Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Türkler gençken tasarrufu sevmiyor yaşlanınca da pişman oluyor

Türkler gençken tasarrufu sevmiyor yaşlanınca da pişman oluyor

Aviva’nın İngiltere ve Türkiye’de yaptığı ‘Emeklilik öncesi tasarruf bilinci ve emeklilik döneminde refah koşulları’ pazar araştırması Türklerin tasarruf yapmayı sevmediği ancak emekli olduktan sonra pişman olduğunu ortaya koydu.

Türkiye’nin 12 ilinde 821 kişiyle yapılan araştırmada Türklerin yüzde 38’inin hayatında hiç tasarruf yapmadığı, emeklilerin ise yüzde 89’unun tasarruf yapmadığı için pişman olduğu sonucu çıktı. Sonuçları basına açıklayan Avivasa Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Meral Eredenk Kurdaş, “Türkiye’de yaptığımız araştırma sonucunda gördük ki çalışanlar hayata daha pozitif bakarken emekliler daha negatif bakıyor. Bireyler, aktif çalışma yaşamını bıraktığı andan itibaren çalışırken elde ettikleri geliri dengeleyecek bir hazırlık yapmadıkları takdirde ortalama refah seviyesinde hızlı bir düşüş yaşıyor. Bu nedenle emeklilik dönemlerinde hayata daha hazırlıksız yakalanıyor ve haliyle daha mutsuz oluyorlar. İngiltere’de yaşamak ile Türkiye’de yaşamak arasındaki fark, bu araştırmayla ortaya çıkıyor.” dedi. Meral Eredenk Kurdaş, tasarrufun önemine değinerek, “Emeklilik dönemindeki bu açığa ancak Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ilaç olabilir.” diye konuştu.

 

Türk insanının emekli olmalarına ortalama 11 yıl kala tasarruf yapmaya başladıklarını belirten Kurdaş, emeklilerin yüzde 70’inin tasarruf alışkanlığının hiç olmadığını vurguladı. Diğer taraftan emeklilik yaşının 65’e çıkarılmasına rağmen Türk insanının kafasında hâlâ erken yaşta emeklilik yatıyor. Araştırmaya katılanlar arasında kadınlar 46, erkekler 52 yaşında emekli olmak istiyor. Hatta katılımcıların yüzde 5’i 35’inde emekli olmayı hayal ediyor.

Türklerin kısa vadede en korktuğu şeyin yüzde 47 ile hayat pahalılığı (enflasyon) olduğunu belirten üst yönetici, bunun İngiltere’de ise yüzde 78’le ilk sırada yer almasını “Bunu Türklerdeki bize bir şey olmaz mantığına bağlayabiliriz.” değerlendirmesinde bulundu. Pahalılığı yüzde 42 ile sağlık sorunları ve yüzde 31 ile yaşam standardı düşmesi Türklerdeki diğer korkular. Emekli olunca refah düzeyinin düşmesi nedeniyle emekliler, 4 yıldan 9 yıla varan süreyle mevcut şartlarını korumak için çalışıyor. Yeni emeklilerin yüzde 43’ü, uzun süre önce emekli olanların ise yüzde 27’si çalışmaya devam ediyor.

EMEKLİ, 3 KAT FAZLA GELİR İSTİYOR

Emekli maaşlarının kendilerine yetmediğini söyleyen emekli, mevcut gelirinin ortalama 3 katını aldığı takdirde rahat geçinebileceğini söylüyor. Ortalama geliri 1.964 lira olan 5 bin 311 lira, ortalama geliri 1.511 lira olan 5 bin 500 lira ve ortalama geliri 1.216 lira olan emekli ise 3 bin 847 lira gelirle geçinebileceğini belirtiyor. Türkiye’de hanehalkı geliri ortalama 2 bin 157 lira, İngiltere’de ise bu rakam 4 bin 218 liraya ulaşıyor.

Zaman, 27.05.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.