Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > 'Türkiye’nin en kırılgan 3 noktası'

'Türkiye’nin en kırılgan 3 noktası'

Uluslararası Finans Enstitüsü 2014 ve 2015'te gelişen ülkelere sermaye akışında kademeli toparlanma bekliyor. IIF raporunda Türkiye’nin en kırılgan görüldüğü 3 ana başlığı da sıraladı.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) gelişen ülke sermaye hareketleri raporunu açıkladı.

IIF raporunda gelişen ülkeler arasında zor bir yıl geçirmesi beklenen Türkiye için üç kırılgan nokta sıraladı.

EN BÜYÜK KIRILGANLIKLAR

IIF'e göre Türkiye cari açık, net doğrudan yabancı yatırımları ve rezerv karşılama oranı başlıklarında en büyük kırılganlığı gösteriyor.

Rapora göre, Türkiye kısa vadeli dış borcun toplam dış borca oranı, dış borcun milli gelire oranı, hane halkı borcu ve kredi büyümesi konularında da hassas.

IIF, gelişen ülkelere sermaye akışının milli gelire oranının 2014 ve 2015'te kademeli olarak artacağını ancak 2010-2012 dönemindeki seviyelerin altında kalacağını öngördü.

FAİZ ARTIRIMI YATIŞTIRDI

IIF, Türkiye’nin de bu süreçte 2,5 milyar dolarlık 10 yıllık Euro Bond ihraç ettiğini belirtti.

Raporda ayrıca, Hindistan’da faiz artırımı, Türkiye merkez bankasından agresif sıkılaştırma adımı ve Brezilya’dan gelen şahin ifadelerin gelişen ülke para birimleri ve piyasalarını yatıştırdığını kaydedildi.

FED ETKİLEDİ

Enstitü, Fed'in çıkış stratejisinin gelişen ülkelerden sermaye çıkışında ana etken olduğunu belirtti.

Rapora göre en kırılgan ülkelerin yüklü dış finansman ihtiyacının yanı sıra ekonomik ve siyasi belirsizlikleri var. Enstitü örnek olarak Arjantin, Ukrayna ve Türkiye’deki gelişmeleri gösterdi.

2014’TE CİDDİ BİR ÇIKIŞ OLMAYACAK

Yatırımcıların ülke riskine karşı duyarlılığının arttığını kaydeden rapora göre, 2014'te gelişen piyasalardan ciddi bir çıkış beklenmiyor.

Fed'in çıkış sinyalinin 2013'te tetiklediği sermaye çıkışlarının geçici olduğuna işaret eden enstitü, baz senaryosunda küresel ekonomide toparlanma ve ABD Merkez Bankası’ndan kademeli adımlar beklentisiyle bu yıl ve 2015'te sermaye girişlerinin aşama kaydedeceğini varsaydı.

Enstitü gelişen ülkelerin 2013'te dış borçlanma rekoru kırdığını hatırlatarak 2014'e de çalkantılara rağmen olumlu başlangıç yapıldığını belirtti.

cnbce.com, 01.03.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.