Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Bozdağ: Kimsenin endişesi olmasın

Bozdağ: Kimsenin endişesi olmasın

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Soma soruşturmasının üzerinin örtülmesi asla söz konusu değildir. Hukuk işleyecektir. Kimsenin bir endişesi olmamalıdır" dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin, Soma'daki facia ile ilgili devam eden soruşturma konusundaki sorularını yanıtladı.

Bozdağ, Soma faciası ile soruşturmanın kapatılması ve üzerinin örtülmesinin asla söz konusu olmadığını, hukukun işleyeceğini belirterek, "İhmali ve kusuru olanlar, hukukun öngördüğü ceza neyse mahkeme kararı doğrultusunda onu göreceklerdir. Kimsenin bir endişesi olmamalıdır" dedi.

"Yasaların, doğrudan maden sahibinin suçlanmasına ya da sorumlu görünmesine izin vermediği yönünde haberler olduğunun” anımsatılması üzerine, Bozdağ, şöyle konuştu:

 

“Yasalarımızda maden faciası ya da başka bir facia olduğunda, kaza olduğunda… Bu kazada ihmal ve kusuru olanlarla ilgili uygulanacak hükümler var. Bu hükümler de gayet net ve açık hükümler. Tartışılabilir ama hükümler çok net. Dolayısıyla işletme sahiplerinin veya orada görev yapanların sorumluluklarını düzenleyen hükümler diğer mevzuat içinde de var. Ama ceza mevzuatı bakımından baktığınızda yasamızda gerekli hükümler var. Şu anda Soma’da adli tahkikat başlamış durumunda. Esasında kazanın olduğu ilk gün adli tahkikat başladı. HSYK oradaki olayın vehameti nedeniyle 28 civarında savcı görevlendirdi. Adli Tıp Kurumu Başkanı, başka yerlerden adli tıp kurumu uzmanlarını oraya götürmek suretiyle çalışmalar yaptı. Bu çalışmalar bir yandan tespit çalışmasıdır ama öte yandan da soruşturmanın da bir parçasıdır.

Şu anda adli soruşturma devam ediyor, gözaltılar var, tutuklamalar var, bilirkişi incelemesi var. Bu süreç içerisinde adli soruşturma bakımından toplanması gereken deliller, incelenmesi gereken hususlar var. Bunların hepsi incelendikten sonra iddianame ve yargılama olacaktır. Adli tahkikat ve yargılama sürecini hep beraber takip ediyoruz. Zaten milletimiz de görecektir. Şundan kimse endişe etmesin. Bu soruşturmanın kapatılması, üzerinin örtülmesi asla sözkonusu değildir. Hukuk işleyecektir. İhmali ve kusuru olanlar, hukukun öngördüğü ceza neyse mahkeme kararı doğrultusunda onu göreceklerdir. Kimsenin bir endişesi olmamalıdır."

Bozdağ, bir gazetecinin, "(Taksirli adam öldürme değil) diye tartışma var. Hukukçular 'taksirli adam öldürmenin‘ değiştirilmesi gerektiğini söylüyor" sözleri üzerine, "Neresini değiştirmek gerekiyormuş?" sorusunu sordu.

Gazetecinin, "Kasten adam öldürme..." demesi üzerine Bozdağ, "Kasten adam öldürme suçu da var zaten hukukumuzda. İki tane o konuda düzenleme var. Birisi taksirle, birisi de ihmali bir davranışla ölümün meydana gelmesi halini düzenleyen iki tane ayrı düzenleme var. Kasten öldürmeye ilişkin düzenleme var. Taksirin içerisinde bilinçli taksir var. Kastın içinde de olası kast var. Dolayısıyla bizim hukukumuzda şu anda bir boşluk bulunmamaktadır, bir eksiklik de yoktur. Bilinçli taksir, olası kast, kast ve taksir bir bütün olarak değerlendirildiğinde, ihmali davranışla ölüme sebebiyet verme ve taksirle ölüme neden olma suçları bir bütün halinde değerlendirildiğinde, ortada bir hukuki boşluk olmadığı görülecektir. Gazetelerden veya televizyonlardan yapılan yorumlar üzerinden değil de ceza mevzuatı üzerinden değerlendirildiğinde bir eksiklik olmadığı görülecektir" diye konuştu.

AİLE BAKANI'NDAN AÇIKLAMA
Bu arada Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'dan da bir açıklama geldi.

İslam, Soma'daki faciada yaşamını yitirenlerin sivil şehit sayılması için çalışma yaptıklarını belirterek, "Biz çalışmamızı yarına kadar tamamlarız ve Bakanlar Kurulu'nda konuşulur" dedi.

Çalışmada geçmişteki maden kazalarında ölenler için de bir şey olup olmayacağı yönündeki soru üzerine İslam, bütün bunları Bakanlar Kurulu'nda konuşacaklarını ifade ederek, bakanlık olarak her ihtimale karşı neler yapabileceğine dair geniş kapsamlı bir çalışma yaptıklarını söyledi.

"Nasıl bir tanımla olacak " sorusu üzerine İslam, mevcut yasalarda da herhangi bir tanım bulunmadığına dikkati çekerek, "Yani biz 'şehit' diyoruz vazife malüllerine ve öyle kabul ediyoruz. Ama yasalarımızda şehitliğin tanımı hiç yok. Dolayısıyla da bu tabirleri yasada kullanmıyoruz, 'vazife malülü' diyoruz. Ama bazı vazife malüllerini, şehitlik kapsamı içerisinde hakları bakımından değerlendiriyoruz ve onlara bu hakları veriyoruz" diye konuştu.

"Yarın Bakanlar Kurulu'nda gündeme taşıyacak mısınız?" sorusuna İslam, "Evet yarın konuşacağız" yanıtını verdi.

Bakan İslam, "Peki şehitlik kavramı üzerinden mi yola çıktınız " sorusu üzearine şunları kaydetti:

"Şehitlik kavramıyasayla tanımlanmış bir kavram değil. Yasalar üzerinden devam edeceğimiz için o çok sonraki bir iş. Bizim bunu daha sonra bakanlık olarak belki yapmamız ve düzenlememiz gerekir. Ama şu acil ortamda düşündüğümüz bir şey değil. Şu andaki yasaların kullandığı kelimeleri ve terimleri kullanarak bir düzenleme yapacağız. Yani bunun hiçbir önemi yok. Hani 'şehit' kelimesi kullanılıyor mu, kullanılmıyor mu Bu çok önemli bir şey değil. Önemli olan sosyal hakları, özlük hakları hangi kapsamda değerlendiriliyor."

İslam, gazetecilerin, "Öngörülen hakların" neler olacağına ilişkin soruları üzerine, "Sivil şehit hakları. Evet oraya atıf olacak" karşılığını verdi.

"Bu çalışmayı yaparken sadece Soma ile nasıl sınırlı tutulacak ya da sınırlıtutmayacak mısınız " sorusu üzerine İslam, çeşitli senaryolar üzerinde çalıştıklarını vurguladı.

"Mutlaka bir yasal değişiklik mi gerekiyor " sorusuna İslam, "Yasal değişiklik olmadan bu hakları vermek mümkün değil. Biz çalışmamızı tamamlarız yarına kadar ve Bakanlar Kurulu'nda konuşulur. Biz bakanlık olarak kendi çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. Biz 3 gündür bunun üzerine çalışıyoruz. Hangi senaryolar uygulanırsa hangi haklar verilir" yanıtını verdi.

 

ntvmsnbc.com, 20.05.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.