Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Haluk Dinçer'le TÜSİAD'da yeni dönem nasıl olacak?

Haluk Dinçer'le TÜSİAD'da yeni dönem nasıl olacak?

Üyelere göre zaten uzun yıllardır yönetimde olan ve Başkan yardımcılığı görevini üstlenen Haluk Dinçer, TÜSİAD'daki bu geçmişinden dolayı kurumun bütün detaylarına hakim, sınırları da iyi çizen bir isim. Dinçer'den ani çıkışlar beklemeyen üyeler üslubun soğukkanlı olmasını bekliyor, ama Dinçer'in TÜSİAD Başkanlığına uzun zaman ayırabileceği konusuna şüpheli bakıyor. Yani 6 ay sonra gerçekleşecek seçimlerde Sabancı'nın aday olmasını beklemeyenler çoğunlukta.

Haluk Dinçer ile yakın ilişkisi bilinin bir üye Dinçer'i "Haluk Bey yumuşak bir üslup kullanır. Sınırları çok iyi çizer. Seviyesini korur ve bir finansçı hassasiyetindedir" diye tanıtırken eskiden yönetimde olan bir başka üye "Yönetimdeki sorumluluklar nedeniyle kişiler zaman zaman fikirlerini tam da istedikleri formatta gündeme getiremeyebiliyor. Ama işi yapabileceğinden eminim" yorumu yapıyor.

BAŞKAN TEK BELİRLEYİCİ DEĞİL

Bir başka üye ise her başkanın kendisine göre tarzı olduğunu kabul etmekle birlikte, TÜSİAD'da her şeyin başkanın üslubuna bağlı olmadığını, Yönetim Kurulu, Yüksek İstişare Konseyi ve Başkanlar Konseyi'nde alınan kararların ve görüşlerin dile getirildiğine dikkat çekiyor. TÜSİAD'ın Başkan bulmakta zorlandığı konusundaki yorumları hatırlattığımız üye, kendisinin kesinlikle böyle bir risk görmediğine dikkat çekerek, "Bu iş gönüllülük esasıyla yapılır. İstifa da olabilir, yeni göreve gelmeler de.. TÜSİAD hiçbir zaman başkansız ve yönetim kurulu üyesiz kalmadı, kalmaz" diye konuştu.

The Wall Street Journal Türkiye Haluk Dinçer'e kısa sürede ulaşamadı.

Yönetime yakın bu üyenin Başkan konusundaki yorumu ise şu oldu "Çok iyi bir seçimdi. Çünkü en kıdemli Başkan Yardımcısı. 6 ay bu görevi ve sözcülüğü yerine getirecektir."

Üyelerin de değiği gibi aslında Başkanların değişmesi, TÜSİAD'ın ana ilkelerinde, ya da çalışmalarında büyük bir fark yaratmaz. Fark üslupta olur. Ümit Nazlı Boyner'in daha cesur bir üslupla götürdüğü Başkanlık sürecinde, Yılmaz'ın üslubu daha uzlaşmacı ama zaman zaman sertleşen bir seyir izlemişti.

CARREFOURSA'DA RESTİ ÇEKMİŞTİ

Bugüne kadar Sabancı içindeki beyanatlarına bakıldığında da Haluk Dinçer hep daha yumuşak ve sakinleştirici üslubuyla dikkat çekmişti. Kriz yönetimindeki üslubu için CarrefourSa'nın ortaklık yapısındaki kriz bazında bakıldığında, önce Carrefour'un açıklamalarına rağmen daha sakinleştirici bir üslup izleyen Dinçer, sorunun çözülmediğini görünce rest çekmekten de kaçınmamıştı. CarrefourSa Yönetim Kurulu Başkanıyken, beraberindeki 3 Sabancı Holding yöneticisi ile birlikte, Carrefour'dan gerekli desteği alamadıkları için istifa ettiğini açıklamıştı

Aslında Muharrem Yılmaz'ın Başkan seçilmesinin ardından verdiği üslup mesajları çok netti. 2013 yılı Şubat ayında, Yönetim Kurulu Üyeleriyle birlikte Çalışma Programını tanıtırken Yılmaz açık açık "Başbakan'la çatışmayacağız" demişti. Şubat ayı sonunda yaptığı konuşmada ayın Başbakan ile, hükümetle bir çatışma içerisinde olmak... Ben böyle bir algıyı değiştirmemiz gerektiğini düşünüyorum" diyen Yılmaz'ın bu sakin tavrı ise sadece birkaç ay sürebildi.

