Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Avrupa, gençlerine iş arıyor

Avrupa, gençlerine iş arıyor

İstihdam konusunda zorluk çeken Euro Bölgesi ülkeleri genç vatandaşlarına iş bulabilmek için yardım programlarını yeniden canlandırmaya çalışıyor. Gençlerin uzun süre işsiz kalması Avrupa'nın uzun vadede ekonomik büyüme potansiyelini de tehdit ediyor.

Avrupa Birliği liderleri hali hazırda devam eden programlara ilave olarak 6 milyar euro daha harcamayı ve genç işsizlikten en çok etkilenen bölgelere yardımcı olmayı planlıyor. Programlar 25 yaş altındaki herkese okulu bitirmesinin veya işsiz kalmasının ardından 4 ay içerisinde 4 seçenekten birisini sunuyor; bir başka iş, daha fazla eğitim, çıraklık veya staj.

Ülkelerin teklifleri Nisan ayı sonu itibariyle Brüksel'in dikkatine sunulacak.

Çalışmaların en büyük umudu Almanya ve Kuzey Avrupa ülkelerinin gençleri okulun bitmesine yakın bir işyerine adapte edebilmekte yakaladıkları başarının aynısını tekrar etmek.

Hükümet finansmanını yeniden dengeleyebilmek için uygulanan kemer sıkma politikaları ekonomik toparlanma ve istihdam büyümesine negatif etki etmeye devam ediyor. Yunanistan'da teşvik programları çerçevesinde iş bulan gençler programın bitiminde yeniden işsiz kalma tehdidini yakından hissediyor. Benzer sorunlar İrlanda, Portekiz, İspanya, İtalya ve Güney Kıbrıs'ta da yaşanıyor.

İrlanda'da gençlere iş bulma programını yöneten Brian McCormick, "İstihdam üretmediğiniz sürece evrende ne kadar program olursa olsun bir işe yaramaz" diyerek ekonomik büyüme gerçekleşmediği sürece gençlere yönelik programların uzun süre işsiz kalanlara da zarar vereceğini söylüyor.

AB yetkilileri ise ekonominin zayıf olduğu bölgelerde bile böylesine programların yardımcı olacağını dile getiriyor.

AB istihdam ve sosyal işler komisyoneri Laszlo Andor, "Eğer kaynaklar dikkatli kullanılır ve önlemler hızlı bir şekilde uygulanırsa böylesine programlar işe yarayabilir. Fakat tabii ki makroekonomik politikalar daha destek verici olduğunda daha iyi olur" dedi.

Bazı durumlarda maaş teşvikleri ise kalıcı iş bulunmasını sağladı.

Atina'da 2009 yılında bir pastane açan Dimitris Grivas ekonomik krizden dolayı kapanma aşamasına gelmesinin ardından böylesine bir programdan faydalandı. 33 yaşındaki Grivas, Yunanistan'da meslek liselerinden mezun olanların maaşının yüzde 70'ini ödeyen program sayesinde daha fazla pastane açarak zincir oluşturdu.

Uzmanlar bu programların bir yıldan daha fazla devam etmesi durumunda işverenlerle çalışanlar arasında bir bağ yaratarak daha pozitif bir etki bıraktığını söylüyor.

Fakat uzun süreli programlar daha fazla para gerektiriyor ve bazı ülkeler bu konuda problem yaşıyor.

wsj.com.tr, 30.04.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.