Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Muhalefetin 'oylama' sevinci

Muhalefetin 'oylama' sevinci

TBMM Genel Kurulu’nda CHP grubunun, ’maden kanunu’ ile ilgili verdiği ve doğrudan gündeme alınması önerisi, muhalefet milletvekillerinin Genel Kurul’da sayı olarak daha çok olması nedeniyle kabul edildi. Muhalefet milletvekilleri bu karar sonrası birbirlerini ’çak’ yaparak kutladı.

 

TBMM Genel Kurulu, dün saat 15.00’da TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu Başkanlığı’nda toplandı. Gündem dışı konuşmaların ardından CHP, maden kanunu ve madencilerin sorunlarıyla ilgili kanun değişikliğinin komisyonda beklemeden doğrudan gündeme alınması için önerge verdi.

Önerge üzerinde yapılan görüşmelerin ardından oylamaya geçildi. CHP, MHP ve HDP’li milletvekilleri, önergenin doğrudan gündeme alınması için parmak kaldırarak 'Evet’ oyu kullandı. AK Partili milletvekilleri ise ’Hayır’ dedi. Ancak oylama sırasında muhalefet milletvekilleri daha fazla olunca önergenin doğrudan gündeme alınması kabul edildi.

AK Partili milletvekilleri ise kendi milletvekillerinin daha çok olduğunu belirterek TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu’ya tepki gösterdi. Mumcu ise kararı değiştirmedi ve yaşanan tartışmalar nedeniyle birleşime ara verdi. Muhalefet milletvekilleri ise Mumcu’yu ayakta alkışladı.

Grup önergesinin kabul edilmesi, CHP, MHP ve HDP’li milletvekillerinin yüzünü güldürdü. CHP’nin grup önerisine MHP ve HDP’de destek verirken, önerinin kabulünden sonra bazı milletvekilleri birbirlerine ’çak’ yaptı ve el sıkışarak birbirlerini kutladı.

Ak Parti'DEN TEPKİ
AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır, TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu'nun dün TBMM Genel Kurulu'ndaki tutumuna tepki göstererek, "TBMM, Başkanlık Divanı siyasi militanlık yapılacak yer değildir. Sayın Mumcu'nun Başkanlık Divanı'ndaki görevi, CHP'nin talep ve kararlarını yerine getirmek değildir" dedi.

Satır, "CHP'nin grup önerisinin dün TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesi ve sonrasında yaşanan tartışmalar" ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Kurum ve kuruluşların saygınlığının onları yönetenlerle birlikte başladığını, devam ettiğini ve sonuçlandığını belirten Satır, "Kurum ve kuruluşlar, tek başına münferit değil, yasaları gereği heyetler halinde yönetilirler. Bu yönetimin de hukuka, İçtüzük kurallarına uygun olması gerekir. İçtüzük de Meclis Başkanı, Meclis Başkanvekilleri, siyasi parti grup başkanlarının yetki ve görevleri açıkca belirtilmiştir. İçtüzük'te yazılı olan bu kuralların yanında, içtihat anlamına gelebilecek uygulamalar, teamüller ve siyasi nezaket kuralları da çok önemlidir" diye konuştu.

Satır, her milletvekilinin siyasi aidiyeti, fikri ve duruşunun olduğuna dikkati çekerek, "Ancak TBMM, Başkanlık Divanı siyasi militanlık yapılacak yer değildir. TBMM Başkanvekili Sayın Güldal Mumcu'nun Başkanlık Divanı'ndaki görevi, CHP'nin talep ve kararlarını yerine getirmek değildir. Hepimizin kendi görüş ve düşünceleri vardır ama bunu uygularken İçtüzük'e göre hareket etmek durumundayız" ifadelerini kullandı.

TBMM'deki her konuşma, hareket ve verilen her kararın İçtüzük'e, hukuka ve teamüllere uygun olması gerektiğini vurgulayan Satır, şöyle konuştu:

"Maalesef Sayın Güldal Mumcu'nun her yönetiminde İçtüzük'e, hukuka ve teamüllere uymayan, tek taraflı, ferdi kararları ile karşılaşıyoruz. Dün de bunun bir örneğini yaşadık. İçütüzük'te açık olmasına rağmen, TBMM Genel Kurulu'nda sayımızın fazla olmasına rağmen, Sayın Mumcu katip üyelerin uyarılarını dikkate almadan, Grup Başkanvekili olarak benim ve 20 milletvekili arkadaşımın itirazlarını dikkate almadan gözü kapalı şekilde bir karar vermiştir. Sayın Mumcu'nun tavrı ve tarzı ile ilgili itirazımız var.

Farklı uygulamalar ve yöntemler, TBMM'nin saygınlığına zarar getirmektedir ve bunun kabul etmek mümkün değildir. Dün bu kararı veren Sayın Mumcu, Genel Kurul'da hiç bir şekilde kabul edilemeyecek ahlaka mugayir kelimelerin konuşulmasına muvafakat etmiştir, bu konuda da kürsüdeki konuşmacıyı uyarmamıştır. HDP Şırnak Milletvekili Sayın Hasip Kaplan kürsüde konuşurken, toplumda kimsenin hoş karşılayamayacağı ifade kullanmıştır ve Sayın Mumcu da konuşmayıcı uyarmamıştır. Bu konuda hassasiyet göstermeyen Mumcu, AK Parti ile ilgili konuda tek taraflı bir irade beyanıyla karar vermiştir. Mumcu'nun görevini yeterince özenli yapmadığı kanaatindeyim. Yasalara, İçtüzük'e ve siyasi nezakete uygun olmayan bu davranışlarından dolayı kendisini dikkate davet ediyorum."

Satır, dünkü bu tablonun, Meclis'teki zaman israfına çözüm getirecek olan İçtüzük değişikliğinin bir an önce gündeme alınması gerektiğini ortaya koyduğunu vurgulayak, "Meclis'teki bir saatlik çalışmanın bütçeye maliyetine ilişkin geçmişte yapılmış bir çalışma var. Meclisin çalışma saatinin artması demek, Türkiye Cumhuriyeti'nin Hazinesine ve bütçesine yüktür. TBMM Genel Kurulu'ndaki bütün bu yoklamalar, açılmalar, kapanmalar, kavgalar hem zaman kaybına hem milletvekillerinin sinirlerinin yıpranmasına hem de bütçeye ek yük gelmesine neden olmaktadır" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Satır, Meclis Başkanvekili Mumcu'nun İçtüzük ve teamüllere aykırı tavır ve davranışları ile ilgili itirazları, örnekleriyle birlikte TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e sunacaklarını bildirdi.

 

Hürriyet, 28.05.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.