Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Her 100 Türk şirketinden 12’sinin döviz borcu var

Her 100 Türk şirketinden 12’sinin döviz borcu var
Türkiye’de döviz borcu olan şirketlerin gelirlerinin TL cinsinden olması, risk oranlarını artırıyor. Uzmanlar, FED’in para musluğunu kısmasıyla gelişmekte olan ülkelerden çıkan sıcak paranın döviz üzerinde baskı oluşturduğunu belirtiyor. Bu durum en fazla, döviz borcu yüksek şirketleri etkileyecek.

Merkez Bankası’nın 49 bin 500 şirket üzerinde yaptığı araştırma Türk şirketlerinin yüzde 12’sinin döviz ile borçlu olduğunu ve risk taşıdıklarını ortaya koydu. Arap sermayesini Türk yatırımcılarla buluşturmak için düzenlenen “Uluslararası Yatırım Zirvesi’nde bu araştırmaya değinen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu şirketlerin önemli kısmının küçük ve orta ölçekli şirket olduğunu belirtti ve “Bunlar yurtdışında kazandıkları parayı yurtiçine daha fazla kâr etmek için borç şeklinde getiriyor olabilir.” dedi. Ancak araştırmaya göre yabancı para cinsinden borcu olan şirketlerinin sadece yüzde 25’inin yabancı para cinsinden geliri bulunuyor. Diğer kısmının gelirleri sadece yerli para cinsinden olduğu için riskli konumlarını korudukları ifade ediliyor. Maliye Bakanı bu durum için ise, “Yurtdışından borç getiriyorlar tahminim yanlış olsa bile rakam yüzde 12 civarında.” ifadelerini kullandı. Uzmanlara göre borçlu şirketlerin katma değerli ürün üretmiyor oluşu risklerini artırıyor. Bu sebeple TUSKON Başkanı Rızanur Meral, TUSKON üyesi 54 bin şirkete önceki ay seslenerek, yabancı para cinsinden borçlanmamaları ve uzun vadeli borçlanmaları çağrısında bulunmuştu. Maliye Bakanı’na göre tablo o kadar riskli olmasa da uzmanlar gelişmekte olan ülkelerden çıkan sıcak paraların döviz üzerinde oluşturduğu baskıya ve borçlu şirketlerin katma değerli ürün üretmeyişi sebebiyle kolayca nakit bulamama ihtimaline dikkat çekiyor. Bu yılın ilk üç ayında sadece Rusya’dan çıkan sıcak para 70 milyar dolara ulaştı. Türkiye’den ise sadece ocak ayında 3,1 milyar dolar sıcak para çıkışı yaşandı. İlk üç ayda sıcak para çıkışını önlemek için Merkez Bankası rezervlerinde ise 7 milyar dolara yakın erime oluştu.  Uzmanlar ise krizi atlatmakta sanayileşme ve katma değerin gerekliliğine vurgu yapıyor. Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Adnan Dalgakıran, bu konuya dikkat çekerek, “Türkiye 100 yıldır cari açık veren bir ülke. Ekonomiyi daraltmak buna çözüm değil. Çözüm için uzun vadeli stratejik planlar belirleyip bunun uygulanması gerekiyor. Kısa vadeli planlarını uzun vadeli planlara tercih eden toplumlar tıpkı bizim gibi orta gelir tuzağına düşüyor.” dedi.

Zaman, 11.04.2014

Gerçek büyümenin cari açığın düşük, yatırım ve üretimin yüksek olduğu sanayileşmiş ülkelerde olabileceğinin altını çizen Dalgakıran, “Sanayileşmeden zenginleşen bir ülke gösteremezsiniz.” vurgusunu yapıyor.

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.