün 0.75’lik indirimle orta yolu buldu. Ancak hükümet cephesinde eleştirilerin sürmesi beklenirken ilk tepki Twitter üzerinden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den geldi. Zeybekci Twitter'dan Merkez Bankası'nı adeta bombaladı.

Merkez Bankası günlerdir beklenen faiz kararında orta yolu buldu. Piyasanın beklentisi 0.50 civarındayken, iktidar tarafında yüzde 1 ve 1,5 beklentisi vardı. Merkez Bankası da orta yolu 0.75’lik indirim yaparak buldu.

Bu karara ise ilk tepki Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den Twitter üzerinden geldi.

Zeybekci, Merkez Bankası'nın faiz kararı üzerine bu sabah Twitter hesabında şunları yazdı:

"Üreten, istihdam sağlayan,ihracat ve yatırım yapan reel sektör ile para piyasaları sektörlerinin beklentileri ve öncelikleri farklıydı. Merkez bankasının kararı reel sektörün beklentilerin uzağında para piyasalarının yakınındadır. Bu oranlar yatırım ve üretimi zorlaştırır. Bu karar para piyasalarının faiz beklentisini desteklediği için Sıcak para girişiyle faize yatan para spekülasyon için uygun zaman bekler. Gerçek değerinde olması gereken TL için yüksek faiz uygun değildir, kurları ithalat için cazip ihracat için engelleyici hale getirir. Ihracat yaparak milli büyümeyi sağlayan özkaynagı yaratma fırsatlarını yüksek faizle oluşan aşırı değerli TL ile kaybeder ithalatla büyürüz. Ithalatla büyüme devamlı olarak krize zemin hazırlayan cari açık balonlarından oluşan patlama zeminleri yaratır."

 

ENFLASYON DÜŞECEK

Merkez Bankası'ndan dün yapılan açıklamada, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtilerek şöyle devam edildi:
“İhracat ise dış talepteki toparlanmanın etkisiyle büyümeye olumlu katkı yapmaktadır. Kurul, 2014 yılında toplam talep koşullarının enflasyon baskılarını sınırlayacağını ve cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözleneceğini tahmin etmektedir. Geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren gerçekleşen birikimli döviz kuru gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerindeki olumsuz yansımaları kademeli azalacaktır. Baz etkisinin de katkısıyla bu aydan itibaren enflasyonda kayda değer bir düşüş gözleneceği tahmin edilmektedir. Kurul, son aylarda küresel likidite koşullarındaki iyileşmeyi de göz önüne alarak, repo faizinde ölçülü bir indirime gitmiştir.”
Açıklamada, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve diğer unsurların yakından izleneceği vurgulanarak, “Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir” denildi.

Cesaretlendirici adım atılmalı

MERKEZ Bankası kararından saatler önce dün Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Twitter’da faiz ile ilgili yazdıkları dikkat çekmişti. İlk tweetinde, faizlerin 29 Ocak seviyesine ineceğini beklemediğini ifade eden Zeybekçi, daha sonra şöyle devam etti: “Ekonomiyi sadece para piyasalarını reflekslerine indirip bu doğrultuda yorum ve tepki vermek ekonomik cahillik olur. Ekonomi ihracat, üretim, yatırım, büyüme, istihdam, tüketim, arz talep ve fiyat oluşumlarıyla hayatını devam ettiren bir organizmadır. Ekonomi faiz ve enflasyonla sonuç tepkilerini verir. Ekonomimiz olumsuz beklentileri haketmeyecek olumlu gelişmeleri sağladı ve önümüzdeki dönemde sağlamaya devam edecektir. Birileri üzülecek. 29 Ocak seviyesini bugün beklemiyorum ama piyasaların olumlu yöndeki hareketlerini cesaretlendirici bir adım bugün atılmalı. Faiz indirimi ithalatı cazip hale getiren ihracatı desteklemeyen aşırı değerli TL riskini azaltır hedeflerimize ulaşmamıza yardımcı olur.”

Hürriyet, 25.06.2014 

 

 

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.