Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Dink duruşması sonrası arbede

Dink duruşması sonrası arbede

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinde, dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün de aralarında bulunduğu 8 hakkında, "Görevi ihmal suretiyle görevi kötüye kullanmak" suçundan açılan davaya, Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşma sonraı taraf avukatları arasında arbede yaşandı.
 
 

Davanın tutusuz sanıkları, dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz, İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız, aynı bölümde görevli astsubaylar Okan Şimşek, Gazi Günay, Önder Araz ile uzman çavuşlar Veysel Şahin, Hacı Ömer Ünalır ve Hüseyin Yılmaz, duruşmaya gelmedi.

Duruşmada, sanık ile Dink ailesi avukatları hazır bulundu. Mahkeme başkanı, bir önceki duruşmada, Trabzon İl Jandarma Komutanlığı'ndan, Pelitli bölgesinde olay öncesi kayıtlı haber elemanlarının kim olduğunun sorulması, bildirilmesi halinde tanık sıfatıyla adlarına davetiye çıkarılması istemiyle yazılan yazıya cevap geldiğini söyledi.

Ancak yazıda, "haber elemanlarının isim listelerinin açıklanması durumunda hayati tehlikelerinin olabileceğinin vurgulandığını belirten Mahkeme Başkanı, taraf avukatlarının görüşünü sordu.

Söz alan sanık Albay Ali Öz'ün avukatı Ali Sürmen, olayı siyasi bir boyut kazandırılmak istendiğini savunarak, istihbarat elemanlarının dinlenmesi yönündeki kararın iptal edilmesi istedi.

Sanıklardan Yüzbaşı Metin Yıldız'ın avukatı Sinan Barut da, haber elemanlarının dinlenmesi isteminin, jandarma istihbarat elemanlarını deşifre olmasına neden olacağını söyledi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı, jandarma istihbarat elemanlarının isimlerinin açıklanmasının, kamu güvenliğini zedeleyeceği ve istihbarat elemanlarının hayatını tehlikeye atabileceği gerekçesiyle, duruşmanın kapalı yapılmasına karar verdi. Bu kararla, duruşmayı izleyen basın mensupları ile diğer görevliler salondan çıkarıldı.

Duruşma salonunda sadece Mahkeme Başkanı ile taraf avukatları kaldı.

İstihbarat elemanları kapalı duruşmada dinlenecek


Yapılan görüşmede, mahkemeye, Pelitli'de görev yaptıkları bildirilen ve 3'ü halen görevde olan 6 jandarma istihbarat elemanının, kapalı duruşmada dinlenmesine, ayrıca yayın yasağı konulmasına karar verildiği öğrenildi.

Duruşmada ayrıca, Dink avukatları, dönemin Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir ile Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek'in de dinlenmesi talebinde bulundu. Mahkeme bu talebi reddetti.

Cinayet öncesi Trabzon Valiliğinde yapılan asayiş toplantılarında, Yasin Hayal ve arkadaşlarının faaliyetleri konusunda herhangi bir bir konuşma ve çalışma olup olmadığının, varsa buna ilişkin tutanakların gönderilmesi istemiyle yazılan yazıya, "Bu yönde bir kayıta rastlanmadığı" yönünde cevap gönderildiği kaydedildi.

Duruşma, Pelitli'de görevli jandarma istihbarat elemanlarının dinlenmesi ve dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.

Taraf avukatları arasında arbede

Duruşma salonu çıkışında, Dink ailesi avukatlarından Fahri Belen'in basın mensuplarına bilgi verdiği sırada buradan geçen Albay Ali Öz'ün avukatı Ali Sürmen, "Niye şov yapıyorsunuz. Şov yapmayın" diye seslendi.

Buna, "Eğer bir yanlışımız varsa beni uyarın. Böyle laf atmayın" şeklinde cevap veren Belen, aynı kattaki avukat odasını giren Sürmen'in arkasından gitti. Avukat odasında tartışmanın büyümesi ve Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu'nun "Siz bu işleri iyi bilirsiniz" demesi üzerine çok sinirlenen Sürmen, Bakırcıoğlu'nun üzerine yürüdü.

Dink avukatlarından İsmail Cem Halavut da Sürmen'in üzerine yürüdü. İtiş-kakış yaşanması üzerine odayı giren adliye görevlileri, tarafları ayırmaya çalışta. Bir ara, "polis çağırın" diye seslenen adliye görevlileri, buna gerek kalmadan tarafları yatıştırdı.

Olayın geçmişi

Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada, tutuklu yargılanan Yasin Hayal'in eniştesi Coşkun İğci, Hayal'in, Dink'i öldürme planı yaptığı, bu amaçla silah temin etmesi için kendisine para verdiği, bu durumu jandarma istihbarat görevlisi olarak tanıdığı kişilere aktardığını iddia etmişti.

Müfettiş raporlarında, Coşkun İğci'nin bilgi verdiği görevlilerin, Jandarma Astsubay Okan Şimşek ile Jandarma Uzman Çavuş Veysel Şahin olduğu öne sürülmüş, Trabzon Valiliği İl İdare Kurulundan bu iki görevli hakkında, "Dink'in öldürüleceğini haber almalarına rağmen görevlerinin gereğini yerine getirmedikleri" gerekçesiyle soruşturma izni istenmişti.

Soruşturma izni verilmesi üzerine Şimşek ve Şahin hakkında, görevi ihmal suçundan, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı.

Mahkemede ifade veren sanıklar, istihbarat bilgisini dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'e ilettiklerini, onun konuyu kapattığını öne sürmüşlerdi. Sanıkların ifadeleri üzerine dönemin Trabzon İl Jandarma Komutan Albay Ali Öz, İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız, aynı birimde görevli astsubaylar Gazi Günay ve Hüseyin Yıldız ile uzman çavuşlar Önder Araz ve Hacı Ömer Ünalır hakkında da soruşturma izni verilmişti.

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturmanın ardından, ilk davanın sanıkları Okan Şimşek ve Veysel Şahin ile Albay Öz'ün de aralarında bulunduğu 8 sanık hakkında, "Görevi kötüye kullanmak" suçundan yeni bir dava açılmıştı. Bu davaya bakma görevi de yine 2. Sulh Ceza Mahkemesine verilmişti.

Mahkeme tarafından, birleştirilen her iki davanın iddianamesinde, aralarında Albay Ali Öz'ün de yer aldığı 8 sanık hakkında, "Görevi ihmal suretiyle görevi kötüye kullanmak" suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapsi isteniyor.

cnnturk.com, 23.10.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.