Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Ölüm kazaları normal değil

Ölüm kazaları normal değil

Çinli maden mühendisi Wen Long Yu, yaşanan maden kazalarını yorumladı.

AMASRA’da 6 yıl önce açılan taşkömürü ocaklarını işleten Hattat Enerji’nin genel müdürü Selim Şenkal, “Soma’daki gibi bir kaza burada olmaz. Türkiye’nin en güvenli madeni olacak şekilde altyapı kuruyoruz” dedi. Çinli mühendis Wen Long Yu ise ölümün bu mesleğin doğasında olmadığını ifade etti.

HATTAT Enerji ve Maden Ticaret A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Dr. Selim Şenkal, Amasra’da 6 yıl önce açılan ve altyapı çalışmaları devam eden taşkömürü ocakları için iddialı konuşuyor: “Soma’daki gibi bir kaza burada olmaz. İstesek hemen kömür üretebilirdik. TTK da çok bastırıyor çabuk üretin diye ama bu risk olurdu. Onlara da anlattık. Riski minimumda tutarak üretim yapmak istiyoruz. Üretim seneye başlayacak.”
Hema Enerji’nin Amasra’da üç kuyusu var: Gömü, Amasra, Kazpınarı. Biz Gömü’deki kuyusuna giriyoruz. Başmühendis Eren Soyer, kuyuların her birinin çapının 8 metre olduğunu vurguluyor. Başlangıçta 5, sonrasında yılda 10 milyon ton kömür üretimi için her şey milimetrik hesaplanmış. Galeri yerin 700 metre altında. Soyer şöyle devam ediyor:

KÖMÜR KIZIŞMASI

“Bu beton duvarla kömür arasındaki kalınlık 30 cm. Burada kömür kızışması diye bir şey olmaz. Bu kuyuyla Amasra kuyusunu geçen hafta alttan birleştirdik, hem de hatasız. Sadece iki kuyunun birleşmesi için 4.5 km galeri kazıldı. Bu mesafenin tümü bu şekilde beton tahkimat, bir tek ağaç bulamazsınız. Sadece kuyuyu büyük açmanız yetmiyor, havalandırma için galerilerin de kesitlerinin büyük olması gerekiyor. Bu kapsamda bizim kesitlerimiz B24. Yılda 10 milyon ton kömür üreteceğim diyorsanız, çıkacak metanı absorbe edecek hava için galeri kesitlerinizi de büyük yapmak zorundasınız. ”
Ucuz işgücü maliyetiyle bilinen Çinliler aylık 10 bin Yuan (3 bin 500-4 bin lira) civarında ücret alıyor. Ülkelerinde aldıkları ücret bunun yarısı. Peki ölümlü iş kazalarının yoğun olması nedeniyle burada çalışmaktan kaygı duyuyorlar mı? Bu soruyu proje Müdürü ve 30 yıllık madenci Wen Long Yu, “Madencilikte ayak, bacak kırmak, çarpmak gibi olaylar normaldir. Ölüm kazalarına kesinlikle normal bakmıyoruz. Ölümün bir şekilde önlenebileceğini düşünüyoruz. Çin’de çalıştığım sürece 30 yılda bir ölümlü kaza gördüm, o da düşmeydi” şeklinde yanıtlıyor.

Çinliler geldi robotlar yolda

ŞİRKET bir yıl sonra başlayacağı üretim için, tam mekanize (yani robotlarla) yöntem hedefliyor. Bunun da derin madencilik dedikleri taşkömürü üretiminde ilk olacağı belirtiliyor. Geçen hafta Çin’de yılda 100 milyon ton kömür üreten bir firmayla üretim anlaşması yapılmış. Tam teçhizatlı her biri 250’şer metre uzunluğunda beş mekanize ayak sistemi için imzalar atılmış. Anlatıldığı kadarıyla en büyük sıkıntı her biri neredeyse 30 ton ağırlığında olan mekanize ünitelerin yerin 700 metre altına indirilmesi ve yatayda 3.5-4 km ilerletilmesi. Önümüzdeki 50-100 yıllık projeksiyon gözetilerek hesaplamalar yapıldığını anlatan Soyer, “Artık kömürün kokusu geldi” diyor. Madende 800 kişi çalışıyor. 145’i Çinli. İşin Çinliler’e ihale edilmesinin nedenini Mehmet Hattat, “Çinliler bu işi iyi biliyor” diye açıklamıştı. Şenkal ise “Çin madenciliğini gördüm; ciddi modernize olmuş. Son yıllarda kazalar inanılmaz düştü. Çinli ne yaptı; eski riskli ocaklarının hepsini kapattı, barajladı” diyor.

 

Hürriyet, 25.05.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.