Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > TÜİK'in enflasyon hesabı şaştı!

TÜİK'in enflasyon hesabı şaştı!

Merakla beklenen mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı.

Ancak Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) tüketici fiyat endeksinde fiyatı düşen ve artan gıdalar İstanbul Büyükşehir Belediyesi hal fiyatlarıyla karşılaştırıldığında çelişki dikkat çekiyor. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre sivri biber, taze fasulye, bezelye ve patlıcan ucuzladı. Hâlde ise düşüş bir yana bu ürünler zamlandı.

TÜİK, mayıs ayı enflasyon rakamlarını dün açıkladı. Rakamların piyasa beklentisinin altında kaldığı belirtilirken, enflasyon rakamının son iki yılın en yüksek seviyesine ulaştığı ortaya çıktı. Ancak enflasyon rakamı ile birlikte açıklanan üretici ve tüketici fiyat endeksinde fiyatı düşen ve artan gıdalar ile ilgili TÜİK ile hal fiyatları arasında bazı çelişkiler ortaya çıktı. Mesela Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı rakamlarda sivri biber, taze fasulye, bezelye ve patlıcan fiyatlarının önemli şekilde düştüğüne dikkat çekiliyor. Ancak bu gıdaların temin edildiği en önemli merkezlerden İstanbul Büyükşehir Belediyesi hal fiyatlarına bakıldığında fiyatlarda bu denli keskin düşüş olmadığı, hatta bazı ürünlerde düşüşün aksine fiyat artışı yaşandığı göze çarpıyor. Öte yandan TÜİK verilerinde elektrikli süpürgenin fiyatı yüzde 12, yumurtanın fiyatı yüzde 6, tavuk etinin fiyatı yüzde 5, televizyonun fiyatı yüzde 3’e yakın, çamaşır makinesinin fiyatı yüzde 2’ye yakın, dizel otomobillerin fiyatı yüzde 1 düştü. Hal fiyatlarına göre ortaya çıkan çelişkinin göz ardı edildiği TÜİK rakamlarında enflasyon, artışını mayısta da sürdürdü ve bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 9,66 arttı. Bu artışın ardından son 25 ayın en yüksek rakamı görülmüş oldu. Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,40, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 5,38 yükseldi. 12 aylık ortalamalara bakıldığında ise artış oranı yüzde 8,23 olarak hesaplandı.

Mayıs ayının zam şampiyonları ise sırasıyla kuru kayısı, fındık içi, yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar, at yarışı ve limon oldu. En çok ucuzlayan ürün ise sivri biber oldu. Bir önceki yılın aynı ayı baz alındığında ortaya çıkan enflasyon 25 ayın en yükseği olarak hesaplandı. Mayıs ayındaki fiyat değişimlerine bakıldığında aylık olarak en yüksek artış yüzde 9,19 ile giyim ve ayakkabı grubunda yaşandı. Ana harcama grupları itibarıyla 2014 yılı Mayıs ayında endekste yer alan gruplardan lokanta ve otellerde yüzde 1,11, eğitimde yüzde 0,99, sağlıkta yüzde 0,98, çeşitli mal ve hizmetlerde ise yüzde 0,49 artış yaşandı. Buna ek olarak mayıs ayında en fazla düşüş yüzde 1,35 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Bunu sırasıyla yüzde 0,50 ile ulaştırma, yüzde 0,16 ile ev eşyası, yüzde 0,15 ile alkollü içecekler ve tütün takip etti. Haberleşmede ise yüzde 0,11 düşüş yaşandı.

Yıllık en fazla artış ise yüzde 14,11 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yaşandı. TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu gıda ve alkolsüz içecekler grubunu, yüzde 13,11 ile ulaştırma, yüzde 12,99 ile lokanta ve oteller, yüzde 9,57 ile eğitim takip etti. Ev eşyası grubundaki artış ise yüzde 8,91 olarak hesaplandı. Aylık en yüksek artışın yaşandığı il yüzde 0,97 ile Ankara olurken, bir önceki yılın aralık ayına göre en yüksek artış yüzde 6,68 ile Balıkesir ve Çanakkale bölgesinde gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artışın yaşandığı bölge ise yüzde 11,12 ile yine Balıkesir ve Çanakkale bölgesi oldu. Mayıs 2014’te endekste kapsanan 432 maddeden; 61 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 279 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 92 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

 

Zaman, 04.06.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.