YILMAZ DA UZLAŞACAKTI

Başbakan Erdoğan ile TÜSİAD Başkanı Yılmaz arasındaki ilk kriz, TÜSİAD'ın yeni yönetimi ile birlikte Başbakan'dan randevu istemesi, ancak bu isteğin olumlu bir yanıt alamamasıyla oldu. Ocak ayında randevu isteyen Yılmaz Başbakan ise Ancak Mayıs ayında bir araya gelebildi. Mustafa Koç tarafından "Yes man değil" diye tanımlanan Yılmaz, Yes man olmadığını kısa sure içinde gösterdi. Yılmaz'ın Başbakan'la yaşadığı en sert polemik ise kendisine vatan hainliği suçlaması yöneltildiğinde yaşanmıştı.

wsj.com.tr, 11.06.2014

TÜSİAD’ın yeni başkanı Haluk Dinçer oldu

Tüsiad’ın 15′inci Başkanı Muharrem Yılmaz’ın 4Haziran’daki istifasıyla boşalan Başkanlık koltuğuna geçen isim Başkan Yardımcısı ve Sabancı Holding Perakende-Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer oldu. Haluk Dinçer, Ocak ayında gerçekleşecek genel kurula kadar Tüsiad Başkanı görevini üstlenecek. Ancak Dinçer’in bu sürenin ardından da Başkan olarak seçilmesi ve göreve devamı bekleniyor.

TÜZÜĞÜN GEREKTİRDİĞİ GİBİ

Teamüller gereği Muharrem Yılmaz’ın istifasının ardından Başkanlık için fikri sorulan ilk isim olan Dinçer, kendisine gelen bu teklifi kabul etti. Dinçer’ın kabul etmemesi durumunda öneri önce Tayfun Bayazıt’a, ardından da Memduh Boydak’a gidecekti. 

İSMİ DAHA ÖNCE DE GEÇMİŞTİ

Aslında Haluk Dinçer’in adı Muharrem Yılmaz’dan önce de TÜSİAD Başkanlığı için geçmişti. Ancak Dinçer, CarrefourSA gibi konularla ve grubun perakende işlerindeki çözülmemiş sorunlarıyla ilgilendiği için bu görevi kabul etmemişti. Dinçer, Yılmaz’ın istifasının ardından da isteksiz olduğunu dile getirdi. Ancak,sonunda Başkan oldu

Haluk Dinçer kariyerine 1985 yılında ABD’de General Motors Technical Center bünyesinde proje mühendisi olarak başladı.  1995 yılında Sabancı topluluğuna katılan Dinçer, bu tarihten itibaren otomotiv, gıda ve perakende sektörlerinde çeşitli üst düzey yöneticilik görevlerinde bulundu.

Haluk Dinçer, aynı zamanda, DEİK/Türk-Amerikan İş Konseyi Başkanı, American Turkish Council (Washington DC) ve American Turkish Society’de (New York) Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor.  

ESKİ BAŞKANA TEŞEKKÜR

Tüsiad, yeni Başkan ile ilgili duyuruyu yayınlarken eski Başkanına teşekkür etmeyi unutmadı. Açıklamada “Muharrem Yılmaz görevi süresince, Türkiye’de sivil toplumun güçlenmesi ve iş dünyasının örgütlü gelişimi için emsal teşkil edecek somut adımlar atmıştır. TÜSİAD olarak Muharrem Yılmaz’a vermiş olduğu hizmetlerinden dolayı teşekkürlerimizi sunarız” denildi.

Haluk Dinçer’in seçimi konusunda da “TÜSİAD Yönetim Kurulu tüzüğüne ve kurumsal kültürüne uygun olarak kendi içinde yaptığı seçim sonucunda, Yönetim Kurulu Başkanlığı’na, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk DİNÇER’i seçmiştir” duyurusu yapıldı.

realtime.wsj.com, 10.06.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.