Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > İrtica Eylem Planı > Belgeye 'rutin dışı' uygulama

Belgeye 'rutin dışı' uygulama

Adli Tıp Kurumu, bu kez de Ergenekon savcılarına postayla gönderilen 'ıslak imzalı belge' yüzünden karıştı. Albay Çiçek imzalı 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı'ndaki imza 'orijinal' diyen Adli Tıp'ın, raporu teamüllere aykırı hazırladığı ortaya çıktı
 

Ergenekon savcılarına gönderilen ihbar mektubunun ekleri arasında yer alan 'ıslak imzalı' 'İrtica İle Mücadele Eylem Planı'nı inceleyerek imzanın Albay Dursun Çiçek'e ait olduğu yönünde karar veren Adli Tıp heyetinin oluşturulma biçimi, kurum içinde tepkilere yol açtı.
Heyette yer alan üç uzmandan ikisinin, kuruma mektup gelmeden bir hafta önce Kurum Başkanı tarafından görevlendirildiği öne sürülürken, belgeyi inceleyen uzmanların isimlerinin de teamül olan kura yöntemi yerine görevlendirmeyle belirlendiği kaydedildi.

ADLİ TIP'A GÖNDERİLDİ
İddiaya göre gelişmeler şöyle yaşandı:
Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz'e 12 gün önce, bir subay tarafından posta yoluyla gönderilen ihbar mektubunun ekleri arasında, daha önce fotokopisi ortaya çıkan 'İrtica İle Mücadele Eylem Planı' bulundu. Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek tarafından hazırladığı iddia edilen belge, savcılar tarafından incelemek üzere Adli Tıp Kurumu Başkanlığı Fizik İhtisas Dairesi'ne gönderildi. Burada yapılan inceleme sonunda belgenin 'ıslak imzalı' ve Dursun Çiçek'e  ait olduğu yönünde bir rapor hazırlanarak savcılığa gönderildi. Söz konusu belge ve rapor daha sonra Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na verildi.

İSİMLER BELİRLENDİ
Ancak bu belgenin Fizik İhtisas Dairesi'ndeki inceleme süreci Adli Tıp Kurumu'nda sıkıntı yarattı. İddialara göre bu belgeyi inceleyecek heyetin kura ile belirlemesi gerekiyordu. Teamül bu yöndeydi. Konunun önemine göre ya Genel Kurul üyelerinin tümü birlikte görev yapar ya da içlerinden isimler kurayla belirlenirdi. Fakat bu kez 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nı inceleyecek olan uzmanlar kura yerine direkt olarak kurum tarafından belirlendi. Bir profesör ve iki uzman doktordan oluşan heyet, yaptığı inceleme sonunda Türkiye'nin gündemine yeniden oturan 'Islak imza Albay Dursun Çiçek'e ait' kararını verdi.
Hazırlanan raporda Fizik İhtisas Dairesi Başkanı Prof. Dr. Bülent Üner, uzman doktorlar Hacı Mehmet Akın ve Lokman Başer'in imzası bulunuyor. Bu isimlerden ikisi Adli Tıp Kurumu'nda belge gelmeden bir hafta önce görevlendirilmiş. Prof. Dr. Bülent Üner, Uzman Doktor Çetin Seçkin'in yerine Fizik İhtisas Daire Başkanlığı görevine getirildi.
Raporda imzası bulunan diğer isim Uzman Doktor Hacı Mehmet Akın, Nevşehir Adli Tıp Kurumu Şube Müdürlüğü'nde uzman doktor olarak görev yaparken Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce tarafından ilk olarak Ankara Grup Başkanlığı'na atandı. Ancak daha önce bu görevden alınan Doktor Ahmet Hakan Dinç, İdare Mahkemesi'ne açtığı davayı kazanıp eski görevine geri döndü. Bu durumda boşta kalan Akın, Fizik İhtisas Dairesi'nde uzman olarak görevlendirildi.

ÇATLI İÇİN KURUL
AKŞAM'a konuşan bir Adli Tıp uzmanı şunları anlattı: 'Normalde bu belgeyi inceleyecek heyetin kurayla belirlenmesi gerekiyordu. İlk defa kura çekilmeden önceden isimler belirlendi. Abdullah Çatlı'nın üzerindeki Mehmet Özbay isimli kimlik de Adli Tıp'ta incelenmişti. Üzerinde Mehmet Ağar'ın imzası vardı. Genel Kurul toplandı ve bu imzayı inceleyerek 'Belgedeki imza Ağar'ın el ürünüdür' raporunu vermişti. Bu belge de günlerce konuşuldu. Bu belgede de aynı yöntem uygulanmalıydı' dedi. Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce ise AKŞAM'ın konuyla ilgili sorularını yanıtsız bıraktı.

Islak imza bilgisayarlara yüklenmeyecek
Ergenekon savcılarına gönderilen imzasız ihbar mektubunda da 'ıslak imza'yla ilgili bir ayrıntı dikkat çekti. İhbar mektubunun ekinde yer alan dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Hasan Iğsız imzalı 'Bilgi Güvenliği Tedbirleri' kapsamında 24 Haziran'da bir emir yayınlandığı ortaya çıktı. Bu emirde Iğsız, ıslak imzaların kopyalanmamasını istiyor.
İşte Org. Hasan Iğsız imzalı 24 Haziran 2009 tarihli emrin metni;
Bu emirde; 
- Evraklara güvenlik kontrol numaraları üç defa basılacak. Birincisi konu ve evrak numarasına gelecek, ikincisi metne, üçüncüsü ise imza yerine gelecek şekilde olacak.
- Bilgisayar ortamındaki yazışmalarda kesinlikle yazı bittikten sonra arz ederim, ad soyad, görev gibi ifadeler olmayacak.
- Hiçbir evrakta ıslak imza taranarak bilgisayara yüklenmeyecek, elektronik imzalı olarak gönderilecek.
- İnternette elektronik postalarda isim kullanılmayacak.
- Karargahlardaki internet bilgisayarları ve dizüstü bilgisayarlar sınırlandırılacak gibi ifadeler yer almıştır.

Akşam, 29.10.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.