Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Dünya Bankası Türkiye’deki kırılganlıklara dikkat çekti

Dünya Bankası'ndan şok Türkiye tahmini
Türkiye'de dün açıklanan ilk çeyrek büyüme rakamları yüzde 4.3 ile beklentileri aşarken Dünya Bankası'ndan sürpriz Türkiye büyüme tahmini geldi. Banka Türkiye büyüme tahminini 2014 için yüzde 3.5'ten yüzde 2.4'e düşürdü.

Dünya Bankası, ABD'deki sert kış koşulları ve Ukrayna'daki kriz nedeniyle küresel büyüme tahminlerini düşürürken, Türkiye ekonomisine dair 2016'ya kadar olan büyüme tahminlerini de aşağı yönlü revize etti.

Dünya Bankası tarafından bugün yayımlanan Küresel Ekonomik Görünüm raporunda, Türkiye için bu yıl yüzde 3.5 olan gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüme tahmini yüzde 2.4'e indirildi.

Kuruluş GSYH için 2015 büyüme tahminini yüzde 3.9'dan yüzde 3.5'e, 2016 büyüme tahminini yüzde 4.2'den yüzde 3.9'a düşürdü.

Dünya Bankası küresel ekonomi için büyüme tahminini ise bu yıl için yüzde 3.2'den yüzde 2.8'e indirdi.
 

Hürriyet, 11.06.2014

Dünya Bankası Türkiye’deki kırılganlıklara dikkat çekti

Dünya Bankası, yayınladığı Küresel Ekonomik Beklenti raporu ile, küresel büyüme tahminini aşağı çektiğini açıkladı. Raporda Türkiye’nin kırılganlığına ilişkin uyarılar ve beklentilere de yer verildi.

ABD ve Avrupa gibi gelişmiş ekonomilerin bu yılki sıçramaya öncülük edeceği beklentisinin yer verildiği raporda, gelişmekte olan ülkelerin gerekli politikaları uygulamaya koyamaması, jeopolitik gerilimler ve gelecekteki faiz artışı endişelerinden ötürü zorluklarla karşı karşıya kalacağı belirtildi.

Raporun Avrupa ve OrtaAsya’daki gelişmekte olan ülkelerle ilgili kısmında Türkiye’ye ilişkin beklentiler ise dikkat çekti.

Dünya Bankası, Türkiye’yi de kapsayan gelişmekte olan Avrupa ve Orta Asya bölgesinin, Türkiye, Kazakistan ve Ukrayna gibi büyük ekonomileride beklenenden daha sert gerçekleşen yavaşlamanın etkisiyle yakın vadede zayıfladığı belirtildi. Raporda bölgenin bu yıl yüzde 2.4 büyüyeceği, 2015 ve 2016′da ise sırasıyla yüzde 3.7 ve yüzde 4.0 büyüme kaydedeceği öngörüldü.

Diğer yandan raporda Orta ve Doğu Avrupa alt grubundaki gelişmekte olan ülkelerde bu yıl Euro Bölgesi’nde artan ithalat talebinin desteğiyle büyümenin güçlenmesinin beklenildiği belirtilirken, Türkiye’nin yüksek enflasyon, siyasi belirsizlik ve daha sıkı küresel finansal şartlar gibi iç ve dış şoklara karşı kırılgan olmaya devam ettiği not düşüldü.

Banka, Türkiye’de sanayi üretiminin yılın ilk çeyreğinde güçlü ihracat büyümesi sayesinde büyümeyi sürdürdüğünü, ancak büyüme hızının yavaşladığını kaydetti. Türkiye’de iş dünyası ve tüketici güveninin, ilerleyen zamanlar için iç talepte düşüş sinyali verdiğine dikkat çekilen raporda, yüksek enflasyon ve geçtiğimiz yıl Türk Lirası’nda görülen değer kaybının, özel tüketim ve yatırımı kısıtladığı belirtildi.

TL Ocak’ta dolar karşısında yaklaşık yüzde 8 zayıflamış, Merkez Bankası’nın agresif parasal sıkılaştırması, TL’de istikrar sağlanmasına yardımcı olmuştu.

Raporda ayrıca yılın ilk 5 ayında gelişmekte olan Avrupa ve Orta Asya ülkelerine sermaye akışının geçtiğimiz yılın aynı döneminden yüzde 42 azalarak 26 milyar dolara gerilediğine dikkat çekilerek, Türkiye’nin de azalan tahvil ihraçları ve bankaların sendikasyon kredileri kanalıyla, bu durumdan nasibini aldığı belirtildi.

Bununla birlikte Dünya Bankası, Ukrayna geriliminden ötürü fon akışının azaldığı Rusya’dan çıkan sermayenin, başta Türkiye olmak üzere, bölgenin diğer gelişen piyasalarına girebileceğine yönelik sinyallere yer verdi.

realtime.wsj.com, 11.06.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.