Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > 2013’te 3.2 milyar dolarlık yatırım için yurtdışı tercih edildi

2013’te 3.2 milyar dolarlık yatırım için yurtdışı tercih edildi
Merkez Bankası verilerine göre, yurtiçinde yerleşik kişiler yurtdışında en çok yatırımı son iki ayda gerçekleştirdi. Rapora göre elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ile finans ve sigorta sektörlerindeki yatırımlar ön sırada yer alıyor.

Hükümetin, yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasıyla birlikte devlete ait tüm birimleriyle baskı yaptığı Akın İpek, İngiltere’ye şirket kuracağını Kamuoyunu Aydınlatma Platformu’na bildirdi. Söz konusu hamlenin ardından gözler, Türkiye’de bulunup da doğrudan yatırımları için Türkiye’yi değil, hukukun ve iş yapma şartlarının daha olumlu olduğu ülkeleri tercih edenlere çevrildi. Merkez Bankası’nda yer alan ‘Yurtiçinde Yerleşik Kişilerin Yurtdışındaki Doğrudan Yatırımları’ başlıklı sekme altındaki verilere göre 2013’te yurtiçinde yerleşik kişilerin yurtdışındaki doğrudan yatırımları, 3 milyar 226 milyon dolar seviyesine yükseldi. Veriler incelendiğinde çıkışların büyük çoğunluğunun son iki ayda gerçekleşmesiyse akıllara Türkiye’de siyasi gerilimin arttığı tarihleri getirdi. Ayrıca yine Merkez Bankası’nın yayımladığı Ödemeler Dengesi Raporu’nda da konuyla ilgili bazı noktalara dikkat çekildi. Rapora göre 2013 yılı üçüncü çeyreğinde yatay bir seyir izleyen yurtdışına yapılan doğrudan yatırımlar, aynı yılın son çeyreğinde Avrupa ülkelerine yapılan doğrudan yatırımların artmasının etkisiyle yüksek düzeyde gerçekleşti. Söz konusu yatırımlar, bu çeyrekte yaklaşık 1,2 milyar dolar düzeyinde gerçekleşirken, Avrupa ülkelerinin payı yüzde 75 oldu Asya ülkelerinin payı ise yüzde 19,6 seviyelerine geriledi.

 

Türkiye’nin en çok tartıştığı ve en büyük ekonomik problemleri arasında gösterdiği cari açık artışını geçtiğimiz aylarda da sürdürdü. Cari açık bakımından en sağlıklı finansman kaynağı olarak doğrudan yabancı yatırımlar gösterilirken, ‘Yurtiçinde Yerleşik Kişilerin Yurtdışındaki Doğrudan Yatırımları’nda da ilginç bir gelişme yaşandı. Merkez Bankası’nın 2007’den günümüze kadarki verileri incelendiğinde ‘Yurtiçinde Yerleşik Kişilerin Yurtdışındaki Doğrudan Yatırımları’ 2012 yılındaki en yüksek rakamların ardından 2013’te nispeten geriledi. 2010’da 1 milyar 823 milyon dolar olarak gerçekleşen bu kalem, 2011’de 2 milyar 542 milyon dolara, 2012’de ise 4 milyar 334 milyon dolara yükseldi. 2013’te ise bu rakam 3 milyar 226 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2013 yılının dördüncü çeyreğine ait Merkez Bankası Ödemeler Dengesi Raporu’nda 2013 yılı üçüncü çeyreğinde yatay bir seyir izleyen yurtdışına yapılan doğrudan yatırımlara da değinildi. 2013 yılı son çeyrekte Avrupa ülkelerine yapılan doğrudan yatırımların artmasının etkisiyle yüksek düzeyde gerçekleştiği kaydedildi. Söz konusu yatırımlarda Avrupa ülkelerinin payı yüzde 75 olarak gerçekleşti. Asya ülkelerinin payı ise yüzde 19,6 seviyelerine geriledi.

Ayrıca Türkiye’ye yapılan doğrudan yabancı yatırımlarda ise uzun süredir devam eden durgun seyrin 2013 yılının dördüncü çeyreğinde ılımlı bir canlanma gösterdiği kaydedildi. Rapora göre bu canlanma Asya ülkelerinden kaynaklandı. Türkiye’deki doğrudan yatırımlarda en önemli paya sahip Euro Bölgesi’nde, gerçekleşen göreli iktisadi toparlanmaya rağmen yatırım iştahı zayıf seyretti. Böylece 2013 yılının dördüncü çeyreğinde, yurtiçine yapılan doğrudan yatırımlar 4,3 milyar dolara ulaştı. Bu yatırımlarda elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı alanında yapılan yatırımlar ile finans ve sigorta sektörüne yapılan yatırımlar etkili oldu. Bu çeyrekte, Avrupa’dan gelen yatırımların toplam yatırımlardaki payı yüzde 56,0’ya düşerken, Asya ülkelerinin toplamdaki payı yüzde 35,3’e çıktı.

Zaman, 06.04.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.