Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Yolsuzluk komisyonu gizli ve tam yetkili

Yolsuzluk komisyonu gizli ve tam yetkili
Meclis Genel Kurulu’nda haklarında yolsuzluk fezlekesi düzenlenen AKP'li dört eski bakan için tek bir soruşturma komisyon kurulmasına karar verilmesinin ardından partiler bu hafta içinde görev alacak vekillerin isimlerini bildirecek. Kamu kurum ve kuruluşlarından her türlü belge talep etme konusunda tam yetkili kılınan komisyonun çalışmaları gizli olacak. Komisyon üyesi olmayan milletvekilleri çalışmaları izleyemeyecek

AKP’li dört bakan hakkında kurulan yolsuzlukları araştırma komisyonu üyeleri bu hafta içinde netleşecek. Genel Kurul’da kura çekimi ve isimlerin okunmasıyla birlikte 9’u AKP’den 4’ü CHP, biri MHP ve biri de BDP’den olmak üzere 15 milletvekilinden oluşacak komisyon çalışmasına başlayacak.İsimlerin belirlenmesiyle birlikte komisyon başkan, başkanvekili, sözcü ve katip seçimi yapacak.

ÜYE OLMAYAN VEKİL İZLEYEMEYECEK
Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununa göre hâkimlerin davaya bakmasına veya karara katılmasına engel oluşturacak durumlarda bulunan, Meclis soruşturması önergesini veren veya daha önce Meclis’te veya başka bir platformda görüş açıklamış vekil komisyonda görev yapamayacak. Aynı hüküm, Komisyonda görevli memur ve raportörler ile stenograf için de uygulanacak. Komisyonun çalışmaları gizli olacak. Soruşturma komisyonuna üye olmayan milletvekili katılamayacak. Çalışmaya başlamasından sonra iki ay içinde rapor hazırlanacak ancak istenirse iki aylık ek süre verilebilecek.

GEREKLİ GÖRDÜĞÜ BELGEYE EL KOYABİLECEK
Soruşturma komisyonu kamu kurumları veya özel kuruluşlardan konu ile ilgili belge bilgi isteyebilecek. Gerekli gördüğü belgeye el koyabilecek. Bakanları, tanıkları dinleyebilecek. Komisyon adli mercilerden de yardım isteyebilecek. Hakkında soruşturma açılmasına karar verilen Zafer Çağlayan, Erdoğan Bayraktar, Egemen Bağış ve Muammer Güler’in savunmaları alınacak. Çalışma sona erdiğinde hazırlanacak rapor ilgili Bakanlara ve milletvekillerine dağıtılacak. Üzerinde yapılacak görüşmenin ardından ise rapor Genel Kurulca gizli oyla karara bağlanacak. Yüce Divana sevk kararı ancak üye tamsayısının salt çoğunluğu ile alınacak.

Taraf, 12.05.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.