Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > O madenciye paravan suçlaması

O madenciye paravan suçlaması

Soma’daki madeninin sahibi Alp Gürkan’a, Korkmaz Yiğit’in TMSF’den mal kaçırmasına yardım ettiği gerekçesiyle kamu davası açıldığı anlaşıldı

Yüzlerce işçiye mezar olan Soma’daki madenin sahibi Alp Gürkan’ın nitelikli dolandırıcılık ve hileli iflasla da suçlandığı ortaya çıktı. Gürkan, 17 Haziran’da başlayacak davada 7 ila 21 yıla kadar hapisle yargılanacak. TMSF ve Maliye Bakanlığı’nın hakkında dolandırıcılık suçlamaları olan birinin AKP döneminde devletten 70 milyar liralık iş alması ise dikkat çekiyor.

Maden faciasının yaşandığı ilk üç gün başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “ölüm madenciliğin fıtratında var” gibi sözleriyle sorumluluğun dışında bırakılmak istenen, yandaş medya tarafından örnek madenci olarak gösterilen Alp Gürkan hakkında yürümekte olan bir dolandırıcılık davası olduğu ortaya çıktı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava; iş adamı Doğan Kasadolu’nun Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) yaptığı başvuru ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın savcılığa yaptığı suç duyurusu üzerine açıldı. TMSF’nin de geçen hafta müdahil olduğu dava, Korkmaz Yiğit’in TMSF’ye olan borçlarını ödememek için gayrimenkullerini başkalarının üzerinde göstermesi suçlaması üzerine kurulu. İddianameye göre; hileli iflas yapan Yiğit, Bodrum’daki villa ve İstanbul’da bulunan yüzlerce dönüm arazinin sahibi olmasına karşın, tapuda bu arsaları başkalarının üzerine gösterdi.


Soma Holding’in sahibi Alp Gürkan da Yiğit’in mal kaçırmasına aracılık etmekle suçlanıyor. Gürkan’ın, Yiğit’in adamı olduğu iddia edilen sanık Mehmet Erdoğan’dan çeşitli tarihlerde arsa satın aldığı belirtiliyor. Söz konusu usulsüz arsa satışlarının Gürkan’ın Türkiye Kömür İşletmeleri’nden ihale almaya başladığı 2005 yılına denk gelmesi de dikkat çekiyor.


O ZAMAN DA KUSUR ONDA DEĞİLMİŞ
Alp Gürkan, hakkındaki suçlamalarla ilgil olarak geçtiğimiz yıl 15 Ağustos’ta savcılığa verdiği ifadede hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini, paraları avukatı aracılığıyla ödediğini ve dekont veya belge almadığını ileri sürdü. Savcılığın tanık olarak dinlediği isimlerden Numan Bandırma ise, 8 yılı aşkın bir süreden Yiğit’in gayrimenkullerinin satışına aracılık ettiğini belirterek üç isme yapılan satışların hileli olduğunu öne sürdü. Bandırma ifadesinde özetle şunları söyledi: “Firdevs Erentuğ, Alp Gürkan ve Kemal Gülman gerçekte bu gayrimenkulleri satın almadı. Herhangi bir ödeme yapmadılar... Satışı ve devri yapılan tüm gayrimenkullerin gerçek sahibi Korkmaz Yiğit.”

YİĞİT’İ DE TANIMIYORMUŞ
AKP döneminde devletten 70 milyarlık liralık iş almasına karşın Soma faciasının ardından Recep Tayyip Erdoğan’ı ilk kez gördüğünü ve tanımadığını söyleyen Gürkan, aynı sözleri Korkmaz Yiğit için de söylemiş. Mahkeme tarafından kabul edilen, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma, kurulan örgüte üye olma, hileli iflas, tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı, 6183 Amme Alacakları Usulü Hakkındaki Kanunun 110. Maddesi’ne muhalefet” gibi suçlamaların yer aldığı 30 sayfalık iddianameye göre Gürkan, suçlamaya konu gayrimenkulleri ileride değer kazanacağını düşünerek avukatının tavsiyesi üzerine aldığını, şüphelileri tanımadığını söylemiş.


7 YILDAN 21 YILA KADAR
12. Ağırı Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan davanın 17 sanığı arasında Korkmaz Yiğit, Yiğit’in oğulları Kahraman ve Mert Yiğit, amcaları Gürbüz Yiğit, iş kadını Sema Cıngıllıoğlu, işadamı Kemal Gülman oğlu Lemi Gülman, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, Metal Yapı’nın sahibi Ömer Saçaklıoğlu, Garanti Koza İnşaat A.Ş.’nin müdür yardımcısı Kemal Kömür gibi isimler bulunuyor. Sanıklar 7 ile 21 yıl arasında değişen sürelerde hapis istemi ile yargılanacak.

BABAM BORÇLARI İÇİN İNTİHAR ETTİ’
Alp Gürkan’ın sanıkları arasında yer aldığı dolandırıcılık davasında mağdur olarak iki isim bulunuyor. Haziran 2008’de intihar eden ve Banker Kastelli olarak bilinen Abidin Cevher Özden’in oğlu Süleyman Cemil Bahadır ve Doğan Kasadolu mağdur sıfatıyla ifade verdi. Bahadır, 2012’de Mali Şube Polisi’ne verdiği ifadede, babasının piyasaya olan borçları nedeni ile intihar ettiğini söyledi. Bahadır, Korkmaz Yiğit’in babasına 7.5 milyon lira borcu olduğunu, bu borcun ödenmediğini öne sürdü. Bahadır, Yiğit’in mal kaçırdığına dair TMSF dâhil birçok ilgili kuruma başvuruda bulunduğunu anlattı.

 

Taraf, 18.05.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.