Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Kılıç'tan Erdoğan'a: Twitter kararı evrenseldir, milliyeti, dini, mezhebi yok!

Anayasa Mahkemesi Başkanı'ndan Twitter açıklaması geldi
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 'saygı duymadığını' açıkladığı Twitter kararıyla ilgili açıklamalar yaptı.

Radikal.com.tr -  Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Twitter yasağı kaldırma kararı hakkında yapılan spekülasyonlara yanıt verdi. Kılıç'ın açıklamaları şöyle:

Sınırdayken idare mahkemesine başvurup bir karar vermesi, gereğinin yerine getirilmesi uzun bir süreci gerektirir. Böyle bir durumda, AYM’ye ve AİHM’e bu tür başvurular yapılır ve bu süreç beklenmeden, işin önemi niteliği duyarlılık zaman zaman kanun yollarının tüketilmeden bu davaların görüşülmesi yapılır. O nedenle bu konuda ifade özgürlüğünü, haber verme özgürlüğünü ilgilendiren böyle bir durumda, AYM telafisi imkansız zararların doğmasını engellemek için böyle bir uygulama yapabilir.

Ancak burada kanun yolları tüketilmedi demek yanlış bir bilgilendirme olabilir. 

AYM 25 Mart, yani seçimden beş gün önce toplandı. zannediyorum Salı yada Çarşamba 09.30’dan 12.00’ye kadar bütün kurul toplanmak suretiyle bu konuyu görüştü ve bunun sonucunda bir karar çıktı. Biz bu kararı verdikten sonra, dışarıya çıktığımızda TV’lerde bu konuda yürütmeyi durdurma kararı verdiğini öğrendik. Bunun üzerine AYM bu kararını açıklamadı. Biz 15. İdare Mahkemesi'nin verdiği kararı uygulamasını bekledik. Bir hafta yada daha uzun bekledik.

Ancak bu kararın uygulanmaması sonucunda, AYM aldığı bu kararı açıklamak durumunda kaldı. Burada Anayasa Mahkemesi'nin, oy birliğiyle verilmiş, benim başkanlığımda yapılan toplantı sonucunda ihtisas edilmiş bir karardır.

YEREL SEÇİMLER İÇİN ANAYASA MAHKEMESİ’NE BAŞVURU
YSK’nın ne karar vereceğini bilmiyoruz. Böyle bir karar çıkarsa, başvuru olursa arkadaşlarımız oturur karar verir. Ben bugünden şöyle bir karar verilir böyle bir karar verilir diye değerlendirme yapmam doğru da değil mümkün de değil. Başvuru olduğunda bunu mahkememiz değerlendirecektir.

GÖKÇEK’İN ANAYASA MAHKEMESİ ZİYARETİ

Sayın Gökçek mahkemenin yakınından geçtiğini bildirdi, biz de 'buyurun' dedik geldi. Sayın başkan ile çok eski bir tanışıklığımız var. Zaman zaman uygun zamanlarda bu ziyaretler olur, gelir.

CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞI

Bu konuyu biz de izliyoruz. Ancak şunu altını çizerek ifade etmek isterim, basında çıkan bu haberlerle ilgili benim hiçbir düşüncem görüşüm ve katkım yoktur. Bu olaylar tamamen benim dışımda haberim olmadan yapılan değerlendirmelerdir. Ben şu anda Anayasa Mahkemesi Başkanı'yım.


Bir hukuk devletinde mahkeme kararlarının ki bu anayasada da yargı kurumlarının kuruluş yasasında da mahkeme kararlarının derhal uygulanması hükümleri var. Bu hukuk devletinin bir gereğidir. Ben şunu ifade etmek isterim. AYM’nin Twitter ile ilgili verdiği karardan sonra, idareden bunu derhal yerine getirmiş olmasından duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim.

“GAYRİ MİLLİ KARAR” AÇIKLAMALARI

Şunu söyleyeyim. Temel hak ve özgürlüklerle ilgili hatırlarsanız 2004’te anayasa da bir değişiklik oldu. 90’ncı madde, temel hak ve özgürlüklerle ilgili konularda eğer bizim ulusal yasalarımızla uluslararası anlaşma ve sözleşmelerde bir çatışma olursa, uluslararası anlaşmaların esas alınması gerektiğini söyler. Evrensel hukuku uygulama gayreti içinde olan bir kurumuz. Kararları böyle değerlendiremezsiniz. Temel hak ve özgürlükler evrensel değerlerdir. Şüphesiz ki bu görüşleri öne sürenler ifade özgürlüklerini kurmuşlardır.

Bir ülkede sistem çalışıyorsa bundan endişe etmemek lazım. Şu anda çeşitli itirazlar yanlışlar olabilir. Ama görünen o ki sistem çalışıyor. Böyle bir durumda herhangi bir endişeye kapılmamak gerekir. Ülkemizde sistemler çalışıyor. Bu çalıştığı sürece ben herhangi bir endişe duymuyorum.

25 ARALIK’TA SAVCILARIN TALİMATININ POLİSLER TARAFINDAN UYGULANMAMASI
Ben bu konuların ayrıntısına girmek istemem doğrusu. İçinde bulunduğumuz şartlar, AYM Başkanı olarak bunların ayaküstü değil, detaylı şekilde değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum.

Radikal, 07.04.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.