Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > TKİ’nin 667 bin ton kömürü kayıp

TKİ’nin 667 bin ton kömürü kayıp

Sayıştay, Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) bağlı Güney Ege Linyit İşlet-meleri’nin stoklarında 667 bin ton kömürün eksik çıktığını tespit etti.

 

Kanunun kabul ettiği gider olmadığından TKİ, 6,8 milyon lira maliyeti bulunan kayıp kömür için 1,3 milyon lira da vergi ödedi. Sayıştay; kaybın sebebiyle ilgili eksik ölçüm, taşların düşülmemesi ve kömürün tozlaşması gerekçelerini gerçekçi bulmadı.

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu, ruhsat sahibi olduğu Soma Kömür İşletmeleri AŞ’nin üretim yaptığı Soma Eynez kömür maden sahasında 13 Mayıs’ta yaşanan kazayla gündeme geldi. 301 madencinin şehit olduğu kaza sonrası, madenin yeterli denetlenip denetlenmediği tartışma konusu oldu. Tartışmalarda üretimi Soma Kömür AŞ yapmasına karşın, ruhsat sahibi Enerji Bakanlığı-TKİ olması sebebiyle denetimlerden bu kurumlar sorumlu tutuldu. Stoklarda kömürün eksik çıkması, TKİ iç denetimini de tartışma konusu yaptı. Sayıştay, TKİ’ye bağlı Sınırlı Sorumlu Güney Ege Linyitleri İşletmesi Müessesesi’ni inceledi. İnceleme sonucunda Sayıştay, müessesenin Yeniköy Linyitleri İşletmesi satılabilir kömür stoklarında yapılan sayımlarda noksanlık belirledi. Sayıştay raporuna göre İşletme Müdürlüğü, Müessese Müdürlüğü’ne 18 Şubat 2013 tarihinde yazdığı yazıda “Kayıtlarla karşılaştırıldığında 667 bin 66,20 ton noksanlık olduğu görülmüş ve bu noksanlığın stok maliyet bedeli ile değerlendirildiğinde 6 milyon 842 bin 254,49 TL tutarında olduğu tespit edilmiştir. Sayım sonucu ortaya çıkan mamul stok noksanlığının, maliyet bedeline göre belirlenen tutarı, sayım ve teselsüm noksanları hesabına alınmıştır.” denildi. Yazıda, noksanlığın kesin sebebi bilinmediğinden söz konusu 6 milyon 842 bin 254,49 TL’nin karşılık ayrılarak gider kaydedilmesi için gerekli komite kararı alınarak Yönetim Kurulu’na sunulması talep edildi. Sayıştay raporunda, genel müdürlüğün müessese müdürlüğünden gelen talebin uygun bulunarak kabul edildiği ve 6,8 milyon lira karşılık ayrıldığı bilgisine yer veriliyor. Ayrıca, vergi kanunları açısından kanunen kabul edilmeyen gider olduğundan kayıp kömür tutarı karşılığı 1 milyon 368 bin lira Kurumlar Vergisi de ödendi.

Stoklarda tespit edilemeyen 667 bin ton kömürün kurumlar tespiti için müessese müdürlüğünün talebi üzerine genel müdürlük oluruyla Şubat 2013’te komisyon kurdu. Komisyon 28-29 Şubat 2013’te yaptığı inceleme ve değerlendirmesinde ‘İşletme kayıtlarının incelendiğinde 667 bin 66,20 ton stok açığının bulunduğunu; bunun 259,9 bin tonunun zayiat olarak düşülebileceği, geri kalan 407,1 ton açığın da taş zayiatı, kömür nakillerinde tonaj hataları ve tozlaşan kömürlerin olumsuz hava koşullarında kayba uğrayabileceği’ komisyon görüşü olarak sunuldu. Ancak Sayıştay, komisyonun tespitlerini gerçekçi bulmadı: “İki günlük bir çalışma ile bir yıl içinde oluşan 667 bin ton gibi büyük bir stok noksanının nedeni bulunamaz. Ayrıca komisyonun varsayımlara dayalı nedenleri kabul edilemez.” “Geçmiş yıllarda böyle bir stok eksiği yoktur.” denilen Sayıştay raporunda, genel müdürlüğün daha önce de bağlı birimlerine ‘Stokların titizlikle sayılması ve belirlenmesi için talimat’ verdiğine dikkat çekiliyor. Sayıştay, ‘geçmiş yıllara bakarak stok eksiğinin tespit edilmesi, stok açığına neden olan personelin sorumluluklarının tayini ve 2013 yılı için gerçek stok tespiti açığının yapılmasını’ istedi.

 

Zaman, 25.05.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.