Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > OECD: Parasal çıkışlar piyasaları sarsabilir

OECD: Parasal çıkışlar piyasaları sarsabilir
OECD'den yapılan açıklamada gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının 2008 finansal krizinin ardından uygulamaya başladıkları canlandırma programlarını geri çekmeye başlamaları ile finans piyasalarında kayda değer karmaşa dönemlerinin yaşanabileceği belirtildi.

OECD hükümet borçlanmasına ilişkin yayınladığı yıllık raporda hükümet tahvili satmakla sorumlu olan kurumların parasal çıkışın mümkün olduğunca yumuşak geçmesini sağlamak için merkez bankaları ile yakın koordinasyon içinde olmaları gerektiği vurgulandı. Raporda hem merkez bankalarının hem de söz konusu kurumların tahvil faizlerinde sert bir yükselişi ya da varlık fiyatlarına zarar verebilecek diğer volatilite türlerinden kaçınmak için amaçlarını yatırımcılara iletmekte zorlanabilecekleri ifade edildi.

OECD uygulanan parasal canlandırma programları sonucunda Kasım 2013 itibariyle ABD Hazinesi'nde 2.15 trilyon dolarlık tahvil bulunduğunu, Japonya Merkez Bankası'nın ise 2014 sonu itibariyle elinde 190 trilyon yen (1.86 trilyon dolar) değerinde Japon tahviline sahip olmasının beklendiği belirtildi. İngiltere Merkez Bankası ise 375 milyar sterlin (622.91 milyar dolar) değerinde İngiltere tahvili almış durumda.

Merkez bankası yetkilileri henüz ellerinde bulunan bu tahvillerin hangi kısmını hangi zaman çizelgesine göre satacaklarına karar vermiş değil. OECD, merkez bankalarının hükümetlerin borçlanma ihtiyaçlarının yüksek olduğu dönemlerde satış yapacakları görüşünde ki bunun sonucunda faizlerde artış görülecektir. Bununla beraber Paris merkezli OECD, Fed'in aylık tahvil alımlarını azaltmasına piyasanın verdiği tepkinin faiz oranlarının politika yapıcıların arzu ettiğinden daha önce ve daha sert şekilde değişebileceği riskini gösterdiğine dikkat çekti.

OECD raporunda konuyla ilgili olarak, "Beklenen parasal çıkışlar, tahvil piyasalarında uzun vadeli faizlerin arzu edilenden daha güçlü şekilde yükselmesine neden olarak menkul kıymet piyasalarını sarsabilir," ifadelerine yer verildi.

Yatırımcıların merkez bankalarının yaptıkları politika değişikliklerine verecekleri tepkilerin uygun olandan daha kısa zaman once parasal sıkılaştırmaya gidilmesine neden olabileceği uyarısında bulunan OECD raporunda, "Yatırımcıların nihai değişiklikleri fiyatlama istekleriyle merkez bankalarının düzensiz şokların ölçeğini minimuma indirme istekleri arasında belirgin bir farklılık var," denildi.

Parasal çıkışın daha önce yaşanmaması nedeniyle merkez bankalarının finans piyasalarında türbülansa yol açmadan politika değişikliklerini açıklayamayabilecekleri uyarısında bulunan OECD bu nedenle merkez bankalarının, hükümetlerin ve borç Yönetimi kurumlarının mümkün olduğunca birlikte çalışmaları gerektiğini vurguladı.

Son yıllarda borç yönetiminden sorumlu kurumların fırsatçı davrandığını ve önceden duyurulmamış bir zaman çizelgesine göre tahvil satışı yaptıklarını ifade eden OECD, parasal canlandırma programlarında yapılan değişikliklerin bir parçası olarak bu durumun da değişmesi gerekeceğine dikkat çekti: "Piyasada borçlanma maliyetlerinin gereksiz bir şekilde yükselmesine neden olabilecek piyasa karmaşasını azaltmakta şeffaf bir borç yönetimi ile güçlü iletişim politikaları yararlı olacaktır."

wsj.com.tr, 28.03.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.