Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > MASAK da MİT’in kontrolüne giriyor

MASAK da MİT’in kontrolüne giriyor 

MİT’e kanuni olarak geniş yetkiler verme çalışmaları sürerken, İstihbarat Teşkilatı da farklı kurumlarla protokol yaparak etki alanını genişletiyor. PTT, THY gibi kurumlarla çalışan MİT, MASAK’ın bazı bilgileri kendilerinden sakladığını ileri sürerek, bu verilere de ulaşmak istedi. MİT, artık protokole göre MASAK’ın hareketlerini de takip edebilecek.

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) bazı kuruluşlarla protokol imzalayarak fişleme ve bilgi toplamasına ilişkin yeni bir bilgi daha ortaya çıktı. Daha önce Türk Hava Yolları (THY), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), PTT ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü gibi kurumlarla gizli protokol imzalatan istihbarat teşkilatının yeni bir adım daha attığı öğrenildi. Buna göre MİT, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasına gerekçe olarak gösterilen Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) Karapara Aklama Raporu’nun ardından, kurumun sistemlerini takip yetkisi aldı. Bundan böyle MİT, MASAK tarafından şirketler ve şahıslar hakkında hazırlanan tüm ön inceleme ve araştırma raporlarını otomatik olarak takip edebilecek. Gerek görülmesi halinde ise soruşturmalara müdahil olunacak.

MİT Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifi geçtiğimiz ay, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nda köklü değişiklikler getiren teklifle, istihbarat teşkilatının görev tanımı, iletişim altyapıları ve istihbarata erişim alanı gibi konularda geniş yetkiler getiriliyor. Hükümet tarafından MİT’e kanuni olarak geniş yetkiler verilmesi için çalışmalar tüm hızıyla sürerken, istihbarat teşkilatı da farklı kurumlarla protokol yaparak etki alanını genişletiyor. Daha önce PTT ve THY başta olmak üzere farklı kurumlarla çalışma yürüten istihbarat teşkilatı, Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun çalışmalarını görmek için de gerekli altyapıları oluşturdu. Edinilen bilgilere göre, temmuz ayında MİT Müsteşarlığı’nda görevli iki görevli, MASAK’ın sistemini yakından takip etmek için kurul yöneticileri ile irtibata geçti. Kurul yöneticileri ile görüşen görevliler, “Bazı kurumlarla protokol imzaladık. Sizinle de aynı çalışmayı yapmak istiyoruz. Bu kapsamda MASAK’ın sistemine özel bir aparat yerleştireceğiz. Bu sayede kurulun çalışmaları hakkında bilgi sahibi olacağız.” açıklamasında bulundu. Bunun üzerine MASAK yetkilileri de “Bunun karşılığında siz bizle hangi bilgileri paylaşacaksınız? Biz de MİT’in MASAK’ın ilgi alanına giren konularla ilgili olarak istihbarı bilgilerini görebilecek miyiz?” şeklinde karşılık verdi. Ancak MİT mensupları, bunun mümkün olmadığına dikkat çekti. Bu açıklamaların ardından MASAK, MİT’in protokol teklifini kabul etmedi. Bu yöndeki bilgilendirme de ilgili tüm birimlere aktarıldı. Ancak bunun ardından kuruma yönelik bazı baskılar gelmeye başladı. Ancak 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasına dayanak oluşturulan MASAK Raporu’nun ardından MİT yeni bir adım daha attı. Teşkilat, MASAK’ın bazı bilgileri kendilerinden sakladığını gerekçe göstererek, Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı ile yeniden irtibata geçti. MASAK’ın bazı konularla ilgili olarak teşkilatla bilgi paylaşımı yapmadığının altı çizildi. Bakanlık uzmanları, bu konuyla ilgili olarak gerekli çalışmaların yapılmasının ardından MİT Müsteşarlığı ile irtibata geçileceğini dile getirdi. Yapılan incelemelerin ardından MASAK’ın da protokol imzalayan diğer kurumlar gibi MİT ile bilgi paylaşımı yapması konusunda bilgilendirme yapıldı. Bunun ardından MİT mensubu iki tekniker, MASAK’ın bilgi akışlarının takibi için sisteme, özel aparatlar yerleştirdi. Atılan bu adımla birlikte MİT, artık MASAK tarafından olası karapara hareketlerini yakından takip altına alacak. Şüpheli bir inceleme halinde ise hükümet yetkilileri hemen uyarılacak.

Bu adımla birlikte MASAK’ın İran asıllı Reza Zarrab başta olmak üzere farklı kişilerin karapara aklama hareketlerini takip edemeyeceğini belirten güvenlik kaynakları, “Bu adım fiili bir önlemdir. Çünkü 17 Aralık soruşturması sürecinde MİT, MASAK tarafından hazırlanan raporla ilgili bir bilgiye ulaşamadı. Şayet kurulda böyle bir çalışmanın olduğu bilinseydi hükümet yetkilileri uyarılırdı. Ve MASAK’a çok ciddi bir baskı yapılırdı. Karapara hareketlerine ilişkin de bir rapor hazırlanamazdı.” açıklamasında bulundu. 

Zaman, 21.03.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.