Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > İnovasyonda 1970'ten sonra gerilemeye mi başladık?

İnovasyonda 1970'ten sonra gerilemeye mi başladık?

Geçtiğimiz yüzyılda dünyayı tamamen değiştiren icat dalgası sönmeye mi başladı?

Bazı insanlar böyle düşünüyor. İnovasyonun nasıl ölçüldüğü bayağı göreceli olabilir. Bazı uzmanlar patent sayısını dikkate alıyor. Ancak bu yanıltıcı olabilir çünkü bugünlerde patent verilen birçok şey büyük buluşlar için verilmiyor. Diğer uzmanlar ise Vikipedi'den tarihe yön vermiş büyük buluşların listesini indirip son zamanlardaki düşüşe işaret ederek inovasyonun artık zirve seviyesinden düşmeye başladığını öne sürüyor.

Bu konu hakkındaki en sıra dışı kitaplardan biri New York merkezli Albert Einstein Tıp Okulu'nda moleküler genetikçi olan Hollandalı Jan Vijg tarafından kaleme alınmış.

The Wall Street Journal Türkiye

Kendisinin ekonomist olmadığını vurgulayan Vijg, "Bunun daha çok kızgınlıktan dolayı yazdım," diyor. Vijg 2006'da yaptığı bir uçak seyahatinden esinlenmiş. Vijg kendisini ilk kez 1984'te ABD'ye getiren uçakla 2006'da Hollanda'ya götüren uçak arasında pek bir fark olmadığını fark edip kendisine, "Bu nasıl olabilir," diye sormuş.

Vijg kitabında milattan önce 500 yılından 2010 yılına kadar yapılmış 300'den fazla büyük buluşun listesini yaptı. Büyük bir buluş ise yel değirmeni gibi diğer buluşlara yol açan önemli icatlar olarak değerlendirildi. Örneğin yel değirmenleri modern rüzgar türbinlerinin bulunmasına yardım etmişti. Vijg bu konsepti Northwestern ekonomisti Joel Mokyr'dan aldığını belirtti.

Vijg icatların son yüzyılda hızla arttığını aktardı. Ancak yukarı çıkış 1970'de aşağı inişe döndü ve hala bir düzelme kaydedilemedi. Vijg, "Gördüğümüz olay teknolojinin düşüşü değil sadece çıkış ivmesini kaybetmesi," diyor.

wsj.com.tr, 18.06.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.