Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Ekonomi zirvesinde Twitter gerginliği

Ekonomi zirvesinde Twitter gerginliği

Türkiye'nin Davos'u olarak adlandırılan Uludağ Ekonomi Zirvesi'ne bu yıl Twitter yasağı damgasını vurdu.

"Yeni Türkiye'nin Geleceği" gündemiyle toplanan zirvede işadamları, bürokratlar ve siyasetçilere Twitter yasağı ve yasağın ne kadar sürebileceği soruları yönetildi. Verilen cevaplarda Twitter yasağı ile ilgili endişeler dile getirildi. Konuya ilişkin NTV'nin canlı yayınında soruları yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Yasağın olması da olmaması da kötü. Kötüler arasında bir tercih yapılmış durumda. Bu elbette istenen bir durum değil. Ancak bu şirketlerde diyalog yıllarında da sorunlar var" dedi Babacan zirvedeki konuşmasının ardından gazetecilerin yönelttiği sorularaysa hiçbir cevap vermedi. Bakanın korumaları ve danışmanlarının gazetecilere soru sordurmamak için fiziki müdahale de dahil yoğun çaba sarfettiği görüldü.

İş temsilcileri ise yasak konusundaki endişelerini dile getirdiler.

ECZACIBAŞI: BIRAZCIK HAMİLELİK OLMAZ

Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, kimsenin internet iletişiminden koparılamayacağını, bunların bir yerinden hep birbirine bağlı olduğunu ifade ederek "Bu bir noktada 'birazcık hamilelik' gibi bir kavrama geliyor. Birazcık hamilelik olmuyor" dedi. 

Eczacıbaşı "İnanılır gibi değil yanlış ve acemice bir yöntem olduğunu düşünüyorum her ne için ise, bu yanlıştan en kısa zamanda dönülmesini umuyorum ama izi kalacak, inşallah temizleyebiliriz. Bu sistemin en büyük özelliği sizin alıştığınız yasaklama, denetle, sınırlama kavramlarının etrafından dönmek için zaten bir sürü yöntem olması. Önüne geçemiyorsunuz, ama belki yine de öyle bir yöntem alıp geçebilirsiniz bu da iç ve dış ekonomimizi yok eder. Kurumlar da internet etrafında dönüyor" diye konuştu. Türkiye'de herkesin Twitter'a girdiğini ve buna rağmen Twitter'ın engellenmesinin yanlışlığını dile getirdi.

KARAMERCAN: ÜLKEYE HAYIRLI OLDU DEMEYECEĞIM

Eczacıbaşı Holding CEO'su Erdal Karamercan kimsenin böyle bir şeyin yanında olmasının mümkün olmadığına dikkat çekerek "Ülkemize hayırlı oldu lafını etmeyeceğim. Böyle bir şey beklemeyin benden. Yabancı ortaklar soruyorlar. Anlatıyoruz. Anlamıyorlar. Cemaat diyoruz. Paralel diyoruz. Anlamıyorlar. Ama tedirgin değiliz biz. Ülkeyi 3 aya kilitleyin son 10 yılı görmezden gelmemek lazım. Sadece gündeme kilitlenirsek pesimist olmaya başlarız" diye konuştu.

Erdal Karamercan Globalleşme konulu panelde yaptığı konuşmada "Her global markanın altında orjin ülkenin imajı vardır. Türkiye'nin de bu konuda içimizden çıkan bir markaya katkısının sınırlı olduğunu düşünebiliriz. Bir Alman Mercedes'in üzerindeki katma değeri elde etmeniz mümkün değil. Ülke ve markayı yan yana telakki etmekte fayda var" dedi. 

CİLİV: UMARIM SEÇIMDEN ÖNCE AÇILIR

Türkcell CEO'su Süreyya Ciliv "Mahkeme kararı alındı, operatörler de buna uymak zorunda. Devletimizin talimatlarını uygulamalıyız. Bu sorunları kısa sürede aşacağımıza ve normalleşeceğimize inanıyorum. Ümidim bu, umarım seçimlerden önce açılır" dedi.

Süreyya Ciliv Twitter'ın kullanıcıları SMS'e yönlendiren açıklamasıyla ilgili olarak da şöyle konuştu: "Onlar elbetteki bu zor duruma bir çözüm bulmaya çalışıyorlar. Ancak SMS ve Twitter başka başka şeyler. Mahkeme kararı alındı, operatörler de buna uymak zorunda. Devletimizin talimatlarını uygulamalıyız. Bu sorunları kısa sürede aşacağımıza ve normalleşeceğimize inanıyorum. Ümidim bu."

KONUKOĞLU: HER ÖNÜNE GELEN TWEET ATMASIN

Sanko Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu "Twitter kötü kullanıldığı zaman yanlış olur," dedi. "Her önüne gelenin tweet atmaması lazım. Çünkü bunlar bazen komplo için kullanılıyor. Birinin özgürlüğü bittiği anda diğerininki başlar. Twitter'ın özgürlüklere dokunmaması lazım."

ETHEM SANCAK: BATI UYGARLIKTA MERKEZ OLMA ŞANSINI KAÇIRDI. UÇTU O KUŞ

"Ben bir darbede işsiz kalınca iş dünyasına girdim. 11 yılda ülkemize demokrasi geldi. Türkiye'de birçok markamız global marka olma noktasına bu 11 yıllık iktidarla geldi. Batı uygarlıkta merkez olma şansını kaçırdı. Uçtu o kuş."

Hem pire için yorgan yakıp hem matematik bilen insan sadece bizde var. Istikrarlı bir ülke oluşturursak, herkes en iyi bildiği işi yaparsa 20 yılda 100 lerce global marka çıkartacağız. Helva var şeker var un var. Istikrarı bozmamak lazım.

ZİRVEDE GERGİN HAVA

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen zirvede ortam oldukça tedirgin bir atmosfer vardı. Katılım önceki yıllara göre düşük kalırken katılımcıların sorulara çok fazla cevap vermek istememesi dikkat çekti. Bu arada birçok katılımcı da Twitter'a nasıl girilebileceği konusunda birbirinden yardım istiyordu.

The Wall Street Journal'a konuşan bir işadamı "Babacan konuşurken ben telefonuma Hotspot (Twitter'a girmeyi sağlayan bir uygulama) indirmeye çalışıyordum" dedi. Bir bürokrat ise programı kendi indiremeyince gazetecilerden yardım istedi.

Sabah Bakan Babacan'ın konuşacağı oturuma basının alınmayacağı yönünde bilgi verildi. Kapıda girmeye çalışan bazı basın mensupları engellendi. Ancak sonra çoğunluk toplantıya girmeyi başardı. Toplantının organizatörleri bakanın konuşması sırasında basının alınmama nedeninin Twitter olmadığı, salonun doluluğu olduğu yönünde bilgi verdi.

Uludağ Ekonomi Zirvesi Cumartesi akşamı sona eriyor. 

wsj.com.tr, 21.03.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.