Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Paul Krugman'dan enflasyon hedeflerine sert eleştiri

Nobelli ekonomistten deflasyon uyarısı
Nobel ödüllü ABD'lı ekonomist Paul Krugman, Euro Bölgesi’nin Japonya benzeri deflasyona “uyurgezer” bir şekilde girebileceğini söyledi.

Euro Bölgesi’ne yönelik deflasyon uyarılarına bir yenisi eklendi.

Nobel ödüllü Ekonomist Paul Krugman, Euro Bölgesi'nin Japonya benzeri bir deflasyon sarmalına “uyurgezer” bir şekilde adım atabileceği uyarısında bulundu.

Portekiz'de düzenlenen Avrupa Merkez Bankası (AMB) Forumu'nda konuşan Krugman, bankanın bölge ekonomisi sürekli bir durgunluk haline girerken harekete geçmeme riski taşıdığını söyledi.

KENDİNİZİ İNANDIRMAK KOLAY

“Ortada bir sorun olmadığına kendinizi inandırmak kolay olabilir” diyen Krugman, ABD’de ve Euro Bölgesi’nde “patlayıcı” nitelikte aşağı yönlü hareketler görülmemesinin bunda etkili olduğunu ifade etti.

Krugman, "Ancak hatırlanması gereken, patlayıcı nitelikte aşağı yönlü hareketlerin Japonya'da da görülmemiş olduğu. Ancak buna rağmen Japonya'da kalıcı deflasyon sorunu olduğunu düşünüyoruz" dedi.

cnbce.com, 28.05.2014

Paul Krugman'dan enflasyon hedeflerine sert eleştiri

Dünyanın önde gelen merkez bankalarının birçoğunun yıllık enflasyon hedefi yüzde 2 civarında.

Princeton ekonomisti Paul Krugman ise bu oranın çok düşük olduğunu düşünüyor ve bu düşüncesini enflasyon hedefini yüzde 2'nin hemen altı olarak belirleyen Avrupa Merkez Bankası'na (ECB) da taşıdı.

Krugman, ECB'nin Sintra, Portekiz'de düzenlediği iki günlük konferansta yüzde 2'lik enflasyon hedefini eleştirdi.

Temel argümanlardan biri faiz oranlarının sıfıra yakın olduğu durumlarda gerileyen enflasyonun reel faiz oranlarını yükselttiği ve bunun da talebi baskı altına aldığıdır. Euro Bölgesi için konuyu değerlendiren Krugman, enflasyonun aşırı derecede düşük olmasının Güney Avrupa ve İrlanda için ekonomilerini dengelemeyi zorlaştırdığını söyledi. Bu durumun kısmen özel sektörde ücretlerin düşürülmesinin zor olmasından kaynaklandığını savunan Krugman bunu başaran tek ülkenin Yunanistan olduğuna dikkat çekti.

Politika yapıcıların giderek kanaatkar hale gelebileceğinden endişe ettiğini söyleyen ünlü ekonomist, ekonomilerin 1930'larda görülen bir deflasyon tuzağında olduklarına ilişkin kanıt olmaması nedeniyle yetkililerin enflasyonun aşırı derecede düşük olmasının zararlı etkilerini gözardı ediyor olabileceklerini belirtti.

Tüm ekonomilerin Japonya'nın 1990'larda yaşadığıklarına benzer gelişmelerle karşı karşıya olduğunu söyleyen Krugman dinleyiciler arasında bulunan ECB Başkanı Draghi'yi kastederek, "Mario'nun bu 'kendinden memnun olma tuzağına' düştünü sanmıyorum ama böyle bir durum söz konusu," diye konuştu.

Krugman, "Yalnızca 1930'lu yıllarda görülen deflasyon tarzı bir durumla karşılaştığınızda bir şeyler yapmak mecburiyeti hissediyorsanız enflasyonun çok düşük olması nedeniyle sürekli baskı altında olan bir ekonomiye sahip olursunuz," değerlendirmesinde bulundu.

Dinleyiciler arasında yer alan bir diğer isim olan St. Louis Fed Başkanı James Bullard ise mevcut enflasyon hedeflerini savunarak hedeflerin güvenilirliği etkilediğini ve hedeflerini tutturabilmenin merkez bankaları için çok önemli olduğunu söyledi.

ECB'nin daha yüksek bir enflasyon hedefini tutturabilmesi elbette ki tartışmalı bir konu. Euro Bölgesi'nde yüzde 0,7 olan yıllık enflasyon ECB'nin mevcut hedefinin oldukça altında. Yüzde 2'lik hedefi tutturabilmek için bile çaba harcanması gerekiyor.

ECB'nin, Krugman'ın enflasyon hedefleri hakkında konuşmasını sağlayarak sinyal gönderdiğinin düşünülmesi ihtimaline panelin yöneticisi olan ECB baş ekonomisti Peter Praet 'Paul tamamen kendi fikirlerini söyledi,' diyerek açıklama getirdi.

wsj.com.tr, 28.05.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.