Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Taksiciye, bakkala standart var, müteahhide yok

Taksiciye, bakkala standart var, müteahhide yok
 

Ankaralı inşaat sektörü temsilcileri, Türkiye genelinde 300 bine yaklaşan müteahhitlere standart getirilmesi için hükumetin kapısını çaldı.

 

Taksi şoförlerinin ve bakkalların standardı olduğunu fakat müteahhitlikte standart bulunmadığını söyleyen Ankara Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Barış Aydın, insanların ailece yaşadığı bu yapıları yapan müteahhitlere de bir standart getirilmesi gerektiğini savundu.

İnşaatçılar, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’ya taksi şoförlerinin ve bakkalların bile standartları olduğu fakat müteahhitlerin bir standardı olmadığı yönünde şikâyetlerini dile getirdi. İnşaat sektörüne gelişi güzel çok kişinin girdiğini söyleyen Ankara Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Barış Aydın, “Ülkemizde haydi gidelim inşaat yapalım diyen 100 binin üzerinde insan var. Teneke binalara artık son verilsin. Yapı ruhsatı bakkaldan değil, belediyelerden alınıyor. Belediyelerin çürük yapıya ruhsat vermemesi gerekiyor.” dedi.

Türkiye genelinde lüks konut arzının 5 yıl sonra yüzde 50 daralacağını vurgulayan Aydın, 15 yıl sonra sektördekilerin kiracı bulmakta zorluk çekeceğini söyledi. Türkiye’nin her yıl 600 bin yeni konuta ihtiyacı olduğunu belirten Aydın, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’ya, müteahhitler için bir standart getirilmesi için bir kanun teklifinde bulunduklarını ve her önüne gelen inşaat yapmasın dediklerini söyledi. Kentsel dönüşüm kapsamında önümüzdeki 20 yılda 7 milyon konutun yenileneceğini hatırlatan Aydın, bu rakamın tamamını devletin tek başına yapmasının mümkün olmadığını, bu nedenle devletin müteahhitlere vergide kolaylık sağlaması gerektiğini ifade etti.

Türkiye’de şu anda 25-30 yıllık yapıların var olduğunu ve 20 yıl sonra Türkiye’nin böyle bir dönüşümü yapmasının neredeyse imkânsız olduğunu savunan Aydın, “Şimdi binaları yıkmak kolay. Ama ileri dönemlerde bu binaların dönüştürülmesi mantıken ve fiziken mümkün değil. Öncelikle sektördeki çürük elmaları ayıklayalım. Taksi şoförünün sertifikası var. Çocuğumuzla yaşadığımız binaları yapan müteahhitlerin standardı yok.” diye konuştu. Hükumete gerekli teklifleri sunduklarını ifade eden Aydın, Meclis’ten geçmesi ve yasalaşması durumunda sektörün düzene gireceğini anlattı. Önümüzdeki 20 yıllık süreci de değerlendiren Aydın, “Böyle giderse 15-20 yıl sonra herkesin evi olacak. Bu nedenle kiracı bulmakta zorluk çekeceğiz. 20 yıllık süreçte ihtiyaçtan dolayı konut sektöründe bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum.” diye konuştu.

Zaman, 23.06.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.