Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Çalık’ın notçusu manipülatör çıktı

Çalık’ın notçusu manipülatör çıktı
Kredilerinin çoğunu ait olduğu Çalık Grubu’na aktaran Aktifbank’a şüpheli notlar veren derecelendirme şirketi JCR’ın ortağı Rafi Karagöl, Demirbank’ı batıran ekipten çıktı. Karagöl, SPK’dan manipülasyon cezası da almış

Aktifbank’ın tahvillerine AAA notu vererek kamu bankalarından para toplanmasına zemin hazırlayan kredi derecelendirme kuruluşu JCR’ın, bankanın kredilerini kendine aktaran Çalık Grubu ile ilişkisi belirsizliğini korurken, ortaya çıkan yeni belgeler şaşkınlık yaratıyor. Aktifbank’ın kredilerinin Çalık’a aktarıldığını bile bile yüksek notlar veren JCR Eurasia’nın ortaklarından Rafi Karagöl’ün Demirbank’ı batıran ekip içinde yer aldığı, ayrıca SPK tarafından da manipülasyon cezasına çarptırıldığı ortaya çıktı.

Japon reyting kuruluşu JCR’ın Türkiye temsilcisi JCR Eurasia’nın verdiği notlar kadar ortakları da dikkat çekiyor. Bugün bankaların güvenilirliğine dair not veren JCR’ın Türkiye’deki ortaklarından Rafi Karagöl, 2000 yılında TMSF tarafından el konan Demirbank’ın Genel Müdür Yardımcısı’ydı. Demirbank TMSF’ye Bankalar Kanunu’nun 14’üncü maddesinin 3’üncü bölümü nedeniyle devredildi. Bankanın yönetiminde bulunan birçok ismin lisansları iptal edildi.

Rafi Karagöl’ün Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı’nı yürüttüğü JCR Eurasia ise bugünlerde Çalık’a ait Aktifbank ile birlikte gündeme geliyor. Aktifbank’ın kredilerinin üçte ikisine yakın bölümünü, bağlı bulunduğu Çalık Grubu’na aktardığı geçenlerde ortaya çıkmıştı. Buna karşın banka, JCR tarafından AA, yani Türkiye

Hazinesi kadar sağlam bir notla derecelendirildi. JCR bununla da yetinmeyip, Aktifbank’ın piyasalara ihraç ettiği 2 milyar liralık tahvile de AAA yani ‘kesinlikle batmaz’ notu vererek şaibeli bir karara daha imza atmıştı. Çalık Grubu, söz konusu 2 milyar liralık tahvilin ne kadarının kamu bankalarına satıldığına yönelik soruları ise yanıtsız bırakmıştı.
 

MANİPÜLASYONDAN SABIKALI

Tüm şüphelere karşın Çalık’a ait Aktifbank’a olağanüstü kredi derecelendirme notu vererek şaşkınlık yaratan JCR’ın ortaklarından Rafi Karagöl’ün ise manipülasyon geçmişi dikkat çekiyor.

Demirbank’la ortak GSM 1800 ihalesine giren GenPa’nın sahibi Zeynel Abidin Erdem hakkında manipülasyon soruşturması yürütülürken, SPK bu konuyla ilgili Rafi Karagöl’ün izini de bulmuştu. O dönemde SPK, ihaleye katılan konsorsiyumlar tarafından yapılan açıklamalar ve basında yer alan haberlerin Demirbank hisselerinin fiyatında meydana getirdiği hareketleri inceleme altına aldı. Zeynel Abidin Erdem’in manipülatif açıklamalarının ardından hisselerin değerinin arttığını ancak Demirbank’ın kamuya herhangi bir özel durum açıklaması yapmadığını belirleyen SPK; söz konusu açıklamaları yapmakla yükümlü oldukları anlaşılan o dönemdeki Demirbank Genel Müdürü Enver Özkan ile Rafi Karagöl’e 4 milyar 780’er milyon liralık idari para cezası vermişti.
 

HUYLU HUYUNDAN VAZGEÇMEZ

Rafi Karagöl’ün Çalık Grubu’yla ilişkisi yalnızca “kredi derecelendirmeyle” de sınırlı kalmıyor. Taraf gazetesinin “Çalık bankaya hortumu takmış”, “Aktifbank 2 milyarlık tahvili kime sattı” başlıklı haberleri öncesinde Rafi Karagöl’le konuşurken, Çalık Grubu ilginç bir şekilde bu görüşmelerden haberdar olarak Taraf yazıişlerine baskı uygulamaya kalkmıştı. Aktifbank ve bankanın sattığı tahvillere şüpheli notlar veren Karagöl’ün, tarafsız olması gereken bir kredi kuruluşunun ortağı olarak, Çalık ile yaptığı telefon konuşmasının ayrıntıları ise gizemini koruyor.
 

Taraf, 02.03.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.