Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Metro’dan “kadrolu firmalar” çıktı

Metro’dan “kadrolu firmalar” çıktı
Kadıköy-Kartal metro inşaatının tedarik ihalesini kazanan Avrasya Metro Şirketi’nin ortaklarına birçok kamu ihalesinin verildiği ortaya çıktı
Kadıköy-Kartal metro inşaatının tedarik ihalesini kazanan Avrasya Metro Şirketi’nin ortakları, devletin kadrolu firmaları çıktı. Metro inşaatının yanı sıra başta üçüncü köprü olmak üzere söz konusu firmalara birçok kamu ihalesi verildiği belirlendi. Söz konusu metro ihalesini kazanan Metro firması, yurtdışındaki kendi firmaları aracılığı ile devlete fahiş fiyattan tedarik malzemesi satmıştı. 
 
SAYIŞTAY RAPORUNDA YOK
 
 
Taraf’ın, Kadıköy-Kartal Metrosu’ndaki fahiş fiyattan yapılan alımlarla ilgili haberi geniş yankı uyandırdı. Haberin ardından gözler Sayıştay Başkanlığı’na çevrildi. Sayıştay Başkanlığı ise, İstanbul metrosu ile ilgili bilgi ve bulguların hiçbir Sayıştay raporunda yer almadığını bildirdi. Sayıştay’ın bu yöndeki açıklamasına rağmen, söz konusu fahiş ödemeyi içeren faturalar, Sayıştay denetçilerinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın hesaplarında yaptığı incelemeler sırasında tespit edildi ve hiçbir Sayıştay raporuna da şimdilik konulmadı. Halen konuyla ilgili olarak Sayıştay denetçilerinin incelemesi devam ediyor. İnceleme sonucunda metro harcamaları ile ilgili geniş değerlendirmeler yapılması planlanıyor.
 
FİRMALAR TANIDIK ÇIKTI
 
Metro inşaatında sarf malzemelerini 3-4 kat fiyattan belediyeye satan Avrasya Metro Konsorsiyumu’nun ortakları ise kamu ihalelerinin gediklisi çıktı. Konsorsiyumu, İtalyan Astaldi S.P.A.,  Makyol İnşaat Sanayi Tur. Ve Tic. A.Ş. ve Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt A.Ş. nin katılımıyla oluşturuldu. Söz konusu ortakların, AKP hükümeti dönemide üstlendiği bazı kamu ihaleleri ise şöyle: 
l İtalyan Astaldi ve Türkerler : Dünyanın en büyük sağlık kompleksi ihalesini aldı. 2.4 milyar liraya kampüsü tamamlayacak grup devletten her yıl 319 milyon TL kira alacak. 25 yılda devlet firmaya bugünkü fiyata göre 8 milyar lira ödeyecek.
 
Makyol-IHI iş ortaklığı: Boğaziçi ve FSM köprülerinin büyük onarım ve yapısal takviyesi ihalesini 246 milyon 520 bin liraya aldı.
Gülermak-Kolin-Kalyon iş ortaklığı: Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattı ihalesini 849 milyon 440 bin liraya aldı.
Gülermak - Kolin Ortak Girişimi: Başkentray Projesi ihalesini de 186 milyon 235 bin 935 euro bedelle almıştı. İhalede ikinci en düşük teklifi veren Avusturyalı firma, Gülermak - Kolin Ortak Girişiminin “keşif metraj listesini” komisyona sunmadığı için Kamu İhale Kurumuna itiraz etti. KİK bu itirazı uygun görmeyince firma bu kez, Ankara 11. İdare Mahkemesi’ne başvurdu ve mahkemece telefisi güç zararlara neden olabileceği sebebiyle yürütmenin durdurulması kararı verildi. KİK haklı gerekçelere rağmen Avusturyalı firmanın başvurusunu geri çevirmesi farklı yorumlara yol açmıştı. 
Gülermak:  Sarıyer’den tünel ve Kâğıthane Deresi aracılığı ile Haliçe su getirilmesi ihalesini de 758 milyona aldı.
IC İÇTAŞ  - Astaldi ortak girişimi: Yavuz Sultan Selim Köprüsü projesi ihalesini aldı. İkinci dalga yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda gözaltı listesinde olduğu iddia edilen ihaleyi alan İÇTAŞ ın sahibi İbrahim ÇEÇEN’in projeyi nasıl finanse edeceği medyaya yansımıştı. Çeçen için 7 banka toplamda 2.3 milyar dolarlık kredi imkanı sunmuştu.
 
Taraf, 18.04.2014

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.